Prijava

Vaša prijava

Starijim sugrađanima predstavljen Centar za starije: Gradnja počinje krajem ljeta, a nudit će brojne socijalne usluge

[]

starijim sugrađanima

Gradonačelnik Krešimir Ačkar i pročelnik Domagoj Ilečić predstavili su u ponedjeljak starijim sugrađanima Centar za starije osobe. Gradnja bi trebala početi krajem ljeta u Podložnici na zemljištu između Poduzetničkog inkubatora i hipermarketa Spara.

Investicije je vrijedna 11,7 milijuna eura, a od toga je više od 6,1 milijun eura bespovratnih europskih sredstava, dok će se ostatak financirati iz goričkog i županijskog proračuna.

Gradonačelnik Ačkar izgradnju Centra za starije ocijenio je povijesnim za naš grad. Centar će nuditi sve usluge potrebne starijim sugrađanima, a izgradnja objekta će pokazati koliko je Velika Gorica uspješna u privlačenju europskih sredstava, poručio je Ačkar.

starijim sugrađanima

Velika Gorica jedina je iz Zagrebačke županije uspjela dobiti sredstva za izgradnju Centra za starije osobe. Centar će imati 102 mjesta za smještaj korisnika, a izvaninstitucijske usluge će biti osigurane za preko 500 korisnika. Osim usluge dnevnog boravka, korisnicima će na raspolaganju biti usluge liječnika, fizikalna i radna terapija, psihološko savjetovanje…

starijim sugrađanima
Foto: Gorica.info

Socijalne usluge koje će se pružati u Centru namijenjene su socijalno ugroženim skupinama stanovništva, starijim osobama s najvećim rizikom od siromaštva koje te usluge ne mogu platiti na slobodnom tržištu.

Dio ležajeva u Centru, točnije 30 posto, namijenjen je osobama koje boluju od Alzhemeria ili demencije.

Centar će pružati puno više usluga nego što pružaju starački domovi. Starije osobe dobit će pomoć u kući jer će imati mobilne timove, moći će dobiti hranu ili doći u centar i kvalitetno provesti vrijeme.

Pročelnik Domagoj Ilečić pojasnio je što je sve dosad odrađeno, a tijeku je priprema dokumentacije za izbor izvođača radova.

– Vjerujem da ćemo u naredna tri mjeseca sklopiti ugovor s najboljim ponuditeljem i da će početkom kolovoza započeti radovi na izgradnji objekta. Do lipnja 2026. Centar bi trebao biti u potpunosti izgrađen i opremljen. Plan je da Grad Velika Gorica osnuje s partnerima javnu ustanovu koja će upravljati Centrom – pojasnio je Ilečić.

– Benefiti ovoga centra su veliki, jer centara ovakvog tipa u Hrvatskoj još nema. To je nadogradnja, odnosno standard više u odnosu na domove za starije osobe. Još dodatna specifičnost Centra je ta da će on uz socijalne usluge pružati i zdravstvene, budući da će pružati usluge ambulante obiteljskog liječnika, fizikalnu terapiju, kinezi terapiju, odnosno sve ono što je našim sugrađanima najpotrebnije – naglasio je Ilečić.

Objava Starijim sugrađanima predstavljen Centar za starije: Gradnja počinje krajem ljeta, a nudit će brojne socijalne usluge pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.