Prijava

Vaša prijava

Približava se početak radova na geotermalnim izvorima u Velikoj Gorici

[]

Tvrtka Crosco dobila je posao istraživanja geotermalnih izvora u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima. Posao je vrijedan 39,7 milijuna eura, a ugovor je upravo potpisan između Agencije za ugljikovodike i Crosca.

Ugovori obuhvaćaju projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke.

Sredstva su odobrena u sklopu NPOO-a, a cilj projekta je potvrditi geotermalni potencijal koji se može iskoristiti u toplinarstvu. Lani su obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na šest lokacija, a nakon analize istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije, priopćila je Agencija.

Početak bušenja prve bušotine planiran je do proljeća sljedeće godine.

– Crosco je renomirana domaća kompanija s velikim iskustvom u bušenju, kako na kopnu tako i na moru. To nam jamči profesionalnu i sigurnu izradu istražnih geotermalnih bušotina te smo u Agenciji osobito zadovoljni što imamo takvog partnera pri izvršavanju ovog izuzetno važnog i zahtjevnog projekta koji ima ključnu ulogu u ostvarivanju primarnog cilja, a to je zelena tranzicija Hrvatske, posebice u sektoru toplinarstva – rekao je čelnik Agencije Marijan Krpan.

– Osim u izradi naftnih i plinskih bušotina, aktivni smo i u pružanju usluga na rastućem tržištu geotermalne energije. Naša prednost je bogato iskustvo u provedbi raznih vrsta bušačkih aktivnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Podršku Croscu oko izdavanja dozvola, projektiranja, tehničke podrške i savjetovanja te pripreme lokacija i transporta opreme pružit će stručnjaci iz Ine.

– Ina, sa svojim kompanijama već 60 godina uspješno podržava energetski razvoj Hrvatske, a potpisom današnjeg ugovora dokazujemo da se na Inu može računati i u budućnosti – izjavila je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.

Objava Približava se početak radova na geotermalnim izvorima u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.