Prijava

Vaša prijava

Prvi toplinski val završava promjenom vremena: Moguća grmljavina, ali i tuča na našem području


Završio je prvi toplinski val, a danas nas čeka promjena vremena. Kša je padala već tijekom noći na subotu, ali to je bio tek početak. U nekim dijelovima Hrvatske moguće je nevrijeme, a ponegdje i tuča, ističe se u upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Petak je bio dan s iznimno visokim temperaturama. U Velikoj Gorici najviše je izmjereno 33,7 stupnjeva Celzijevih. Najtopliji hrvatski grad bio je Knin s 40 stupnjeva.

Iza nas je također iznimno topla noć, neugodna za spavanje. U Velikoj Gorici je noćas u 2:00 izmjereno čak 25,9 stupnjeva, a u 5:00 tek nešto manje – 24 stupnja.

Evo i prognoze za danas:

Promjenljivo i nestabilno te manje vruće. Mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, koji ponegdje mogu biti jače izraženi. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 24, a najviša dnevna između 29 i 31 °C.

Prvi ovogodišnji toplinski val, ponegdje će nažalost završiti uz grmljavinsko nevrijeme. Tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak zbog čega će temperatura postupno biti u padu i značajno se povećava nestabilnost atmosfere, upozoravaju meteorolozi.

Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj, znači i na širem zagrebačkom i velikogoričkom području.

Mogla bi padati i tuča, a promjer leda mogao bi biti i veći od pet centimetara.

Nedjelja bi na našem području trebala biti stabilnija, a najviša temperatura ne bi trebala preskočiti 26 stupnjeva Celzijevih. Tako bi trebalo biti i u ponedjeljak i utorak, ali će, za razliku od nedjelje, na nebu biti više tamnih oblaka.