Prijava

Vaša prijava

Obnova kapele sv. Filomene na Gradskom groblju: Posao vrijedan 410 tisuća eura

[]

kapela svete filomene u velikoj gorici

Kapela svete Filomene, koja se nalazi na Gradskom groblju u Velikoj Gorici, ide u obnovu. Grad Velika Gorica raspisao je natječaj za izbor izvođača građevinskih radova. Posao je vrijedan 410 tisuća eura, a obuhvaća sanaciju stropne konstrukcije prizemlja, zamjenu podova, dotrajale drvene građe te obnovu krovište i zidova tornja.

Kapela je oštećena u zagrebačkom i petrinjskom potresu 2020.

Kapela sv. Filomene sagrađena je davne 1891. prema nacrtu arhitekta Koste Tomca. Danas je zaštićeno kulturno dobro, sa sačuvanim izvornim stilskim karakteristikama. Obnavljana je i kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća.

Sveta Filomena bila je rimska mučenica, a pripisuju joj se mnoga čudesa i ozdravljenja. Papa Grgur XVI. odobrio je 1837. štovanje Filomene kao svetice.

Zazivaju je kod neplodnosti, mentalnih bolesti i ispita, a zaštitnica je ljudi u beznadnim situacijama, mladeži, djece, dojenčadi, novorođenčadi, djevojčica, mladih roditelja, bolesnika, siročadi, siromaha, studenata, molitelja. Posvećene su joj brojne crkve i kapele širom svijeta.

Objava Obnova kapele sv. Filomene na Gradskom groblju: Posao vrijedan 410 tisuća eura pojavila se prvi puta na Gorica Info.


Posjet Parku znanosti