Prijava

Vaša prijava

Počeo ekološki projekt „Od izvora do mora“: Prilika za čišćenja prirode i urbano pošumljavanje gradova

[]

izvora

I ove će se godine održati ekološka akcija „Od izvora do mora“ u kojoj redovito sudjeluje Velika Gorica i goričke udruge. Upravo je objavljen natječaj u kojem mogu sudjelovati svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na svom području.

Obveza prijavljenih gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se od listopada do prosinca te će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Natječaj je otvoren do 15. ožujka, a dostupan je na Coca-Colinoj mrežnoj stranici. Projekt zajednički organiziraju Coca-Cole, Konzum, Jutarnji list i Udruge gradova.

Na prošlogodišnji se natječaj prijavilo 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ih odložili. Lani su najuspješniji bili Varaždin, Lipik i Vinkovci.

Projekt je usmjeren na pružanje potpore urbanomu pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka. Također, cilj je promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada.

Objava Počeo ekološki projekt „Od izvora do mora“: Prilika za čišćenja prirode i urbano pošumljavanje gradova pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.