Prijava

Vaša prijava

Dani europske baštine u Velikoj Gorici: Očuvajmo turopoljski dijalekt – govor našeg zavičaja i kulturno dobro Hrvatske

[]

Dani europske baštine bit će ove godine obilježeni nizom aktivnosti Gradske knjižnice Velika Gorica. Tim događanjima skrenut će se pozornost skreće na važnost očuvanja govora našeg zavičaja. Otvorenje manifestacije je u utorak, 29. rujna u 12.00 sati u Gradskoj knjižnici na prostoru ispred Središnjeg odjela za odrasle, a u slučaju lošeg vremena u Gradskoj vijećnici. Uz prigodnu uvodnu riječ stručnjaka i predstavnika Grada Velike Gorice, dr.sc. Nives Opačić održat će predavanje o utjecaju baštine na hrvatski leksik, kako se gubitkom nekih uporabnih predmeta ili nekih pojava gube i riječi za te pojmove, čime se hrvatski jezik ne samo mijenja nego i osiromašuje.

Turopoljski dijalekt upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2017. godine naporima Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica te uz potporu Grada Velike Gorice. Time je stvoren čvrst temelj za njegovo očuvanje te daljnje proučavanje i rad na terenu te će uskoro biti objavljen Rječnik turopoljskog dijalekta, najavili su iz Gradske knjižnice. Živu riječ turopoljskog dijalekta sve rjeđe imamo priliku čuti i stoga je važno neprestano se podsjećati na svu raznolikost turopoljskih govora čije se osobine, među njima i leksik, razlikuju od sela do sela, ističu iz Gradske knjižnice.

Pjesme na kajkavskom jeziku čitat će književnice Đurđa Jandriš Parać i Željka Cvetković, a velikogorički kantautor Siniša Belošević izvest će vlastite uglazbljene verzije pjesama na turopoljskom dijalektu.

U Područnoj knjižnici Galženica u izlozima od 29. rujna do 14. listopada bit će postavljena izložba „Teroga ono leta“ kojom će biti predstavljeni pjesnici koji pišu na turopoljskom dijalektu. Osim toga u online izdanju moći ćete čuti kako slučajni prolaznici čitaju poeziju na turopoljskom i pratiti kviz „Razumijem li lokalno narječje?“.

Manifestacija Dani europske baštine, koju već tradicionalno organizira Grad Velika Gorica u suradnji s lokalnim institucijama, traje do 3. listopada. Jedna je to od niza aktivnosti Grada tijekom jeseni.

Raspored svih događanja možete pogledati na gradskim stranicama.

dani europske baštine

 

 

 

 

 

 

Objava Dani europske baštine u Velikoj Gorici: Očuvajmo turopoljski dijalekt – govor našeg zavičaja i kulturno dobro Hrvatske pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.