Prijava

Vaša prijava

Najviše zaraženih u jednom danu: Čak 542 nova slučaja u Hrvatskoj, od toga 23 u Zagrebačkoj županiji, a u Velikoj Gorici 8 novozaraženih

[]

Najviše zaraženih u jednom danu u četvrtak je zabilježeno u Hrvatskoj. O čak 542 slučaja zaraze koronavirusom javnost je jutros obavijestio Nacionalni stožer Civilne zaštite, tako da je broj aktivnih slučajeva trenutačno u državi 2206. I ovo je potvrda da je drugi val pandemije, koja posljednjih dana hara Europom, stigao i do Hrvatske.

Trenutačno je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba. U samoizolaciji je trenutno 10.908. U posljednja 24 sata testirano je 5939 ljudi.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18.989 zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 310 preminulo, ukupno  su se oporavile 16.473 od toga 165 u posljednja 24 sata.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije jutros je, pak, izvijestio da je na području županije 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Čak osam novozaraženih je u Velikoj Gorici. Ostali slučajevi u županiji su zabilježeni u Svetoj  Nedelji (1), Zaprešiću (1), Jastrebarskom (1), Dugom Selu (5), Svetom Ivanu Zelini (2),  Rugvici (4)  i Gradecu (1).

Od 23 novooboljelih osoba 13 su kontakti prethodno oboljelih, 3 slučaja su povezana s domom za starije na području općine Rugvice, dok je za 7 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 81 osobu.

U samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Zaprešiću te dva razreda osnovne škole u Velikoj Gorici.

Nacionalni stožer Civilne zaštite je objavio da se mjera zabrane rada noćnih klubova poslije ponoći produljuje do 22. listopada. Tom je odlukom Stožera ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije barova, kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, kafići i slični, koji smiju raditi najdulje do ponoći.

Stožer je produljio i mjere za Splitsko-dalmatinsku i Sisačko-moslavačku županiju.

Najviše zaraženih u jednom danu vjerojatno će utjecati i na ubrzavanje primjene ostalih protuepidemijskih mjera o kojima se govori posljednjih dana. Jedna od njih je moguće obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, pa čak i na otvorenom gdje se skuplja veći broj ljudi, poput tramvajskih ili autobusnih stanica ili redova pred bankomatima.

Do jučer je neslavni rekord u broju novozaraženih bio 369 novih slučajeva koji je zabilježen 3. rujna. Dakle, danas je broj najviše zaraženih u jednom danu veći za čak 173.

Objava Najviše zaraženih u jednom danu: Čak 542 nova slučaja u Hrvatskoj, od toga 23 u Zagrebačkoj županiji, a u Velikoj Gorici 8 novozaraženih pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.