Prijava

Vaša prijava

RAZGOVOR Mario Šipušić (HSLS): Potrebna nam je jaka liberalna stranka koja će biti korektiv i lijevom i desnom radikalizmu

[]

mario šipušić, hsls

Mario Šipušić dugogodišnji je predsjednik HSLS-a Velike Gorice. Nedavno je uz tu dužnost dobio i mjesto predsjednika HSLS-a Zagrebačke županije. Povod je to za razgovor u kojem ćemo se dotaknuti i goričke gradske politike, odnosa s koalicijskim partnerom HDZ-om kao i predstojećih parlamentarnih izbora. 

Čini se kao da ste vodstvo HSLS-om Zagrebačke županije preuzeli iznenada. Je li ispravan taj dojam? 

Da budem iskren, preuzeo sam ulogu predsjednika županijske organizacije silom prilika. Dugo sam se opirao tome, međutim dosadašnji predsjednik, kolega Branko Petrinec, morao se zahvaliti na dužnosti zbog niza obaveza u Predsjedništvu HSLS-a te obaveza u struci i znanstvenom radu. Jedna draga kolegica znala bi reći „da je dobro ne bi mene dopalo“.    

HSLS ima organizacije u Ivanić Gradu, Velikoj Gorici i Zaprešiću u Zagrebačkoj županiji. Planirate li širenje i u druge gradove i općine ili su ove tri gradske organizacije dostatne za organizaciju stranačkih aktivnosti u nizu izbora koji su pred nama?

Naša zadaća i dužnost jest omogućavanje građanima pridruživanju u radu i razvoju liberalizma i u ostalim sredinama naše županije. Prvenstveno mislim na sredine u kojima smo do prije nekoliko godina imali vrlo značajne gradske organizacije kao što su Samobor, Dugo Selo, Jastrebarsko i Vrbovec.    

Dugo ste na čelu velikogoričkog HSLS-a i na jesen ćete obilježiti 35 godina od osnutka goričkog gradskog ogranka. Kakvo je stanje u goričkom HSLS-u? Spremate li nešto za vašu veliku obljetnicu?

Moram prisjetiti sve nas da je HSLS prva politička stranka u novijoj povijesti Republike Hrvatske osnovana u Velikoj Gorici, a naša gradska organizacija je četvrta osnovana na državnoj razini. Osnovana s težnjom dijela hrvatskog naroda da krenemo „trećim putem“ koji će biti oslobođen bilo kakvog radikalizma, bilo lijevog ili desnog, a opet sa izraženim hrvatskim nabojem i domoljubljem. Zbog svega što su u proteklih 35 godina svi naraštaji hrvatskih liberala prošli i doprinosa koji su utkali u razvoj demokratskog društva u našem gradu i Hrvatskoj, dužni smo ovu posebnu obljetnicu dostojno obilježiti i proslaviti u našem gradu. I hoćemo. Bit će to ove jeseni.    

U Velikoj Gorici ste u vladajućoj koaliciji s HDZ-om. Jeste li zadovoljni tom suradnjom?

Mi smo u koaliciji s kolegama iz HDZ već drugi mandat. Zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom koja bi mogla kao i uvijek biti bolja, možda bi mogla biti više iskorištena u korist naših građana i razvoja našeg grada. Na žalost, naša demokracija tako za sada funkcionira da obim i razinu suradnje puno puta određuje politički faktor ili razlog. Povećanje kapaciteta u vrtićima, izgradnja novih škola te povećanje standarda u istima, pokretanje projekata kao što su mogućnost iskorištavanja geotermalnih izvora, uvođenje transparentnosti u radu sustava gradske uprave i ustanova, ekonomičnost u sustavu javne rasvjete i slično su projekti iza kojih ćemo uvijek stati zajedno s partnerima. Nekontrolirana urbanizacija pojedinih dijelova grada u posljednjih nekoliko godina strašno nas zabrinjava i to je nešto što ćemo zajedno s partnerima morati ozbiljno regulirati. Užasavaju me neka urbanistička rješenja u našem gradu, posebno u nekim do jučer skladnim gradskim dijelovima obiteljske izgradnje gdje niču „ležeći neboderi“ k’o gljive poslije kiše. 

Povjerenje građana u politiku i političare sustavno opada. Javni prostor prepun je afera u kojima su političari u glavnim ulogama. Imaju li liberali plan i ideju kako okrenuti taj negativni trend?

