Prijava

Vaša prijava

Izložba fotografija Renata Glogovčana koja budi nostalgiju

[]

U Parku Franje Tuđmana u petak je otvorena izložba fotografija Renata Glogovčana. Izložba „Velika Gorica – nekad i sad“ donosi 20 fotografija velikog formata (100 x 70 cm). Svaki se izložak sastoji od dvije slike – jedne crno-bijele iz prošlosti i jedne iz sadašnjosti koja prikazuje isto mjesto. Crno-bijele fotografije su iz arhiva Muzeja Turopolja, Glasnika Turopolja, monografije razglednica „Pozdrav iz povijesti“ te knjige “Male priče iz Velike Gorice” Zlatka Šostara.

Miljenko Muršić u katalogu izložbe zapisao je kako je Glogovčan neumoran u svojoj misiji da fotografijom dokumentira svakodnevicu.

– Fotografija je zaustavljeno vrijeme, a ovdje imamo dva zaustavljena vremena koja pričaju priču o mijeni i prolaznosti. Izložba je nostalgična, poučna i pomalo šokantna jer prikazuje mjesta koja su bila, a više ih nema – kao da nikada nisu ni postojala – istaknuo je Muršić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar poručivši kako je Renato pravo Gradsko oko koje sve vidi i sve prati.

– Renato je svojom kamerom zabilježio svaki ključni trenutak i promjenu u Velikoj Gorici na čemu smo zahvalni – rekao je Ačkar. U znak zahvalnosti poklonio je Glogovčanu turpoljsku podgutnicu.

Renato je zahvalio svima koji su pomogli u stvaranju ove izložbe te naglasio kako je njegov cilj bio prikazati “dva zamrznuta vremena” – Veliku Goricu nekada i sada.

Na svakom panou postavljen je QR kod koji vodi na Facebook stranicu “Velika Gorica – nekada i sad”. Posjetitelji mogu ispod fotografija ostaviti svoje komentare, priče, anegdote ili sjećanja povezana s prikazanim lokacijama. Također, tamo se mogu pročitati opširniji opis svake lokacije, kao i dodatne informacije o drugim dijelovima grada.

Cilj je kroz priče i komentare oživjeti prikazane lokacije, prisjećajući se vremena koja su možda zaboravljena, ali su ostala zabilježena u kolektivnom sjećanju i na fotografijama, poručuje Renato Glogovčan.

Izložbu je organizirana uz pokroviteljstvo Grada Velike Gorice i Turističke zajednice, a možete razgledati do kraja mjeseca.

 
 

Objava Izložba fotografija Renata Glogovčana koja budi nostalgiju pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.