Prijava

Vaša prijava

Danas su brojke puno bolje: Velika Gorica bez novih zaraženih, Zagrebačka županija ih ima troje, a Hrvatska 117

[]

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Velikoj Gorici danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u županiji ih je troje, po jedna osoba u Samoboru, Zaprešiću i Dugom Selu.

Od tri novooboljele osobe jedna je kontakt prethodno oboljelih, jedan slučaj je povezan s ljetovanjem, dok je za jedan slučaj nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 15 osoba.

Zagrebačka županija posljednjih tjedana bilježi rast zaraženih. Radi se uglavnom u povratnicima s godišnjih odmora, osobama koje su boravile u susjednim državama te kontaktima oboljelih. Primjetan je trend porasta oboljelih u mlađoj populaciji od 10 do 29  godina – kazao je danas Krunoslav Sokol, epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo na sastanku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

– Do kraja svibnja udio oboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina bio je 3,8 posto, a sada je 6,3 posto. U dobnoj skupini od 20 do 29 godine prije smo imali 11,5 posto, a sada je taj postotak narastao na 29 posto – pojasnio je dr. Sokol te apelirao na mlade da se drže mjera.

Danas je točno šest mjeseci od kada je zabilježe prvi slučaj COVID-19 u Zagrebačkoj županiji.

U Hrvatskoj 117 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 307 osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 117 novih slučajeva pa je broj trenutno u Hrvatskoj danas 2.614. Među njima je 307 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 19 pacijenata. Tri osobe su preminule. U protekla 24 sata testirano je 1.793 osoba. U samoizolaciji je trenutno 8.819 osoba, objavio je Nacionalni stožer.