Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Ačkar predstavio proračun za sljedeću godinu „težak“ 122 milijuna eura: Najavljena brojna kapitalna ulaganja i besplatni vrtići

[]

proračun

Gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima predstavio je u četvrtak proračun za 2024. godinu, za kojega je uvodno naglasio da je najveći u povijesti našega grada. Proračun je “težak” 122 milijuna eura i za 29 milijuna eura je veći od ovogodišnjeg.

– Radi se o optimističnom, ali s druge strane i vrlo realnom proračunu, koji je utemeljen na rastu gospodarstva i plaća u Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima, ali i povećanju broja stanovnika našega grada – istaknuo je Ačkar.

Gradonačelnik nije propustio spomenuti da je ova godina bila izvrsna u pogledu suradnje s Vladom Republike Hrvatske na brojnim projektima, a posebno je izdvojio projekte poduzetničkog centra i Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja te pripremu projekata Centra za starije osobe, dva nova vrtića te asfaltiranja više od 50 kilometara prometnica iz Fonda solidarnosti.

– Veseli nas da je od ove godine Velika Gorica postala apsolutno transparentan grad po pitanju gradskih financija. Veseli nas da smo napravili i sistematizaciju gradske uprave uz svakodnevna dežurstva do 17 sati, čime smo je još više približili našim građanima – pojasnio je Ačkar.

Ačkar ističe da novi proračun nije smanjio niti jedno davanje. Čak štoviše, mnoga su od njih i značajno povećana.

– Gradit će se dvije nove škole, autobusni terminal, prometna infrastruktura, a posebno naglašavam projekte energetske učinkovitosti koji će se nastaviti na već postavljene 22 solarne elektrane na zgradama javne namjene. Nadam se da će projekt zaživjeti i za privatne kuće i zgrade, čime bismo išli ukorak s vremenom i postajali što više samoodrživom lokalnom zajednicom – poručio je Ačkar.

Od rujna sljedeće godine besplatni vrtići

Posebna važnost ovog proračuna je da je njime planirano da od 1. rujna 2024. godine vrtići u Velikoj Gorici budu besplatni za svu upisanu djecu, a izborom novog prijevoznika loklani prijevoz bio bi besplatan za sve korisnike.

– Vrtić nije besplatan, ali će biti besplatan za roditelje. Troškovi boravka u vrtiću financirat će se drugim modelima čime ćemo ispuniti jedno od predizbornih obećanja. Što se tiče linijskog prijevoza, ZET ostaje održavati linije povezane sa Zagrebom. Odabirom novog prijevoznika, proširit ćemo i pojačati linije unutar grada – od Ščitarjeva i Velike Mlake do zone Meridijan 16 te kružne linije koja bi povezala naše gradske četvrti sa željezničkim kolodvorom – najavio je gradonačelnik Ačkar.

Sve u svemu, možemo potvrditi gradonačelnikove riječi s početka tiskovne konferencije da je proračun vrlo optimističnim, a koliko je realan i u kojoj će ga mjeri vladajući uspjeti realizirati, ostaje za vidjeti u narednih dvanaest mjeseci.

Proračun u brojkama

proračun

proračun

proračun

Objava Gradonačelnik Ačkar predstavio proračun za sljedeću godinu „težak“ 122 milijuna eura: Najavljena brojna kapitalna ulaganja i besplatni vrtići pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.