Prijava

Vaša prijava

Objavljena lista srama za 2023. godinu: Željko Žužić duguje državi 5,64 milijuna eura, a evo i tko su najveći porezni dužnici iz Velike Gorice

[]

inozemstvu

Željko Žužić, 65-godišnji velikogorički tajkun koji, doduše, nema prijavljenu adresu u našem gradu, ponovno je pri vrhu tzv. liste srama, odnosno popisa onih koji su najviše dužni državi za porez, obvezna osiguranja, trošarine i carinu, a koji objavljuje Porezna uprava.

Inače službeni naziv ove liste je Popis dospjehih i nenaplaćenih dugova, a prema Općem poreznom zakonu ona se objavljuje svake godine i to 31. listopada. Dugovi koji se navode u popisu računaju se na dan 30. rujna. Stoga ako je netko od dužnika podmirio čitav ili dio duga nakon kraja rujna, to će se vidjeti tek na popisu sljedeće godine.

Za razliku od prošle godine kada je na listi srama na razini čitave države bio drugi, Žužić je ove godine na petom mjestu s ukupnim dugom od oko 5,64 milijuna eura. To je tek nešto više od lanjskog duga koji je iznostio 5,5 milijuna eura. Najveći dio Žužićeva duga odnosi se na porez na promet nekretnina (4,5 mlijuna eura), dok je ostatak s osnova dugovanja za PDV. Žužić se formalno ne vodi pod Velikogoričane budući kod poreznika ima prijavljenu adresu na području Zagreba.

Inače dvije čelne pozicije drže ljudi istog prezimena – Željko Mrvelj (75) i Josip Mrvelj (39) koji su svaki skupili po vrtoglavih 21 milijun eura duga.

Ostali Velikogoričani, odnosno oni koji su poreznoj službi prijavili adresu u našem gradu, a koji su visoko plasirani na listi dužnika za Zagrebačku županiju, isti su kao i prošle godine. Najveći dug ima Ivica Božurić (59) iz Velike Gorice s nešto više od 339.000 eura, potom Mirjana Gršetić (50) iz Šiljakovine s 222.000 eura i Haka Baljaj (71) iz Kuča s nešto više od 142.000 eura duga. Jedina razlika od lani je što je M. Gršetić na drugom mjestu najvećih velikogoričkih dužnika zamijenlina H. Baljaja.

Što se, pak, tiče dužnika među pravnim osobama najzaduženija velikogorička tvrtka na dan 31. listopada 2023. (kada je objavljena lista Porezne uprave Ministarstva financija) bila je Time up konto j.d.o.o. iz Kuča s 1,77 milijuna eura duga. Ta je tvrtka, prema podacima iz Sudskog registra, osnovana prije samo godinu dana, a njen jedini osnivač i jedina osoba ovlaštena za zastupanje je Mario Vidić iz Zagreba. Ta je tvrtka imala osnivački kapital od 10 kuna ili 1,33 eura.

Na drugom mjestu među najvećim dužnicima za poreze i davanja u Velikoj Gorici je tvrtka Ice Queen Two j.d.o.o. s 1,57 milijun eura duga, dok je treća MI produkt d.o.o. iz Velike Kosnice sa 653.000 eura duga. Te dvije tvrtke bile su i lani na listi Porezne uprave.

Objava Objavljena lista srama za 2023. godinu: Željko Žužić duguje državi 5,64 milijuna eura, a evo i tko su najveći porezni dužnici iz Velike Gorice pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.