Prijava

Vaša prijava

Top komunalni projekti za 2024.: Četiri mil. eura za modernizaciju javne rasvjete, te po više od dva milijuna za Jelačićevu i cestu u Vukovinskom polju

[]

komunalni projekti

U tijeku je savjetovanje s javnošću za ključne komunalne projekte i aktivnosti koje tijekom 2024. godine planira velikogorička gradska uprava. Konkretno, radi se o programima građenja i održavanja komunalne infrastrukture koje će, nakon savjetovanja, ići na raspravu i prihvaćanje u Gradsko vijeće Velike Gorice.

Stoga je do 25. studenog, do kada je otvoreno savjetovanje s javnošću, pravo vrijeme da zainteresirani građani pogledaju i analiziraju predložene projekte, te da potom lobiraju kod svojih gradskih vijećnika za eventualne promjene i dorade tih planova za sljedeću godinu.

Top komunalni projekti – građenje

Za građenje komunalne infrastrukture gradska uprava planira utrošiti 15,77 milijuna eura sljedeće godine i to najviše za razne faze projekata vezanih uz nerazvrstane ceste. Potreban novac većinom će se naći u komunalnom doprinosu (7,66 milijuna eura), ali i još nešto više u kreditima (7,9 milijuna eura).

komunalni projekt
Plan građenja komunalne infrastrukture u 2024. godini
Izvori financiranja za program građenja komunalne infrastrukture 2024.

Financijski najvredniji projekt je izrada projektne dokumentacije, građenje i nadzor Jelačićeve ulice od Kolarove do Kolodvorske vrijedan nešto manje od 2,25 milijuna eura. Slijedi gradnja prometnice u Poslovnoj zoni Vukovinsko polje čija se vrijednost procjenjuje na nešto više od dva milijuna eura.

Planira se i rekonstrukcija goričke Ulice Bratstvo I (projektna dokumentacija, gradnja, nadzor) vrijedna 1,46 milijuna eura, te izrada projektne dokumentacije, gradnja i nadzor mosta prijeko rijeke Odre u Čičkoj Poljani (1,16 milijuna eura).

Zadovoljni će ponovno biti i stanovnici Gradića jer je jedan milijunski projekt namijenjen i za njihovo naselje. Konkretnije, radi se o rekonstrukciji Gradićke ulice (izrada projektne dokumentacije, gradnja i nadzor) u iznosu od 1,1 milijun eura.

To su milijunski projekti, a prema vrijednosti planirane investicije u 2024. godini nakon njih su se smjestili sljedeći komunalni projekti: rekonstrukcija dijela Ulice Kovači u Velikoj Mlaki (911.000 eura), rekontrukcija Ulice Augusta Šenoe uz obilaznicu (899.000 eura), rekonstrukcija Ulice Eugena Kvaternika (804.000 eura).

U kategoriji projekata za koje se predlaže ulaganje veće od pola milijuna eura još su rekonstrukcija Ulice Matice Hrvatske od Kolarove do Kolodvorske za koju se planira 532.000 eura, te pješačko-biciklistička staza od skretanja za Novo Čiče do Starog Čiča vrijedna 525.000 eura.

Top komulani projekti – održavanje

Što se, pak, tiče programa održavanja komunalne infrastrukture za 2024., njegova predložena vrijednost je 12,6 milijuna eura. Glavni izvor financiranja je komunalna naknada (7,24 milijuna), kredit (3,2 milijuna) i godišnja naknada za uporabu javnih cesta (1,3 milijuna eura).

Uvjerljivo najvredniji komunalni projekt uopće u Velikoj Gorici sljedeće godine je modernizacija javne rasvjete. Taj je projekt ukupno vrijedan četiri milijuna eura. Kako se ističe u dokumentu gradske uprave koji je na javnoj raspravi, projektom modernizacije javne rasvjete planirana je zamjena energetski i ekološki neprihvatljivih svjetiljki radi provođenjem mjera poboljšanja energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete. Potreban standard održavanja je u najmanje 90% funkcionalnosti svih postrojenja javne rasvjete na području Grada Velike Gorice.

Na potrošnju struje za javnu rasvjetu u 2024. godini izdvojit će se još 900.000 eura, te još 150.000 na redovno održavanje.

Nakon modernizacije javnoe rasvjete, najveći projekt redovnog održavanja je frezanje i asfaltiranje kolnika na Trgu kralja Tomislava i Zagrebačkoj ulici površine 830 m2, vrijedan 311.000 eura, potom slijedi asfaltiranje kolnika na Krušaku (glavna ulica) vrijedno 101.000 eura, te asfaltiranje Ulice Lužec u Lukavcu za 66.000 eura.

Objava Top komunalni projekti za 2024.: Četiri mil. eura za modernizaciju javne rasvjete, te po više od dva milijuna za Jelačićevu i cestu u Vukovinskom polju pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.