Prijava

Vaša prijava

I Velika Gorica sudjeluje u ovogodišnjem ekološkom projektu Od izvora do mora: Udruge i volonteri će čistiti okoliš

[]

izvora

Među 30 gradova koji ove godine sudjeluju u ekološkom projektu Od izvora do mora su i dva grada iz Zagrebačke županije i to Velika Gorica i Zaprešić.

Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, cilj projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka.

Stoga su pravo sudjelovanja na natječaju, koji je trajao mjesec dana (od 15. veljače do 15. ožujka), imali svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada, kažu organizatori.

Obveza gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima.

Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Ekološku akciju organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova.

Na prošlogodišnji natječaj projekta Od izvora do mora prijavilo se 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ih odložili. Najuspješniji gradovi bili su Varaždin, Lipik i Vinkovci.

Objava I Velika Gorica sudjeluje u ovogodišnjem ekološkom projektu Od izvora do mora: Udruge i volonteri će čistiti okoliš pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.