Prijava

Vaša prijava

153. brigada HV-a iz Velike Gorice: Prošlo je 29 godina od odlaska prvih pripadnika slavne brigade na pokupsko bojište

[]

Već je 29 godina prošlo od odlaska prvih pripadnika 153. brigade HV-a iz Velike Gorice na pokupsko bojište. Te jeseni 1991. godine rat je i doslovce došao do Velike Gorice i na 40-ak kilometara od središta Zagreba. U sastav 153. brigade ušli su većinom mladići iz Velike Gorice i Novog Zagreba.

Brigada se tijekom Domovinskog rata još borila na novljanskom ratištu, potom na slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru južnog bojišta u predjelu dubrovačkog zaleđa i na hercegovačkom ratištu.

Na ratnom putu u sastavu 153. brigade bilo je 5818 vojnika, od kojih su 72 poginula, 452 ranjena, a petorica su ostala stopostotni ratni vojni invalidi.

Legendarni general Hrvatske vojske Janko Bobetko svojedobno je rekao kako “153. brigada Hrvatske vojske spada među najbolje postrojbe u Domovinskom ratu“. Pohvala kakva se i danas pamti.

Pripadnici 153. i danas su organizirani u Udruzi pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica i uspješno čuvaju uspomene i sjećanja na uspjehe te slavne ratne postrojbe i na njene hrabre pripadnike.

 

 

Objava 153. brigada HV-a iz Velike Gorice: Prošlo je 29 godina od odlaska prvih pripadnika slavne brigade na pokupsko bojište pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.