Prijava

Vaša prijava

Najezda komaraca u Gorici: Kontrole kvalitete zaprašivanja ovog ljeta nije bilo, pokreću je tek sada nakon pisanja Gorice.info

[]

Najezda komaraca u Gorici nastavit će se i sljedećih dana. Toplo vrijeme nikako ne ide na ruku Velikogoričanima koji se i dalje bore s komarcima. Prošlotjedna kiša dodatno će otežati tu borbu jer se očekuje da će se zbog vlage i visokih dnevnih temperatura broj komaraca porasti.

Goričani su se tijekom ljeta žalili na društvenim mrežama na probleme s komarcima, o čemu je naš portal više puta izvještavao, a iz tvrtke Eko standard tvrdili su da zaprašivanje provode sukladno pravilima struke. Gradska uprava je priznala da ne kontrolira zaprašivanje jer je to posao Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke Županije.

Gradska uprava se ne osjeća odgovornom

Velikogoričani su ovogodišnje akcije zaprašivanja komaraca platili oko 240.000 kuna. Gradska uprava nije osjetila potrebu kontrole kako su potrošili taj novac, čak i bez obzira što formalno ne kontroliraju zaprašivanje.

Pitali smo županijski Zavod jesu li ove godine kontrolirali zaprašivanje komaraca u Velikoj Gorici odnosno jesu li radili ono za što su plaćeni. Nakon višednevnog čekanja na odgovor i više podsjećanja da nam ga nisu poslali, odgovor smo napokon dobili.

U Zavodu se opravdavaju preopterećenošću djelatnika svih službi zbog pandemije Covida-19 i zbog toga stručni nadzor ove godine nije proveden. Nadzor se inače ne provodi kod svake pojedinačne akcije tretiranja, kažu u Zavodu.

– Stručni nadzor obuhvaća provjeru izvršenih aktivnosti u smislu otklanjanja uvjeta u okolišu koji pogoduju razvoju i razmnožavanju komaraca, uvid u primjenu pesticida, pridržavanje odredbi Programa mjera i Provedbenog plana, provjeru stupnja infestacije, ocjenu izvršenja te prijedlog za korekciju ako za to postoje opravdani stručni razlozi. Obavijest o planiranju provođenja adulticidnog tretmana suzbijanja komaraca uporabom kemijskih sredstava u pisanom obliku Zavod dobiva od ovlaštenog izvoditelja. Po obavljenom stručnom nadzoru Zavod izrađuje izvješće te ga dostavlja gradonačelniku s elementima poboljšanja u budućnosti – odgovorio nam je ravnatelj županijskog Zavoda Leo Šunjić.

U Zavodu tvrde da se Velikogoričani nisu žalili na komarce ovog ljeta

Tijekom ovogodišnje sezone nismo zaprimili pritužbe Velikogoričana o povećanoj pojavnosti populacije komaraca, kazao nam je Šunjić. – Nakon informacija portala Gorica.info o pritužbama građana na veliki broj komaraca, izvršit ćemo terenski izvid te provesti nadzor prilikom prve sljedeće akcije dezinsekcije komaraca na području Velike Gorice – obećao je Šunjić.

Tijekom prijašnjih nadzora nad provođenjem zaprašivanja komaraca na području Velike Gorice djelatnici Zavoda nisu pronašli nedostatke u provođenja postupaka dezinsekcije komaraca. No, najezda komaraca u Gorici ove je godine neizdrživa.

Što se tiče navoda o kretanju vozila bez širenja vidljivog dima, prilikom tretiranja primjenom tehnikom hladne ULV aplikacije, koriste se insekticidi koji se razrjeđuju vodom te iz ULV uređaja, koji se nalazi na vozilu, ne izlazi dim već aerosol čije se širenje ne može uočiti golim okom, pojasnili su iz županijskog Zavoda.

Iz Zavoda pozivaju građane da se aktivno uključe u sprječavanju  širenja  invazivnih vrsta kroz provođenje mjera za smanjenje stvaranja povoljnih uvjeta za razvoj komaraca. Voda je stanište neophodno za razvoj komaraca, stoga je najbolji način u borbi protiv komaraca tijekom sezone, od ožujka do listopada, ovisno o vremenskim uvjetima, uklanjanje svih izvora vode koji omogućavaju njihov razvoj i razmnožavanje. Svaki spremnik ili stajaća voda koja stoji duže od 7 dana može predstavljati leglo ličinki komaraca.

Ostaje nam vidjeti što će stručni nadzor pokazati, hoće li biti sve u redu kao i prijašnjih godina. Zavod je obećao da će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da se problem Velikogoričana s komarcima riješi na obostrano zadovoljstvo. Naš portal i dalje nastavlja pratiti rad službi koje su plaćene da rade za dobrobit građane.