Prijava

Vaša prijava

Mjesec borbe protiv raka dojke: Samopregledi spašavaju živote žena

[]

raka dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Tim povodom iz Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije pozivaju na obilježavanje Dana ružičaste vrpce u Velikoj Gorici. U subotu, 5. listopada okupljanje počinje u 9 sati ispred prostorija udruge u Zagrebačkoj 6 odakle će povorka krenuti prema Pučkom otvorenom učilištu.

Ružičasta vrpca je simbol obilježavanja važnosti ranog otkrivanja raka dojke – jer 90% oboljelih žena može se izliječiti kada se bolest otkrije u početnom stadiju.

Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena. Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine i pretilost.

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke, su čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Dan ružičaste vrpce prigoda je za podsjećanje i na te simptome koji se ne smiju zanemarivati.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest, poručuju iz udruge.

Objava Mjesec borbe protiv raka dojke: Samopregledi spašavaju živote žena pojavila se prvi puta na Gorica Info.