Prijava

Vaša prijava

SDP počeo pretkampanju u Velikoj Gorici: Velikogoričani imaju veću šansu umrijeti od srčanog udara jer nema bolnice južno od Save

[]

bolnice

SDP je u I. izbornoj jedinici počeo pretkampanju skupom u Velikoj Gorici na temu zdravstva. Za razliku od HDZ-a, koji već godinama obnaša vlast na državnoj razini, te u Zagrebačkoj županiji i Velikoj Gorici, a koji nije napravio ništa za povećanje kvalitete zdravstvenih usluga, SDP zna kako to promijeniti, a ima i ljude sposobne da to i provedu, poručeno je sa skupa u Velikoj Gorici.

Stanovnici Velike Gorice i Novog Zagreba imaju četiri puta veću šansu umrijeti od infarkta zbog udaljenosti od bolnica, rečeno je na skupu.

– Velikogoričani su građani drugog reda jer imaju manju šansu za preživljavanje nego, primjerice, Zagrepčani koji žive sjeverno od Save, rekao je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ i koordinator SDP-a za I. Izbornu jedinicu.

Branko Kolarić, koordinator je SDP-a u I. izbornoj jedinici

Problem je što Zagreb nema nijednu bolnicu južno od rijeke Save pa je i kvaliteta zdravstvenih usluga niska. Velikogoričani gravitiraju bolnicama u metropoli jer u njihovom gradu nema bolnice.

– Stanovnici Novog Zagreba, a pogotovo Velike Gorice imaju značajno manju priliku stići na bolničko liječenje unutar sat vremena što im značajno povećava rizik od smrti nakon srčanog ili moždanog udara. To je posebno izraženo u prometnim špicama i zagušenjima na mostovima – istaknuo je Kolarić.

– Nužno je što hitnije izgraditi opću bolnicu južno od Save u kojoj će građani dobiti adekvatnu intervenciju u slučaju srčanog ili moždanog udara. U tom slučaju bit će dostupnije i usluge fizikalne medicine, radiologije i oftamologije koje će značajno unaprijediti kvalitetu života i zdravlja građana u Velikoj Gorici i Novom Zagrebu – pojasnio je Kolarić.

Gradnja bolnice od 20.000 četvornih metara stajala bi oko 50 milijuna eura, dok bi za njezino opremanje trebalo uložiti do 20 milijuna eura. To definitivno, zaključio je Kolarić, nije nedostižna investicija.

Ivana Mlinar, Ino Protrka i Ivo Jelušić

Mlinar: “U naše gradu je niska razina zdravstvenih usluga”

Predsjednica GO SDP-a Velike Gorice Ivana Mlinar opisala je nisku razinu zdravstvenih usluga u našem gradu. U Domu zdravlja nemamo urologa ni endokrinologa, a Velika Gorica kao šesti grad po veličini ima samo jednog psihijatra i jednog ortodonta, kazala je Mlinar.

Psihijatrica Sara Medved istaknula je kako bi se 80% svih zdravstvenih potreba trebalo ispunjavati u domovima zdravlja, te da SDP ima reformsku politiku domova zdravlja čime će se povećati dostupnost zdravstvene zaštite i smanjiti pritisak na bolnice.

Psihijatrica Sara Medved

Dom zdravlja Zagreb istok uveo specijalističke preglede subotom

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Centar Ino Protrka, specijalist obiteljske medicine, istaknuo je kako je baš njegov dom zdravlja uložio značajne napore kako bi omogućio stanovnicima Novog Zagreba što kvalitetniju specijalističku skrb uvođenjem CT dijagnostike, dijabetološog centra, neurologije i pulmologije.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb istok Jurica Kravarščan opisao je kako institucija kojoj je na čelu provela niz promjena koje su rezultirale boljim zdravstvenim uslugama za sve korisnike, a posebno za starije i mlade. Uz to, uvođenjem rada specijalističkih ordinacija subotom ujutro skraćene su liste čekanja za specijalističke preglede, kazao je Kravarščan.

bolnice

Saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić, inače liječnica u Općoj bolnici Čakovec, kazala je kako svatko treba imati jednaku šansu za zdravlje jer zdravlje nema cijenu.

– Godinama upozoravamo ministra Vilija Beroša na kadrovsku devastaciju primarne zdravstvene zaštite, administrativnu preopterećenost liječnika obiteljske medicine, nejednaku raspoređenost liječnika te velike liste čekanja kao posljedicu svega toga – kazala je saborska zastupnica Andreja Marić uz poruku kako SDP zna kako promijeniti tu lošu situaciju.

– Vrijeme je da stanovnici Velike Gorice i Novog Zagreba prestanu biti građani drugog reda, a to se može promijeniti samo ako na predstojećim parlamentarnim izborima građani daju povjerenje SDP-u – poručeno je sa skupa.

bolnice

Objava SDP počeo pretkampanju u Velikoj Gorici: Velikogoričani imaju veću šansu umrijeti od srčanog udara jer nema bolnice južno od Save pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.