Prijava

Vaša prijava

Goricu trese afera Elektrocentar Petek: Teško je očekivati da će gradska vlast ili oporba napraviti nešto za opće dobro, oni gledaju samo sebe

[]

Uhićenje gradonačelnika Dražena Barišića i direktora VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisavca, veze goričke politike i političara s poduzetnikom Krešom Petekom, navodna namještanja javnih natječaja… Sve su to teme koje su obilježile posljednjih desetak dana u Velikoj Gorici, a koje će dominirati sljedećom sjednicom Gradskog vijeća sazvanom za petak, 2. listopada. Goricu trese afera Eletrocentar Petek.

Ta je afera, očito, iznenadila sve – i vladajuće i oporbu. Gorički HDZ šuti već više od deset dana, Barišić je prenio ovlasti na zamjenika Ervina Kolarca koji je, čini se, barem privremeno sklopio mir s drugim dogradonačelnikom Krešimirom Ačkarom. U zadnji tren otkazan je i redoviti prošlotjedni sastanak gradske organizacije vladajuće stranke. Zlobnici kažu da je sastanak otkazan zbog tolike unutrašnje podjele, koja bi mogla dovesti do ozbiljnih sukoba, a koje bi bilo teško sakriti od očiju i ušiju javnosti.

Gorički SDP je, pak, također okrenut unutarstranačkim izborima i sukobima na državnoj razini. Gorička gradska socijaldemokratska organizacija kao da je, nakon loših rezultata na srpanjskim izborima, otišla na godišnji odmor. Taj odmor kao da još traje, a Goricu trese afera. Objavili su, doduše, neka priopćenja nakon uhićenja Barišića i Jelisavca, ali ta su priopćenja bila puna pitanja bez odgovora. A gradska stranka koja se, valjda, nada pobjedi na sljedećim lokalnim izborima trebala bi ponuditi i konkretna rješenja.

Najaktivniji su u velikogoričkom Mostu budući su u tjedan dana nakon izbijanja afere Elektrocentar Petek održali dvije presice. No, te presice su uglavnom bile nizanje problema direktno ili indirektno povezanih sa uhićenjem gradonačelnika (nepostizanje ugovora sa ZET-om, upitno stanje u gradskoj blagajni, budućnost aglomeracije i slično). Most, dakle, zaslužuje nekakvu trojku iz zalaganja, ali nikako ne može dobiti prolaznu ocjenu iz sadržaja. Manjka im ideja i vizije, ponašaju se poput populističkih političara-amatera.

Ostatak oporbe još je mlitavije odreagirao na aktualna događanja. U oporbene redove iz vladajućeg je krila prešao gorički HSP, ali to neće ugroziti vladajuću većinu u Gradskom vijeću. Ta većina ovisi isključivo o vijećnicima stranke Milana Bandića, koji također mudro šute, ali, pomoću zagrebačkog gradonačelnika, jedini dobivaju bodove u sadašnjoj krizi.

Bandić je, naime, odlučio vratiti Velikogoričanima noćne polaske autobusne linije 268 Zagreb – Velika Gorica bez kojih su ostali zbog nepotpisivanja ugovora goričke gradske uprave i ZET-a. Bandić tako ispada spasitelj Velikogoričana. Bez imalo uvijanja Bandić poručuje da Velikogoričani ne smiju patiti. I još se, onako indirektno, šali na račun uhićenog gradonačelnika.

S druge strane gorička gradska vlast ispada nesposobna jer ne može riješiti budućnost autobusnog prijevoza između Velike Gorice i Zagreba. Vjerojatno će i tu uskočiti Bandić. Goricu trese afera, a taj iskusni politički lisac zna da aktualnim potezima već sad radi najbolju predizbornu kampanju svojim članovima u Velikoj Gorici, iako je do lokalnih izbora još 200-injak dana. Stoga će Bandićevci biti jedini politički dobitnici koji, paradoksalno, podržavaju Barišićevu vlast koja je pod sumnjom za dosad u Gorici neviđeno namještanje poslova privatnoj firmi.

I tako će se u petak, 2. listopada, okupiti gradski vijećnici koji će tražiti nadopune dnevnog reda, gradska vijećnica će biti puna novinara, kamera i fotoaparata, što će, pak, motivirati neke da usred sjednice održavaju press konferencije ili traže pauze… Bit će to, dakle, medijski zanimljiva predstava. Treba se, međutim, sjetiti da je Gradsko vijeće u ovom mandatu, u kojem je do jučer Barišić čvrsto vladao Velikom Goricom, svojevrsni privjesak demokracije bez stvarne moći. Goricu trese afera, ali ništa se bitno neće promijeniti ni sljedećeg petka.

Stoga i od ove sjednice, uvjereni smo, Velikogoričani neće imati baš previše koristi. Aktualna gradska politička scena, kako u vlasti, tako i u oporbi, teško će povući neki potez za dobrobit svih nas. Mislit će, kao i nebrojeno puta do sada, samo na sebe, svoje uske stranačke i osobne interese. Bilo bi lijepo da se pokaže da smo bili u krivu, ali nekako u to duboko sumnjamo…

Objava Goricu trese afera Elektrocentar Petek: Teško je očekivati da će gradska vlast ili oporba napraviti nešto za opće dobro, oni gledaju samo sebe pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.