Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica u finalu nagrade za najbolji grad u području zaštite okoliša

[]

Velika Gorica u finalu je izbora za najbolji grad na području zaštite okoliša i pametnog upravljanja kojeg organizira portal gradonačelnik.hr. Velika Gorica u finalu je za nagradu Eco i Smart City zajedno s Crikvenicom, Križevcima, Krkom i Osijekom.

Na dodjeli nagrada, koja će se održati 5. prosinca u Šibeniku,  doznat ćemo koji su najbolji gradovi u zemlji na području gospodarstva, demografije i obrazovanja i kvalitete života kao i tko je najviše napredovao, a birat će se i gradovi s najboljim projektima na području zaštite okoliša i pametnog upravljanja koji će dobiti Eco i Smart City nagrade.

Velika Gorica u finale izbora u kategoriji Eco City ulazi kao grad s najviše solarnih elektrana u Hrvatskoj. Svoju prvu solarnu elektranu, snage 65,10 kWp s predviđenom godišnjom proizvodnjom od 68,355 kWh, postavila je na OŠ Novo Čiče, a nedavno je na još 22 javna objekta instalirano ukupno 588,4 kWp s očekivanom godišnjom proizvodnjom više od 604.000 kWh.

Sva velikogorička rasvjetna tijela energetski su učinkovita, a sredstvima iz fondova EU i 25 je zgrada postalo energetski učinkovito.

U sustav pročišćavanja otpadnih voda uključeno je 85 posto kućanstava. U Velikoj Gorici elektropunionice se nalaze na 20 lokacija, od čega je pet njih u gradskom vlasništvu, pa ih građani mogu besplatno koristiti, a trenutno se postavlja i još jedna brza.

Svi koji žele biciklirati, a nemaju vlastiti bicikl, mogu ga unajmiti na pet lokacija u gradu. Građanima su na raspolaganju ukupno četiri reciklažna dvorišta (tri gradska i jedno privatno), a više od trećine (35 posto) svojeg otpada u tom se gradu odvojeno prikupilo.

Grad puno truda ulaže u edukativne kampanje – primjerice, u sklopu projekta EU Solarni grad održano je 18 radionica o klimatskim promjenama i solarnoj energiji u vrtićima i školama, a u deset edukacija u mjesnim odborima i gradskim četvrtima educirali su odrasle.

Posađen je urbani voćnjak kod škole OŠ Nikole Hribara koji će moći koristiti svi građani, a automatski sustav navodnjavanja prikupljat će kišnicu s krova škole. Počelo je i istraživanje geotermalnih potencijala na goričkom području.

Tijekom šest godina u kojima se dosad održao izbor najboljih gradova, nagradu za najveća dostignuća u zaštiti okoliša i gospodarenju otpadom dva su puta osvojili Osijek i Koprivnica, a jednom je nagrada Eco City otišla u Jastrebarsko i Križevce.

Objava Velika Gorica u finalu nagrade za najbolji grad u području zaštite okoliša pojavila se prvi puta na Gorica Info.