Prijava

Vaša prijava

VG Vodoopskrba dobila 39 milijuna eura: Europska sredstva su namijenjena za sve odrađene poslove na prvoj fazi aglomeracije

[]

vodoopskrba

Radovi na aglomeraciji odnosno kanalizacijskoj mreži koji su počeli 2019. ušli su u završnu fazu. Trenutačno se saniraju prijavljeni nedostaci kojih je bilo dosta na sve tri cjeline goričke aglomeracije. Europska komisija nedavno je objavila da je Velikoj Gorici odobreno gotovo 39 milijuna eura iz europskog Kohezijskog fonda za aglomeraciju.

Time je Europska komisija potvrdila da je ta faza projekta uspješno završena i da novac stiže. Iz VG Vodoopskrbe za Goricu.info pojašnjavaju kako se radi o sredstvima koja se odnose na financiranje troškova izgradnje kanalizacijske mreže za fazu 1. projekta Aglomeracija Velika Gorica, obzirom da je zbog povećanja troškova došlo do povećanja ukupne vrijednosti investicije.

– Projekt uključuje izgradnju 106 km gravitacijskog kanalizacijskog sustava, podzemnog kanalizacijskog sustava, 18 km tlačne kanalizacije i 39 crpnih stanica. Poboljšani sustav upotrebljavat će 76.000 kućanstava koja su već priključena na sustav ili su spremna za priključivanje – navode iz Europske komisije.

Radovi su dosta dugo trajali iz raznih razloga, postojali su određeni strahovi među građanima da Velika Gorica i VG Vodoopskrba zbog toga neće dobiti europski novac.

vodoopskrba
Krunoslav Višić / Foto: Gorica.info

Direktor Krunoslav Višić ističe kako se je financiranje projekta osigurano kroz dva operativna programa i to Operativni program konkurentnost i kohezija 2014-2020 te Program Konkurentnost  i kohezija 2021-2027. Ni u jednom trenutku nije postajala nikakva ugroza da projekt neće biti završen odnosno da neće biti isfinanciran europskim sredstvima, kaže Višić.

Idućih pet godina sve nedostatke izvođači moraju otkloniti

I nakon što se svi radovi završe izvođači su dužni dostavit jamstva za uklanjanje nedostataka u garantnom roku u iznosu od 10% vrijednosti ugovora koja vrijede pet godina.

Višić umiruje građane koji se žale da se na cestama pojavljuju ulegnuća i rupe i kaže da će izvođači radova morati otkloniti sve nedostatke u narednih pet godine.

Što se tiče izgradnje pročistača, u tijeku je evaluacija ponuda koje su pristigle na natječaj. VG Vodoopskrba projekt gradnje pročistača procijenila je na 21,2 milijuna eura, no sve ponude su iznad 30 milijuna eura. Financiranje izgradnje pročistača je osigurano kroz fazu 2 projekta u operativnom razdoblju Program Konkurentnost i kohezija 2021-2027., ističe Višić.

Na kanalizacijsku mrežu priključci su se izvodili i na izgrađene i na neizgrađene parcele stoga će se sve kuće u zoni izgradnje kanalizacijske mreže moći priključiti na sustav odvodnje.

Priprema se natječajna dokumentacija za nove aglomeracije

Aglomeracija na goričkom području ide dalje. Plan je proširiti mrežu na naselja koja nisu obuhvaćena ovom prvom aglomeracijom, a planira se i aglomeracija za područje Male Bune i okolnih naselja. Iz VG Vodoopskrbe pojašnjavaju kako trenutno pripremaju natječajnu dokumentaciju za izradu studijske i projektne dokumentacije.

Osim aglomeracije, VG Vodoopskrba ima još jedan veliki projekt za koji je dobila tri milijuna eura.

VG Vodoopskrba će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) izgraditi vodoopskrbnu mrežu za naselja Lekneno, Trnje i Cerovski vrh i obnoviti vodoopskrbni cjevovod u Zagrebačkoj ulici u Velikoj Gorici, dok će u Općini Pisarovina izgraditi sustav odvodnje u naselju Donja Kupčina.

Za ove radove u tijeku je javna nabava za odabir izvođača i stručni nadzor. Početak radova se očekuje sredinom ove godine, a završetak krajem sljedeće godine.

Kroz projekt NPOO sufinancirati će se i kućni priključci. O načinu priključenja mještani naselja Cerovski Vrh, Lekneno i Trnje te Donja Kupčina biti će pravovremeno obaviješteni od VG Vodoopskrbe i Mjesnih odbora – rekao je Krunoslav Višić.

Objava VG Vodoopskrba dobila 39 milijuna eura: Europska sredstva su namijenjena za sve odrađene poslove na prvoj fazi aglomeracije pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.