Prijava

Vaša prijava

Sumnjiv i posao postavljanja javne rasvjete u Velikoj Gorici: Tko je Ljubomir Perušić kojeg istražitelji u ovom dijelu afere povezuju s Barišićem i Petekom?

[]

U velikogoričkom kraku afere Elektrocentar Petek gotovo sva je medijska pozornost posvećena navodnom namještanju javnog natječaja za gradnju goričkog pročistača otpadnih voda toj tvrtki Kreše Peteka. Istražitelji sumnjaju da su u taj nedopušteni posao bili uključeni velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i bivši direktor VG Vodoopskrbe i Barišićev čovjek od povjerenja Tomislav Jelisavac. No, u Velikoj Gorici se, prema istražiteljima, odvijalo još jedno namještanje posla Petekovoj firmi. Radilo se navodno o sumnjivom poslu postavljanja javne rasvjete.

I ovdje se u jednoj od ključnih uloga, uz Barišića i Peteka, sumnjaju istražitelji, pojavljuje treći čovjek. U slučaju javne rasvjete radi se o Ljubomiru Perušiću iz tvrtke IPT inžinjering.

– Je l’ bi ti sutra mogel do našeg gradonačelnika otići između 9 i 11? – pita Krešo Petek Ljubomira Perušića, čovjeka čija mu je tvrtka prema sumnjama USKOK-a, poslužila da bi prikrio što je sve radio kako bi Petekova tvrtka Elektrocentar Petek dobila posao oko postavljanja javne rasvjete u Velikoj  Gorici, navodi Večernji list.
– Budem zapisal… Iako mislio sam sutra ići do dvorca Oršić – odgovara mu Perušić.
– Ma pusti dvorac, uzmi te tri  firme… – sugerira mu Petek.
– Što, samo da mu se javim? – pita dalje Perušić.
– Da, uzmi i onog financijskog savjetnika ako ti treba. Ako ne, obavi to sam – daje mu upute Petek.

No, nije sve išlo glatko jer je bilo još zainteresiranih tvrtki za posao postavljanja javne rasvjete u Velikoj Gorici. Detalji su, tvrde istražitelji, poput priče oko pročistača, dogovarani na ručkovima i kavama. Ipak, ponekad se Barišić nije mogao naći s Petekom, pa je tu uskakao Ljubomir Perušić kojeg gradonačelnik zove Ljuban. U mrežu tajno snimljenih razgovora ulovio se i ovaj između gradonačelnika i njegova podređenog, kojeg citira Večernji list.

– D… hoćemo sutra u pol deset kod mene? Doći će i Ljuban pa da vidimo na čemu smo – kaže Barišić.
– Dobro – odgovara D.

Barišić se kasnije raspituje je li Ljuban došao, pa savjetuje sugovorniku da “sasluša Ljubana jer on sada ima neke nove prijedloge“.

Postupak javne nabave za projekt postavljanja javne rasvjete objavljen je krajem listopada 2018. u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Procijenjena vrijednost radova je 33 milijuna kuna bez PDV-a. Pristigle su tri ponude. Jedna ponuda nije bila važeća jer nisu dostavili bankarsko jamstvo u iznosu od 840 tisuća kuna. Zajednica ponuditelja Resalta iz Ljubljane i Elektrocentar Petek dali su ponudu na 32,9 milijuna kuna bez PDV-a, a HEP ESCO dao je daleko najpovoljniju ponudu na 25,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Ponude za posao postavljanja javne rasvjete u Gorici otvorene su 28. ožujka 2019. godine. Četiri mjeseca nije se događalo ništa. I onda je 26. srpnja 2019. donesena odluka o poništenju te javne nabave. Postupak javne nabave je poništen jer su se pozvali na Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (koji je stupio na snagu 1.4. 2019. a ponude su otvorene nekoliko dana ranije). U obrazloženju su naveli da uvjeti javne nabave nisu usklađeni s novim zakonom i zato je postupak poništen.

Ljubomir Perušić je, inače, radio više projekata u Velikoj Gorici. Tako se može naći njegova opsežna polemika na internetskoj stranici ekorasvjeta.net još iz 2014. godine oko postavljanja LED javne rasvjete u goričkoj Ulici Bana Josipa Jelačića. Na toj se stranici kritizira projekt, a Perušić im odgovara kao projektant.

Perušić se također pojavljuje kao projektant DTK instalacije i javne rasvjete na pristupnoj cesti velikogoričkom gradskom bazenu. Podsjetimo, velikogorički gradski bazen gradila je tvrtka Elektrocentar Petek, koji je dobio natječaj s ponudom od 29,58 milijuna kuna. Na kraju je Petekovoj tvrtki za taj projekt plaćeno 39,25 milijuna kuna.

Dok je Barišiću i Peteku prošli tjedan istražni zatvor produljen za dva mjeseca, Perušić, koji se sumnjiči da je s njima sudjelovao u namještanju natječaja za posao postavljanja javne rasvjete u Velikoj Gorici, dobio je produljenje pritvora od 15 dana.

Objava Sumnjiv i posao postavljanja javne rasvjete u Velikoj Gorici: Tko je Ljubomir Perušić kojeg istražitelji u ovom dijelu afere povezuju s Barišićem i Petekom? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.