Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica prva u Zagrebačkoj županiji dobiva Centar za starije: Osim smještaja za više od 100 osoba, pružat će brojne usluge

[]

starije osobe

Baka Paola Petrinić proslavila je ovih dana 100-ti rođendan. Odrasla je u Budinšćini gdje je radila u tamošnjoj školi. Osim rada u školi, voljela je šivati, vesti, izrađivati goblene, a pjevala je i u zboru. Posljednje tri godine živi u Domu za starije i nemoćne osobe Vrhovnik u Dugom Selu. Baka Paola prava je sretnica jer je uspjela dobiti mjesto u domu.

Naime, pronaći mjesto u domu za starije postalo je prava lutrija. U Zagrebačkoj županiji, prema podacima iz posljednjeg popisa stanovništva, živi nešto više od 17 tisuća osoba starijih od 70 godina. Na području naše županije postoji dvadesetak domova za starije i oko 60 obiteljskih domova. Nažalost niti jedna općina ili grad nemaju dom u svom vlasništvu.

Obiteljski domovi mogu skrbiti i pružiti smještaj od pet do maksimalno 20 osoba. Sve je to nedovoljno jer znamo da za mnoge starije nema tko brinuti jer u njihova djeca raseljeni, žive u drugim gradovima ili inozemstvu.

Koliko je trenutačno starijih osoba na listama čekanja za mjesto u domu, nitko ne može točno reći. Naime, brojni umirovljenici prijavili su se u više domova. Zato je ministar Marin Piletić nedavno najavio izradu aplikacije za liste čekanja pomoću koje će znati koje su stvarne potrebe s obzirom na to da će jedan korisnik zauzeti samo jedno mjesto na listi za sve ustanove.

Osim nedostatnih kapaciteta za smještaj, visoka cijena domova također je veliki problem. Rijetki su umirovljenici koji svojim mirovinama mogu pokriti troškove smještaja. Obično im pomažu djeca, unuci i drugi članovi obitelji jer s prosječnom mirovinom teško je pokriti troškove. Cijene smještaju u privatnim domovima kreću se oko 1000 eura zavisno je li u pitanju jednokrevetna ili dvokrevetna soba, ima li balkon ili odvojenu kupaonicu, je li korisnik pokretan…

Gradit će se 18 centara za starije osobe

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pokrenulo je projekt izgradnje centara za starije osobe. Centri će se graditi u gradovima, općinama i manjim mjestima, a cilj im je osigurati smještaj za starije osobe, ali i ponuditi im brojne usluge poput dnevnog boravka ili njege.

Prošli mjesec uručeni su i ugovori za izgradnju i opremanje tih centara u vrijednosti od 159 milijuna eura. U 18 centara smještaj će pronaći više od 1.800 korisnika, a nudit će i izvaninstitucijskih usluga za nešto više od 4.500 korisnika. Sve bi trebalo biti izgrađeno do sredine 2026. godine.

– To je prva sustavna, ogromna, sveprisutna investicija u Hrvatskoj koja će poboljšati život naših starijih, uključujući smještaj i izvaninstitucijske usluge kakve se nisu vidjele u proteklih tri i pol desetljeća Hrvatske samostalnosti – poručio je ministar Piletić.

Velika Gorica dobiva Centar za starije

Velika Gorica jedina je iz Zagrebačke županije uspjela dobiti sredstva za izgradnju Centra za starije osobe. Ukupna vrijednost Centra je 11,7 milijuna eura. Centar će imati 102 mjesta za smještaj korisnika, a izvaninstitucijske usluge će biti osigurane za preko 500 korisnika. Osim usluge dnevnog boravka, korisnicima će na raspolaganju biti usluge liječnika, fizikalna i radna terapija, psihološko savjetovanje…

Centar će pružati puno više usluga nego što pružaju starački domovi. Starije osobe dobit će pomoć u kući jer će imati mobilne timove, moći će dobiti hranu ili doći u centar i kvalitetno provesti vrijeme.

Gorički Centar za starije nudit će brojne usluge

– Socijalne usluge koje će se pružati u Centru za starije osobe namijenjene su socijalno ugroženim skupinama stanovništva, starijim osobama s najvećim rizikom od siromaštva koje te usluge ne mogu platiti na slobodnom tržištu – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Ovo je najznačajniji socijalni projekt za naš grad u idućim godinama jer skrb o starijim osoba postaje najveći izazov i za državu i za gradove u vremenu pred nama – istaknuo je Ačkar.

Dio ležajeva u Centru, točnije 30 posto, namijenjen je osobama koje boluju od Alzhemeria ili demencije. Izgradnja počinje u proljeće sljedeće godine, a prvi korisnici uselit će se 2025.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Velika Gorica prva u Zagrebačkoj županiji dobiva Centar za starije: Osim smještaja za više od 100 osoba, pružat će brojne usluge pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.