Prijava

Vaša prijava

Na području Kosnice izgrađeni ilegalni objekti za odlaganje otpada

[]

odlaganje otpada

Na području Kosnice izgrađeni su ilegalni objekti za prikupljanje otpada. Divljih odlagališta sve je više, a neodgovorni pojedinci uporno iz Zagreba dovoze građevinski otpad na velikogoričko područje. Sada je Grad Velika Gorica zatražio od Državnog inspektorata da se uključi i pomogne u suzbijanje nelegalnih aktivnosti.

Ističu kako je situacija što se tiče ilegalnog odlaganja otpada na našem području puno bolja nego ranije zahvaljujući nizu poduzetih mjera. Kao glavni problem sada je aktualan dovoz građevinskog otpada s područja Zagreba.

Na području Kosnice podignuti su i ilegalni objekti koji zaprimaju dio takvog otpada, dok se ostatak baca u okoliš. Kako su takvi objekti podignuti i djeluju protuzakonito, Grad je zatražio njihovo rušenje, odnosno uklanjanje.

– Zadnjih godina upozoravamo na gorući problem nastajanja sve većeg broja divljih deponija na području katastarskih općina Kosnica i Obrezina. O tome smo obavijestili i nadležno ministarstvo prijavom navedenog područja kao lokacije koje su potencijalno onečišćene opasnim otpadom (“crna točka”).

Kamerama i dronovima protiv zagađivača

Budući se radi o području II. i III. zone Vodocrpilišta Kosnica, Grad je dio područja pokrio kamerama te smo u postupku ishođenja dozvola za korištenje drona kako bismo brže reagirali te stali na kraj nelegalnom odlaganju otpada.

No sve navedeno neće riješiti situaciju već nelegalno izgrađenih objekata, uz izliku sanacije poljoprivrednog zemljišta, odnosno, uz izliku postav­ljanja zahtjeva za prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Te zahtjeve nije moguće odobriti budući se radi o vodozaštitnom području koje je potrebno sani­rati i vratiti u prvobitno stanje – pojašnjavaju iz goričke gradske uprave.

Objava Na području Kosnice izgrađeni ilegalni objekti za odlaganje otpada pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.