Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica domaćin je regionalne konferencije: Glavna tema su planovi održive urbane mobilnosti

[]

mobilnosti

Velika Gorica domaćin je regionalne konferencije na kojoj se raspravlja o planovima održive urbane mobilnosti koji su ključni element razvoja malih i srednje velikih gradova. U Poduzetničkom inkubatoru okupilo se više od 80 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Konferencija pruža izvanrednu priliku za razmjenu ideja, iskustava i primjera najbolje prakse među gradovima i općinama iz Hrvatske, Slovenije i Jugoistočne Europe. Cilj je istaknuti izazove i mogućnosti u području održive mobilnosti i prometno-prostornog planiranja u urbanim sredinama, ističu iz udruge ODRAZ – Održivi razvoj zajednice koja je uz Grad Veliku Goricu organizator.

SUMP ili strateški plan održive urbane mobilnosti, predstavlja strateški pristup koji nastoji unaprijediti mobilnost u gradovima na održiv način. Cilj je osigurati bolji pristup prijevozu, zadovoljiti sve složenije potrebe građana za mobilnošću te poboljšati kvalitetu života u gradskim područjima i njihovoj okolini.

Izlaganja na konferenciji će obuhvatiti raznolike teme, uključujući konkretne primjere i prakse u području održive urbane mobilnosti. Primjeri će se protezati od iskustva Velike Gorice u implementaciji održive urbane mobilnosti do analize mobilnosti kao usluge (MaaS) na primjeru Arrive.

Raspravljat će se o specifičnostima izrade SUMP-a za manje gradove, uz primjer Ljutomera iz Slovenije, te o procesu implementacije SUMP-a u hrvatskim gradovima, poput Labina. Na konferenciji će se također istaknuti komparativno istraživanje pristupa planiranju i projektiranju ulica u Njemačkoj i Hrvatskoj pod nazivom “Okviri za inkluzivne i održive ulice u Hrvatskoj”. Ovo istraživanje će pružiti uvid u razlike i sličnosti u pristupima razvoju ulične infrastrukture u ove dvije zemlje, naglašavajući važnost inkluzivnosti i održivosti u urbanom planiranju.

Na konferenciji će biti predstavljen najnoviji ODRAZ-ov priručnik “Nacionalna podrška izradi planova održive urbane mobilnosti”. Priručnik nudi uvid u praćenje i evaluaciju planova održive urbane mobilnosti, koristeći primjere iz Slovenije i Hrvatske kako bi ilustrirao njihovu primjenu u praksi.

U sklopu popratnog programa konferencije bit će prezentirana konkretna rješenja održive mobilnosti, uključujući Afiscooter, specijalno vozilo za mobilnost slabije pokretnih osoba (Famax), SEAK punjače za električna vozila koji se mogu postaviti na stupove javne rasvjete (SEAK Energetics) te prvi hrvatski električni romobil koji je proizveo IDDI d.o.o. i bicikli MSEnergy.

Osim toga, sudionici će imati priliku saznati više o EU projektu SMCNetZero, koji ima za cilj pružiti prilagođenu podršku malim i srednjim velikim gradovima kako bi ostvarili značajan doprinos u provođenju mjera za dekarbonizaciju.

U drugom setu prezentacija, osim što će biti predstavljen projekt PUMA (Plans for Urban Mobility Actions) i njegovi ključni ciljevi, prikazat će se rješenja koja poboljšavaju mobilnost slabije pokretnih osoba i starijeg stanovništva. Istaknut će se važnost integriranja punjača za električna vozila u javnu infrastrukturu, posebno preko stupova javne rasvjete, kao ključnog koraka prema održivijoj mobilnosti u urbanim sredinama.

Nadalje, bit će predstavljeni električni bicikli i romobili kao inovativne platforme za iznajmljivanje vozila, istaknuvši njihovu ulogu u poticanju održivih načina prijevoza i smanjenju emisija CO2. Kroz ovaj segment prezentacija, želi se naglasiti ključna važnost sveobuhvatnog pristupa urbanom planiranju i mobilnosti te kako inovativna rješenja poput navedenih mogu transformirati gradove u održive, inkluzivne i klimatski neutralne zajednice.

Objava Velika Gorica domaćin je regionalne konferencije: Glavna tema su planovi održive urbane mobilnosti pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.