Prijava

Vaša prijava

Za ugodniji život u gradovima: Velika Gorica i Vrbovec uređuju parkove, sade stabla, postavljaju javne slavine…

[]

gradovima

Klimatske promjene, sve veća urbanizacija gradova, zagađenje zraka, problemi s bukom, povećani rizici od prirodnih katastrofa… sve to utječe na svakodnevni život građana. Kako bi se povećala kvaliteta života u gradovima Vlada je donijela Program razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima do 2030. Temeljem tog programa sve općine i gradovi bi trebali donijeti svoj program i detaljno planirati kako povećati zelenu infrastrukturu.

Pod zelenom infrastrukturom podrazumijevaju se pješačke i biciklističke staze, urbani vrtovi, zeleni krovovi, sadnja stabala u urbanim područjima… sve ono što može poboljšati okoliš i povećati kvalitetu života u gradovima. Takva rješenja pročišćavaju zrak, smanjuju temperaturu zraka te buku i stres u gradovima, sprječavaju poplave, proizvode hranu te služe senzibiliziranju novih generacija za očuvanje prirode i održivi razvoj.

Što donosi Strategija razvoja zelene infrastrukture Velike Gorice

Velika Gorica će do kraja ove godine donijeti Strategiju razvoja zelene infrastrukture. Opsežni dokument na više od 200 stranica detaljno opisuje što bi sve naš grad u idućim godinama mogao napraviti kako bi se poboljšao život građana.

– Unatoč prirodnom bogatstvu zelenih površina, nagla urbanizacija središnjeg naselja Velike Gorice ostavila je tragove na gradskom okolišu pa su u određenim dijelovima naselja kao posljedice uočeni veliki nedostaci zelenih površina. To izaziva veliko nezadovoljstvo građana, a problem je najviše prisutan kod obitelji s djecom i mladih. Kako bi se očuvale postojeće zelene površine i uspostavila kvalitetna zelena infrastruktura u urbanom dijelu grada, važno je poštivati prostorno-plansku dokumentaciju i pridržavati se naročito odredbi koje se vežu za očuvanje zelenih površina – navodi se u Strategiji razvoja zelene infrastrukture.

Članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ uz financijsku potporu Zagrebačke županije sadili su stabla u šumi Marča

Fond za zaštitu okoliša financira zelene projekte

Prilagodba klimatskim promjenama postala je važna ne samo građanima i udrugama koje se bave zaštitom okoliša već i onima koji donose odluke u naše ime.

Zelene projekte financira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nedavno je upravo Fond kroz natječaj „Zelena strana ulice“ dodijelio 17 milijuna eura za jačanje klimatske otpornosti naših gradova i općina. Među 76 projekata koji su dobili financijska sredstva su i dva grada iz Zagrebačke županije.

Velika Gorica dobila je više od 300 tisuća eura za projekt pod nazivom “Zeleni laboratorij”. Dobivena sredstva bit će utrošena na izgradnju pješačke staze kroz park u Cvjetnom naselju i sadnju zaštitnog zelenila. Kod sportskog kombiniranog igrališta u goričkoj Kolarevoj ulici te u Buševcu u blizini dječjeg igrališta bit će postavljene slavine. Ledana kraj Centra za posjetitelje kod Muzeja Turopolja dobit će novi zeleni krov.

Predviđeno je sakupljanje kišnice s krova zgrade jedne osnovne škole u podzemnom rezervoaru. Ovaj pilot projekt će se u narednom periodu primjenjivati i na druge gradske objekte što će u konačnici, dovesti do smanjenje potrošnje vode pri održavanju zelenih javnih površina, rasadnika te sportskih i rekreacijskih površina. U samom dvorištu škole, novozasađena stabla će se navodnjavati vodom sustavom kap na kap.

Projekt Velike Gorice procijenjen je na 460 tisuća eura, a Fond će financirati 80 posto troškova

Uz prometnice, postojeće parkove, u dvorištima osnovnih škola te na dječjim igralištima zasadit će se 541 stablo.

Projektom je predviđena i edukacije učenika svih osmih razreda goričkih osnovnih škola, a kako bi se i građani upoznali s projektom i potrebom održavanja stabala nakon njihove sadnje, održat će se dodatno i edukacije građana o klimatskim promjenama i mjerama prilagodbe.

Projekt je procijenjen na 460 tisuća eura, a Fond će financirati 80 posto prihvatljivih troškova natječaja odnosno nešto više od 300 tisuća eura, kaže gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Gradu Vrbovcu dodijeljeno je 350 tisuća eura za projekt ozelenjivanja prostora javnog parkirališta kod gradskog stadiona. Planira se zamjena postojeće asfaltne površine na način da će se ugraditi kvalitetna drenaža s odvodnjom površinskih voda u posteljicu parkirališta kako bi se spriječile učestale poplave koje se stalno događaju kada padne velika količina kiše. Povećat će se površine pod krošnjama i formirati nova zelena površina sadnjom 27 stabala i 58 grmova.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Za ugodniji život u gradovima: Velika Gorica i Vrbovec uređuju parkove, sade stabla, postavljaju javne slavine… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.