Prijava

Vaša prijava

Mala usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Skupa li si, Lijepa Naša…

[]

cijena radler

Usporedba cijena nepresušna je tema za svakodnevne razgovore. Onako kako Englezi (navodno) čavrljaju o vremenskim (ne)prilikama, kod nas se razgovara o cijenama. Skupoća je svuda oko nas, ma koliko mi šutjeli o tome.

I dok ovog ljeta svakodnevno svjedočimo pravoj poplavi poskupljenja i pohlepe na Jadranu, odlučili smo pogledati cijene naših hrvatskih proizvoda u Hrvatskoj i Sloveniji. Puno puta smo čitali takve usporedbe i uvijek nas šokira koliko je Dežela jeftinija od Lijepe Naše. Evo i našeg priloga takvim analizama.

Bili smo, dakle, u Sloveniji, u Ljubljani u hipremarketu Interspara. Budući isti takav dućan istog lanca imamo u Velikoj Gorici krenuli smo pogledati cijene hrvatskih proizvoda.

Domaćica je omiljen keks na ovim prostorima. Proizvodi ga zagrebački Kraš. Kutija tih keksa pod oznakom “original“ (to je ona stara, najklasičnija Domaćica) od 300 grama u ljubljanskom Intersparu stoji 2,89 eura. Domaćica u Hrvatskoj, isto pakiranje, ali cijena različita – 3,49 eura. Razlika je 60 eurocenti. Prevedeno u postotke – Domaćica je u Hrvatskoj nešto više od 20 posto skuplja nego u Sloveniji.

Da nam keksi ne bi zapeli u grlu dobro je popiti, recimo, mineralne vode. Jamnica je, čini nam se, najpopularniji hrvatski brend mineralne vode. Bočica od pola litre u ljubljanskom Intesparu stoji 0,68 eura. U velikogoričkom Intersparu stoji 11 eurocenti više, odnosno kod nas je 16 posto skuplja.

Jedno od omiljenih osvježavajućh ljetnih pića je radler. Radler Ožujsko (limun ili grejp) od pola litre u Ljubljani stoji 1,18 eura. Kod nas je 1,52 eura, odnosno 29 posto više

Nakon radlera red je pogledati i cijene piva. Ožujsko pivo u limenci od 0,33 litre je u Ljubljani 1,13 eura, a u Velikoj Gorici čekalo nas je pravo iznenađenje. Napokon jedan artikl koji je jeftiniji. Ta mala limenka Ožujskog u goričkom Intersparu je 0,04 eura jeftinija. Malo, ali čovjeka veseli.

Treba, međutim, dodati da limenka od pola litre Ožujskog u Ljubljani košta 1,11 eura. Da, 0,02 eura jeftinije od one manje limenke.

Pogledali smo, onako usput, i cijenu kave, ali ne hrvatske nego Sparove robne marke. Dakle, Sparova instant kava bez kofeina od 100 grama (Spar Gold instant kava) u Ljubljani stoji 3,12 eura. U Velikoj Gorici ta kava je na akciji i stoji 3,95 eura. Kod nas je 26,6% skuplja.

I većina druge robe koju svakodnevno kupujemo u trgovinama, a koju popularno zovemo špeceraj, u Sloveniji je jeftinija. Znamo da nismo otkrili toplu vodu, ali nije zgoreg se podsjetiti te činjenice s vremena na vrijeme. I znamo da postoji čitav niz razloga zašto je Hrvatska skuplja – od višeg PDV-a itd. Ali nije li vrijeme da se neke stvari promjene?

Ako nije, onda lagano put pod noge i u šoping u Sloveniju. Ili neku drugu susjednu državu koja je jeftinija. Cijena je to hrvatske skupoće.

Jer iako volimo na utakmicama zapjevati Lijepa li si, možda bi taj stih trebalo napokon promijeniti u Skupa li si…

Hrvatski keksi u Hrvatskoj 20 posto skuplji, naša mineralna 16 posto, radler 29 posto, jedino je pivo nešto jeftinije nego u Sloveniji…
Isplati li se u Sloveniju u šoping? Isplati se!

Evo fotografija s usporednim cijenama, na lijevoj strani su one iz ljubljanskog, a na desnoj iz goričkog Interspara:

cijena jamnica

cijena domaćica
cijena radler
cijena ožujska

Objava Mala usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Skupa li si, Lijepa Naša… pojavila se prvi puta na Gorica Info.