Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica grad ili najveća zagrebačka spavaonica? U centru Gorice još uvijek visi ploča koja podsjeća da smo bili dio Zagreba

[]

Da netko u Velikoj Gorici vodi računa o bitnim datumima za naš grad, ovih bi dana slavili 25. obljetnicu dobivanja statusa grada. Točnije, 20. rujna 1995. tadašnji predsjednik Sabora Nedjeljko Mihanović potpisao je Zakon o Zagrebačkoj županiji u čiji je sastav, među ostalima, ušao i novoformirani grad Velika Gorica, koja je do tada bila jedna od općina u sastavu grada Zagreba. Danas, četvrt stoljeća kasnije, dio Velikogoričana se pita je li Velika Gorica grad ili samo najveća zagrebačka spavaonica?

Možda bi se netko i sjetio ove obljetnice da Veliku Goricu ne trese, kako bi se reklo, majka svih afera u 25 godina postojanja našeg grada. Gorički gradonačelnik Dražen Barišić, podsjetimo, nalazi se u istražnom zatvoru u Remetincu pod teškim sumnjama da je s još nekoliko ljudi iz gradskog poduzeća VG Vodoopskrba namještao javni natječaj za gradnju pročistača otpadnih voda ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku. Radilo se to o poslu teškom više od 110 milijuna kuna.

Kako tvrde istražitelji koji su prisluškivali Barišića, Peteka i njihovog kompanjona Tomislava Jelisavca, bivšeg direktora VG Vodoopskrbe, ta je trojka detalje posla voljela dogovarati uz zamamni crni rižoto od sipe u prestižnom restoranu Mon Ami koji, prema internetskom cjeniku, stoji 82 kune za porciju. Jesu li istražitelji stvarno sakupili dokaze kojim će optužiti gurmansku trojku vidjet će se na sudskom postupku. No, to u ovoj priči i nije previše bitno.

velika gorica grad
Kuća na kojoj se nalazi zagrebačka ploča / Foto: Gorica.info

Puno je bitnije što se gotovo preko puta Mon Amija, nekih tridesetak metara dalje preko ceste, nalazi ploča koja nas vraća barem 25 godina unatrag. To je bivša službena ploča kojom su se označavale mjesne zajednice u gradu Zagrebu. Na njoj piše: Grad Zagreb, mjesna zajednica ”Stari grad”. Ta izblijedjela modra ploča nalazi se na drvenoj kući na uglu Sisačke ulice i Trga kralja Tomislava (pokraj nje je kuća u kojoj se nalazi pivnica Turopolje).

Kako je ta zagrebačka ploča uspjela preživjeti četvrt stoljeća na teritoriju samostalnog grada Velike Gorice nikome nije jasno. Vjerojatno je dio odgovora u činjenici da je nikome nije ni smetala. Ona je još jedan podsjetnik na vremena u kojima je Gorica bila dio metropole. Većina Goričana vjerojatno nije imala ništa protiv odvajanja od Zagreba, a jedna od prednosti jest i bitno manji prirez u Gorici nego u obližnjem velegradu. No, kada znamo da trenutačno ovisimo o milosti Zagreba i njihova Milana Bandića da nam drastično ne poskupi ili čak ukine ZET-ove autobuse, odnosno kada nam asfalt na većini gradskih ulica ima više rupa nego najbolji švicarski sir ili kada… Mogli bi nabrajati do sutra.

Je li Velika Gorica grad? Ili je ipak samo slučajni grad, nastao kao posljedica nekog zakona koji je stupio na snagu prije 25 godina? Ili je, pak, najveća zagrebačka spavaonica sa 60.000 stanovnika? Nije, međutim, sve baš tako crno jer Velika Gorica ima brojne prednosti koje treba istaknuti i iskoristiti. To, naravno, nije priča o Velikoj Gorici – gradu zrakoplovstva, koja je na brzinu smišljena prije četiri godine i nakon toga još brže zaboravljena. Posebno nakon što se aerodrom, budimo iskreni, preselio iz Gorice na rub Zagreba.

Da bi Velika Gorica postala više od skupa desetaka naselja povezanih u urbanu cjelinu treba imati viziju. Ne treba biti genije, ali treba vidjeti malo dalje od vlastitih interesa.

Objava Velika Gorica grad ili najveća zagrebačka spavaonica? U centru Gorice još uvijek visi ploča koja podsjeća da smo bili dio Zagreba pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Stipendiranje prakse u njemačkim tvrtkama

Lažne poruke Porezne uprave