Prijava

Vaša prijava

Gorička prometna crna točka (II. dio): Hrvatske ceste misle da su za nesreće na križanju Av. Ivana Pavla II. i D31 najodgovorniji – neodgovorni vozači

[]

hrvatske ceste o crnoj točki

Kako riješiti problem na velikogoričkom križanju Avenije Ivana Pavla II. i državne ceste D31, najtamnijoj prometnoj crnoj točki u našem gradu, pitali smo i Hrvatske ceste. Crna prometna statistika potvrđuje da je ovo križanje najopasnije u Velikoj Gorici.

Crna prometna statistika

Prema policijskim evidencijama od puštanja u promet te ceste do kraja listopada ove godine na spornom križanju i u zoni tog križanja ukupno se dogodilo 38 prometnih nesreća. U dvije nesreće, 2015. i 2018. godine bilo je i poginulih, u 13 nesreća bilo je ozlijeđenih, a 23 nesreće prošle su s materijalnom štetom.

Na križanju Avenije Ivana Pavla II. i D31 u prometnim nesrećama poginule su tri osobe, sedam je teško ozlijeđenih, a 14 lakše, objavili smo u prvom dijelu ove teme koju je Gorica.info nedavno aktualizirala.

Reprogramiranje semafora bilo je uspješno

Na tom križanju promet je reguliran semaforima, a, kao što su nam rekli u Policijskoj upravi zagrebačkoj, tamošnji semafori su reprogramirani 2018. godine, nakon čega više nije bilo nesreća s poginulim osobama.

“Analizom podataka o prometnim nesrećama u razdoblju 2018.-2022. na predmetnom raskrižju evidentirane
su ukupno 4 prometne nesreće s teže ozlijeđenim osobama te niti jedna s poginulim osobama, a najviše prometnih nesreća prema vrsti bilo je zbog vožnje u slijedu (33%) te udara vozila u objekt na cesti (20%) te
prema okolnostima zbog brzine neprimjerene uvjetima (27%) i nepoštivanja prometnog znaka (20%)“, navodi se u pisanom odgovoru Hrvatskih cesta Gorici.info.

Treba nadzirati promet i kontrolirati brzinu

Sve to navodi odgovorne u poduzeću Hrvatske ceste da je upravljanje prometom semaforima na tom križanju optimalno.

“Mišljenja smo kako je upravljanje prometom semaforima na tom dijelu ceste optimalno uz odgovarajuću
periodičnu optimizaciju programa rada semaforskih uređaja, a da problem predstavljaju neodgovorni vozači koji oduzimaju prednost prolaska, prolaze kroz crveno, ne prilagođavaju brzinu kretanja te ne održavaju dovoljan razmak između vozila.

Stoga ćemo u suradnji s nadležnom policijskom postajom razmotriti da se na tom dijelu ceste dodatno uspostavi nadzor prometa i kontrola brzine kretanja vozila, za što smo mišljenja da bi u znatnoj mjeri utjecalo na ponašanje sudionika u prometu“, zaključuju u Hrvatskim cestama.

Znači li ovo posljednje da će se na opasno križanje postaviti i kamere koje će mjeriti brzinu vožnje, zasad nije poznato. No, čini se da odgovorni u Hrvatskim cestama misle da bi to povećalo sigurnost na tom mjestu.

Objava Gorička prometna crna točka (II. dio): Hrvatske ceste misle da su za nesreće na križanju Av. Ivana Pavla II. i D31 najodgovorniji – neodgovorni vozači pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.