Na žalost, većina naših političara, kako onih na visokim državnim i međunarodnim razinama, tako i onih na županijskim, gradskim i općinskim, svoj politički rad i položaj doživljavaju isključivo kao priliku za sebe, a ne kao priliku da svojim znanjem i sposobnostima, radnim i životnim iskustvom doprinesu zajednici u kojoj žive i narodu koji im je tu priliku i povjerenje poklonio. I još uz to su novčano nagrađeni. Na žalost, u našem doživljavanju „demokracije“ kod naših političara ne postoji taj osjećaj zahvalnosti i odgovornosti za zadaću koju im je povjerio birač, susjed, sugrađanin, poznanik ili politički simpatizer. Onog trenutka kada svatko od nas koji se bavi javnim poslom osjeti odgovornost prema poslu i dužnosti koja mu je povjerena, sredstvima koja su mu data na upravljanje te bude spreman snositi posljedice za eventualni propust ili štetu nanesenu zajednici, tada postoji šansa za bolju Hrvatsku. Bolja Hrvatska mora biti način življenja i ponašanja svih političkih struktura u svakodnevnom radu, a ne samo na papiru.                   

Čini se da je mladima politika odbojna, te da se njome bave uglavnom mladi koji bi se rado negdje uhljebili. Je li ta percepcija točna i kako je promijeniti? Gdje su mladi u HSLS-u?

Potpuno ih razumijem. Gledajući svakodnevno vijesti u medijima o radu i aktivnostima političkih stranaka, njihovih predstavnika, razini komunikacije pojedinih političkih aktera, ne treba puno da vam se sve to zgadi i poželite se baviti poslom u kojem nema utjecaja politike. Međutim, politika je dio funkcioniranja društva, na žalost ili na sreću ovisimo o našim politikama, one nam donose zakonodavne okvire života u našim sredinama i zajednicama i ona mora biti u funkciji i na dobrobit naših ljudi. Svi smo svjedoci da nije uvijek tako i zato je dobro da se čuju i oni koji drugačije misle. Mi u HSLS-u nemamo običaj bilo koga prisiljavati na učlanjenje u stranku, posebno ne obećavajući mu zaposlenje, javnu dužnost ili slično. Za to se moraju izboriti sami svojim obrazovanjem i radom, a nakon toga, imamo razloga i pravo najbolje članove kandidirati za dužnosti od javnog interesa. Vjerujte mi, naši mladi članovi su u HSLS-u isključivo iz liberalnog uvjerenja i posebno mi je bilo drago vidjeti ih u tolikom broju na netom održanom Izbornom Saboru HSLS-a u Jastrebarskom. Mladi u HSLS-u su politički organizirani kroz gradske Ogranke MHL-a (Mladi hrvatski liberali), a sve češće ih i automatski uključujemo u rad izvršnih tijela gradskih organizacija.      

Što očekujete od predstojećih parlamentarnih izbora?

Izborni sustav koji je na snazi ne daje nam mnogo prostora za sreću i radost jer redovito „izbacuje na površinu“ previše izabranih predstavnika u Hrvatski sabor kojima prema svojim sposobnostima i zaslugama tamo nije mjesto, bez obzira o kojoj se političkoj grupaciji radi. Izborni sustav je takav i nijedna politička stranka nije od toga oslobođena.

Jednog dana – tko doživi, doživi – nadam se izbornom sustavu koji će u sebi sadržavati barem polovicu zastupnika izabranih putem preferencijskih glasova, jer to je najbolji pokazatelj koliko su ti građani skloni vjerovati i podržati te da ih zastupaš. U ovom trenutku u kojem se nalazimo potrebni su nam stručni, odgovorni i ozbiljni ljudi, s radnim i životnim iskustvom. 

Što se tiče HSLS-a očekujem ulazak naših predstavnika u novi saziv Hrvatskog sabora jer to je jedini način da sudjelujemo u kreiranju hrvatskog zakonodavstva i razvoja svojih politika u svrhu razvoja Republike Hrvatske. U svakom slučaju našoj zemlji je potrebna jaka liberalna stranka koja će biti korektiv svakom radikalizmu i lijevom i desnom.  

Objava RAZGOVOR Mario Šipušić (HSLS): Potrebna nam je jaka liberalna stranka koja će biti korektiv i lijevom i desnom radikalizmu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.