Prijava

Vaša prijava

Obećanje, ludom radovanje: Barišić još ljetos obećao start-up inkubator, završio u zatvoru, a u zgradu uselile druge institucije

[]

Obećanje, ludom radovanje. Na to smo odavno naviknuli od naših političara. Pa zašto bi ovi velikogorički bili drugačiji? Ovo je, naravno, hipotetsko pitanje jer odavno znamo da nisu drugačiji. I ovaj slučaj to potvrđuje.

”S ciljem poticanja poduzetništva u našem gradu, posebice poduzetnika okrenutih novim tehnologijama i kreativnim uslugama, Grad Velika Gorica pokrenuo je projekt start-up inkubatora na lokaciji Trg kralja Tomislava 16. Krajem kolovoza bit će objavljen i javni poziv za dodjelu prostora.”

obećanje ludom radovanje
Barišić sredinom srpnja u obilasku prostorija u kojima su danas trebali raditi mikropoduzetnici / Foto: Gorica.hr

Tako je glasila vijest objavljena 14. srpnja ove godine na gradskim web stranicama. Prostor budućeg start-up inkubatora obišao je tada gradonačelnik Dražen Barišić, uredno se poslikao, vijest su prenijeli mediji. Barišić je tada imao velike planove za poticanje mikropoduzetništva i, prema sada dostupnim transkriptima, nije znao da ga prisluškuju i prate, te da će za dva mjeseca završiti u Remetincu.

No javni poziv iz one prije citirane vijesti s gradskih internetskih stranica još uvijek nije raspisan. U međuvremenu su u zgradu na Trgu kralja Tomislava 16 uselili Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a, Razvojna agencija VE-GO-RA i gorički Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.

Foto: Gorica.info

Prije mjesec dana pitali smo Gradsko poglavarstvo kada će započeti s radom start-up inkubator, koliko se poduzetnika može smjestiti u taj prostor i pod kojim uvjetima se prostor može dobiti? Zanimalo nas je također je li to gradski ili privatni prostor? Ako je privatni od koga je kupljen ili unajmljen te koliko iznosi godišnji najam odnosno za koji iznos je kupljen?

Iz grada su nam odgovorili da će taj tjedan biti objavljen javni poziv za korištenje prostora start-up inkubatora.

– Prije službene objave javnog poziva na gradskim stranicama, ne možemo iznositi detalje javnog poziva u drugim medijima – stoji u odgovoru Elizabete Stipetić koji  smo dobili 8. rujna. Ni na ponovljeni upit da nam pošalju podatke koji neće biti dio javnog poziva nismo dobili odgovor.

Pretražujući gradske stranice otkrili smo da je od 24. srpnja do 24. kolovoza trajalo internetsko savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o korištenju prostora i usluga „Startup VG Inkubatora“. Na prijedlog pravilnika nije pristigla niti jedna primjedba ili prijedlog. Pretpostavljamo da je pravilnik u ovom obliku i usvojen.

U Pravilniku se navodi da je poslovni prostor namijenjen za Start-up inkubator ukupne površine cca. 200 m2, a sastoji se od 16 radnih jedinica prosječne površine od cca. 5 m2 i zajedničke prostorije (prezentacijska dvorana, prostor za druženje, soba za sastanke i telefoniranje, čajna kuhinja, sanitarni čvor). Prostor je klimatiziran, u potpunosti opremljen te pokriven optičkim internetom.

Pravilnikom je propisano i tko može dobiti poslovni prostor u inkubatoru. To su mikro i mali poduzetnici, obrti i trgovačka društva, sa sjedištem, a obrtnici i s prebivalištem, na području Grada Velike Gorice. Trebaju imati status poduzetnika početnika do tri godine i obavljati djelatnost iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija te uslužnih djelatnosti.

Kod dodjele poslovnog prostora prednost će imati poduzetnici iz područja ICT-a, kreativnih industrija i inovacija (multimedije, digitalne grafike, elektrotehnike ili elektroničkog poslovanja, digitalnih medija). Ako poduzetnik ima dug prema državi, Gradu Velikoj Gorici i trgovačkim društvima Grada (Gradsko stambeno gospodarstvo VG, VG Čistoća i VG Vodoopskrba) tada ne može dobiti poslovni prostor u najam.

Poslovni prostor u Inkubatoru ne mogu dobiti ni poduzetnici koji su trenutno u stečaju ili postupku likvidacije, koji se koriste tehnologijama koje zagađuju okoliš, koji se bave samo trgovinom, ugostiteljstvom, kladionice i kockarnice, koji se bave pripremom, proizvodnjom, distribucijom i prodajom oružja, alkoholnih pića ili duhanskih proizvoda, koji bi svojom djelatnošću (bukom i slično) remetili poslovanje ostalih korisnika.

Neće ga dobiti ni poduzetnici čija je djelatnost protivna zakonu, posebnim propisima i moralu društva ili čija djelatnost ruši ugled Grada Velike Gorice. Nije detaljnije propisano što se točno podrazumijeva pod „rušenjem ugleda Grada Velike Gorice“ i na koji način će povjerenstvo to procjenjivati.

Poduzetnici koji posluju duže od tri godine i ako su dobili potpore male vrijednosti veće od 200.000 eura tijekom razdoblja od tri fiskalne godine ne mogu računati na poslovni prostor na Trgu kralja Tomislava 16.

Poslovni prostor se može unajmiti najmanje na tri mjeseca, a najviše 12 mjeseci. Nakon svakih 12 mjeseci, Povjerenstvo će razmotriti može li korisnik ostati i dalje u Inkubatoru. U inkubatoru se najduže može raditi 36 mjeseci odnosno tri godine.

Svaka radna jedinica opremljena je s uredskim stolom, ladičarom s ključem, uredskom stolicom i garderobnim ormarićem s ključem.

Koliko bi poduzetnici trebali plaćati naknadu za poslovni prostor nije poznato jer će ona biti objavljena u cjeniku zajedno s javnim pozivom.

Iz grada su najavljivali da će tijekom ljeta prostor biti u potpunosti namješten, a krajem kolovoza je trebao biti objavljen javni poziv za dodjelu prostora. Zašto još nije raspisan javni poziv i gdje je zapelo, iz gradske uprave ne žele otkriti. Obećanje, ludom radovanje.

Dakle, zgrada na Trgu kralja Tomislava 16 lagano se puni. To je ona zgrada preko puta tržnog centra u kojoj je bila poslovnica Croatia osiguranja. Nalazi se, otprilike, na pola puta od poglavarstva do restorana Mon Ami u kojem su Barišić, poduzetnik Krešo Petek i bivši direkotr VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac, kako tvrde istražitelji, dogovarali namještanje natječaja za gradnju velikogoričkog pročistača.

Koliko je poznato radi se o zgradi u privatnom vlasništvu. Ako je tako, zašto je grad odlučio unajmiti baš tu zgradu? Koliko košta najam? Od ovih i onih prije navedenih pitanja nećemo odustati.

U suprotnom dopustit ćemo da nas i dalje muljaju i vozaju kako žele. Onda ćemo moći pisati ”obećanje ludom radovanje” i kukati. I ništa više od toga. No, na to nećemo pristati jer svi mi, građani Velike Gorice, plaćamo gradske vlasti i gradske službenike koji, stoga, baš nama moraju polagati račune.

Foto: Gorica.hr

Objava Obećanje, ludom radovanje: Barišić još ljetos obećao start-up inkubator, završio u zatvoru, a u zgradu uselile druge institucije pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.