Prijava

Vaša prijava

Potpora oboljelima od teške bolesti: POU večeras će zasvijetliti crvenom bojom

[]

Savez društava distrofičara Hrvatske uključio se u globalnu kampanju obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD). Tim povodom u subotu, 7. rujna brojni gradovi osvijetlit će crvenom bojom poznate znamenitosti i na taj način doprinijeti povećanju svjesnosti o DMD.

I Velika Gorica uključila se u ovu kampanju te će večeras crvenom bojom osvijetliti Pučko otvoreno učilište.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana svjesnosti o DMD je „Podigni svoj glas za Duchenne“. Njome se naglašava važnost jačanja glasa za zagovaranje prava, uključenosti i dobrobiti osoba s DMD i drugim distrofinopatijama s ciljem stvaranja društva koje pruža jednake mogućnosti za sve.

Mišićna distrofija je nasljedna bolest

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Puno je vrsta i oblika mišićne distrofije, a među najprogresivnijim je Duchenne mišićna distrofija (DMD) koju je prvi opisao francuski neurolog Duchenne de Boulogne 1861. po kojem je i dobila ime.

U svijetu više od 250.000 osoba živi s DMD. Poremećaj je uzrokovan mutacijom gena, a majke bolest u pravilu prenose na mušku djecu. Oboljeli dječaci već između 10. i 12. godine života gube sposobnost samostalnog hoda, a progresija bolesti je takva da se u adolescentskoj dobi javljaju izrazite teškoće plućne i srčane funkcije uslijed slabljenja dišnih i srčanog mišića te uglavnom umiru u trećem desetljeću života.

Objava Potpora oboljelima od teške bolesti: POU večeras će zasvijetliti crvenom bojom pojavila se prvi puta na Gorica Info.