Prijava

Vaša prijava

Sramota u Malogoričkoj ulici: ”Uredili” i “obnovili” ulicu pa se stanovnici sad boje kiše koja će im vjerojatno poplaviti garaže i podrume

[]

Kada su početkom kolovoza radnici VG Komunalca stigli u Malogoričku ulicu, stanari nekoliko tamošnjih zgrada i desetaka obiteljskih kuća mislili su da će za koji tjedan dobiti lijepu i uređenu ulicu, po kojoj će im biti gušt šetati i voziti. Krajem prošlog tjedna radnici su otišli, a stanovnicima se činilo da će se vratiti nakon vikenda i dovršiti posao jer im je ulica tada izgledala, blago rečeno, očajno.

Na nekim mjestima u asfaltu se vidjela neujednačena debljina, ponegdje čak i rupe, rubnjaci su bili oštećeni i dotrajali, šahtovi utonuli u asfalt, a pravi je horor bio na kraju Malogoričke ulice kod križanja s Ulicom Stjepana Fabijančića Jape. Na tom se dijelu čini kao da je netko na ulicu izlio pet puta više asfalta nego je bilo potrebno i doslovce izjednačio nivo nogostupa i kolnika. Ostaci oronulog nogostupa tamo su se doslovce utopili u asfalt.

Razina kolnika i nogostupa u Malogoričkoj 58 u potpunosti je izjednačena. Zbog toga će se kiša slijevati u podrumsku garažu / Foto: Gorica.info

– Mislili smo vratit će se radnici u ponedjeljak. Onda je prošao i utorak. U srijedu smo shvatili da se više nitko neće vratiti i da smo dobili jednako očajno uređenu ulicu kao što je bila i prije. Jedino ulica nije više prekrivena silnim zakrpama nego je crna. No, kada se samo malo bolje pogleda taj asfalt vidi se more grešaka i propusta. Potom su stigli radnici koji su iscrtali crte po sredini ulice, narisali su i zebre, i to je to. Malo je ljepše, ali je sve to zapravo tužno – priča nam jedna od stanovnica ulice.

U Malogoričkoj se šale da su očekivali, zbog činjenice da im je susjed dogradonačelnik Ervin Kolarec, da će im ulica biti uređena po visokim standardima ulica iz Gradića, sela u kojem živi gradonačelnik i drugi dogradonačelnik, a čiji dijelovi blistaju kao središte neke metropole. No, to se nije dogodilo, umjesto kvalitetne obnove dobili su poluproizvod.

Pitanje za milijun kuna: Gdje završava kolnik, gdje počinje nogostup i što je ”pojelo” rubnjake u Malogoričkoj? / Foto: Gorica.info

– A najgore će biti kada padne kiša. Zbog izjednačavanja nivoa kolnika i nogostupa kod križanja s Fabijančićevom gotovo je sigurno da će poplaviti garaže u zgradama koje se tamo nalaze. Tko će za to biti odgovoran i tko će nam platiti štetu? – pitaju se stanari.

Pitali smo i odgovorne u VG Komunalcu što imaju reći na primjedbe stanovnika Malogoričke ulice.

– U Malogoričkoj ulici odradili smo sljedeće: frezanje kompletnog postojećeg asfalta, izradu izravnavajućeg sloja, podizanje svih poklopaca šahtova, nanošenje habajućeg sloja, vađenje starog asfalta na pješačkoj stazi, izrada novih taktilnih rampi na pješačkim prijelazima, prilagodba vodovodnih kućica i ulaznih rampi, izrada novog sloja asfalta na pješačkoj stazi, a u četvrtak smo izradili novu horizontalnu i vertikalnu signalizaciju – odgovorio nam je Andrija Rotim iz VG Komunalca i dodao: -Visina asfalta u odnosu na rubnjak posljedica je nanošenja dva sloja asfalta u Malogoričkoj ulici – izravnavajućeg i završnog. Što se tiče primjedbi oko kvalitete asfalta, obavještavamo vas da će naše ekipe izaći na teren kako bi provjerili situaciju i sve eventualne nepravilnosti, ukoliko postoje, sanirati u najkraćem mogućem roku.

No, odgovor na ono ključno pitanje – zašto nisu zamijenjeni dotrajali rubnjaci i zašto, na koncu, nije napravljena cjelovita obnova Malogoričke ulice – nismo dobili.

– Molimo vas da za dio oko zamjene starih rubnjaka te potpune rekonstrukcije ulice, uputite pitanje investitoru, odnosno Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet. VG Komunalac je izvođač radova te je po nalogu naručitelja, obavio sve tražene radove – objasnio nam je Rotim.

Izgledaju li ovako utonulo u asfalt šahtovi u novouređenoj ulici u kojoj je posao kvalitetno obavljen? / Foto: Gorica.info

Pitanja smo, naravno, uputili i navedenom gradskom upravnom odjelu. Treba podsjetiti da su ovo i ovakvo djelomično uređenje Malogoričke ulice Velikogoričani platili gotovo 600.000 kuna (uključujući i PDV). Točnije, Goričani su gradskim ocima i njihovim službenicima povjerili tih 600.000 kuna da naruče, organiziraju i nadgledaju uređenje jedne od najljepših ulica u centru grada. Oni su taj zadatak obavili ofrlje i preko volje. A, ne treba ni ovo zaboraviti – građani tim gradskim službenicima svaki mjesec daju novac za plaće očekujući da će barem pristojno obavljali svoj posao. U ovom slučaju to nisu učinili. Koliko je to bilo loše najbolje će vidjeti stanari zgrada u Malogoričkoj 56 i 58 kada padne prva jača kiša koja će zaprijetiti njihovim garažama. Možda će im tada iz grada osigurati vreće i pijesak za zečje nasipe na ulazima u garaže. Možda im čak dođu pomoći puniti te vreće…