Prijava

Vaša prijava

Aglomeracija Velike Gorice nakon uhićenja Barišića i Jelisavca: Sve bi to mogli platiti Goričani, a direktor VG Vodoopskrbe se spominje kao mogući pokajnik

[]

Punih 10 godina trajale su pripreme za projekt Aglomeracija Velike Gorice – Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Projekt predviđa postavljanja 145 kilometara novih kanalizacijskih cijevi i priključenja domaćinstava na kanalizacijski sustav te gradnju novog pročistača otpadnih voda. To je najveći i najskuplji komunalni projekt u povijesti Velike Gorice koji će koštati više od 700 milijuna kuna, iako se kod potpisivanja ugovora 2018. godine tvrdilo da će koštati 200 milijuna kuna manje. Prvi radovi na projektu započeli su u prosincu prošle godine, a trebali bi trajati tri godine.

No sve je sada pod upitnikom jer se dio tog projekta, gradnja pročistača otpadnih voda, našla u središtu pozornosti USKOK-ovih istražitelja zbog navodnog namještanja natječaja.

Prvi ugovori za aglomeraciju potpisani su u siječnju 2018. i tada je vrijednost projekta iznosila 500 milijuna kuna / Foto: Gorica.hr

Do sada je na projektu ugovorena rekonstrukcija i dogradnja sustava javne odvodnje šireg i užeg područja Velike Gorice, dogradnja sustava javne odvodnje za područje oko budućeg vodocrpilišta Črnkovec, rekonstrukcija i dogradnja sustava javne odvodnje za područje Donjeg Turopolja. Također je potpisan ugovor za usluge nadzora nad provedbom projekta, ugovor o isporuci opreme za održavanje sustava odvodnje (grupa I – nabava vozila), ugovor o isporuci opreme za održavanje sustava odvodnje (grupa II – dodatna oprema) i ugovor o uslugama promidžbe i vidljivosti u provedbi projekta. Radovi su u početnoj fazi, a fizički je odrađeno oko 10% predviđenih poslova na svim tim ugovorima, doznali smo u Hrvatskim vodama.

Jedina aktivnost koja je još uvijek u otvorenom postupku javne nabave je ugovor koji se odnosi na projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnju nadzornog upravljačkog sustava te za njega još nije donesena odluka o odabiru niti je sklopljen ugovor.

Zbog pročistača gradonačelnik i direktor u Remetincu

Upravo zbog pročistača otpadnih voda gorički gradonačelnik Dražen Barišić i direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac završili su u Remetincu. USKOK ih sumnjiči za namještanje poslova Elektrocentru Petek.

Kakva je budućnost projekta aglomeracija koji bi, ako Europska komisija obustavi financiranje, mogao skupo koštati Goričane?

U Hrvatskim vodama tvrde da kontinuirano obavljaju administrativne provjere vezane uz prihvatljivost postupaka javne nabave, kao i uz prihvatljivost samih troškova koji se potražuju kroz zahtjeve za nadoknadom sredstava.

Hrvatske vode otkrile nepravilnosti

Do sada je izvršena ex-post kontrola postupaka javne nabave za šest sklopljenih ugovora. Na ugovoru za upravljanje projektom i ugovoru za promidžbu i vidljivost utvrđene su određene nepravilnosti te je propisana financijska korekcija u iznosu od 5 % vrijednosti ugovora, što znači da su daljnje isplate prihvatljivih troškova umanjene za 5%. Osim toga, nisu uočene druge nepravilnosti koje imaju financijski učinak, doznali smo u Hrvatskim vodama.

Iz Hrvatskih voda pojašnjavaju da će na projektu Aglomeracija Velike Gorice biti provedene i „provjere na licu mjesta” koje predstavljaju nadopunu administrativne provjere. To su detaljne provjere administrativnih, financijskih, tehničkih i fizičkih pokazatelja projekta koji se mogu provjeriti samo u prostorijama VG Vodoopskrbe, odnosno na lokaciji provedbe projekta. Ova provjera još nije izvršena, kažu u Hrvatskim vodama, a prema planu bit će provedena u zadnjem kvartalu ove godine. Do sada su Hrvatske vode isplatile VG Vodoopskrbi 53,73 milijuna kuna za odrađene poslove.

Ugovor za pročistač još nije potpisan, a kada će biti, ne zna se

Ugovor za izgradnju pročistača otpadnih voda još nije potpisan tako da ga Hrvatske vode ne mogu niti kontrolirati. Ako ugovor bude potpisan tada će krenuti kontrole, ističu u Hrvatskim vodama koje još nisu dobile cjelokupnu dokumentaciju na temelju koje se može obaviti provjera.

Pitali smo Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) što se događa s projektom koji se financira europskim sredstvima ako se pokaže da je javna nabava usluga i roba na tom projektu dogovorena između dobavljača i naručitelja radova? Kada se otkriju financijske nepravilnosti na takvim projektima, moraju li se vratiti dobivena sredstva i tko ih vraća?

– Projekt Aglomeracija Velike Gorice u nadležnosti je Hrvatskih voda. Nakon primitka informacija o sumnji na nepravilnost, Hrvatske vode bez odgađanja procjenjuju vjerodostojnost primljene informacije te ako se iz rezultata procjene prijavljena sumnja na nepravilnost procjeni vjerodostojnom, pokreću postupak utvrđivanja nepravilnosti. U slučaju da se utvrdi postojanje nepravilnosti, tada Hrvatske vode traže povrat nepravilnog iznosa, mogu smanjiti bespovratna sredstava iz ugovora, mogu raskinuti ugovor ili ga izmijeniti – odgovorila nam je Martina Grgas iz SAFU-a.

A tko bi uopće potpisao ugovor?

Korisnik bespovratnih sredstava kao ugovorna strana, potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava pristaje da ako postoji opravdana sumnja ili je utvrđeno da je Korisnik ugrozio izvršavanje Ugovora značajnim pogreškama ili nepravilnostima ili prijevarom, Ministarstvo zaštite okoliša može obustaviti plaćanja ili zahtijevati povrat plaćenih iznosa razmjeno težini utvrđenih pogrešaka, nepravilnosti ili prijevara, kažu u SAFU.

Podsjetimo ovaj skupi projekt financiraju Goričani jer će VG Vodoopskrba europska sredstva dobiti tek nakon završetka projekta. Još 2017. VG Vodoopskrba se zadužila kako bi mogla isfinancirati radove. Grada Velika Gorica je jamac, a kredit od 28 milijuna kuna podignut je kod HBOR-a uz kamatnu stopu od 2,2%. Kredit će otplaćivati punih 12 godina, uz poček od dvije godine.

Ostaje nam vidjeti hoće li se ugovor za pročistač na kraju potpisati i tko će ga uopće potpisati s obzirom da je direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac u Remetincu. Isto tako kontrole Hrvatskih voda će pokazati je li javna nabava za pročistač provedena po propisima ili je bilo dogovora, kao što sumnjaju u USKOKU. Ako se pokaže da se muljalo, tada će Goričani to skupo platiti jer će Europa odbiti financirati projekt. Iz europskih fondova trebalo je doći gotovo 400 milijuna kuna.

Hoće li biti pokajnika koji će propjevati?

U medije svakoga dana curi mnoštvo informacija vezanih uz aferu namještanja poslova tvrtki Kreše Peteka, koja je doslovce zatresla čitavu državu. Sve se više piše i o mogućim pokajnicima koji se spremaju propjevati u zamjenu za nagodbu s tužiteljstvom. Jutarnji list spekulira kako je jedan od mogućih pokajnika direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac koji bi mogao otkriti kako je točno išao dogovor Barišić-Petek oko posla gradnje pročistača otpadnih voda. Neki transkripti razgovora već su dospjeli u medije. Jelisavčeva odvjetnica Višnja Drenški-Lasan nije željela komentirati te spekulacije. Jutarnji je također neslužbeno doznao kako USKOK sprema proširenje optužnice i protiv Peteka i protiv Barišića.

 

 

 

Objava Aglomeracija Velike Gorice nakon uhićenja Barišića i Jelisavca: Sve bi to mogli platiti Goričani, a direktor VG Vodoopskrbe se spominje kao mogući pokajnik pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.