Prijava

Vaša prijava

Sve zanimljivije u političkoj areni: Može li platforma Možemo! i Domovinski pokret Miroslava Škore poremetiti odnose u velikogoričkoj političkoj slagalici?

[]

Do lokalnih izbora je otprilike 200 dana, a odnosi u političkoj areni u Velikoj Gorici sve su zanimljiviji, ali i kompliciraniji. Relativno stabilne odnose je, naravno, poremetio odlazak goričkog gradonačelnika Dražena Barišića u istražni zatvor pod teškim sumnjama za namještanje poslova tvrtki ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka na velikogoričkom području.

Da se to nije dogodilo, gorička bi se javnost do izbora zabavljala unutastranačkim prepucavanjima i odmjeravanjima snaga u HDZ-u, a onda bi se mjesec dana prije izbora, nakon naređenja iz središnjice, sve primirilo i ta bi stranka vrlo vjerojatno dobila izbore. No hapšenjem Barišića sve se to promijenilo i gradska politička scena postala je puno zanimljivija.

Oporba je već krenula u pripreme za izbore, traže se kandidati za gradonačelnika, pokušavaju se sklopiti formalne ili neformalne koalicije. No, oporba je za sada previše razjedinjena. Svjesni su toga i u HDZ-u, pa im takav odnos snaga omogućava relativno mirnu svakodnevicu iako su opterećeni dosad nezabilježenim koruptivnim sumnjama u Velikoj Gorici. Odnosi će se tu još mijenjati i sigurno je da će oporbene stranke ubrzo, samostalno ili udruženo, krenuti u napad. Čini se, međutim, da je onaj ključni trenutak, a bila je to nedavna sjednica Gradskog vijeća, nedovoljno dobro iskorišten.

Najveće promjene na više-manje uljuljkanoj goričkoj političkoj sceni mogle bi donijeti one političke snage koje u našem gradu praktično i ne djeluju, ali se može očekivati njihovo aktiviranje kako se približavamo izborima. Tu se prvenstveno radi o političkoj platformi Možemo! i Domovinskom pokretu Miroslava Škore. Te stranke su na srpanjskim parlamentarnim izborima ostvarile solidne rezultate na biračkim mjestima u Velikoj Gorici. Podsjetimo, najviše glasova u Gorici dobio je HDZ (9.798), potom koalicija SDP-a (5.404), zatim Domovinski pokret Miroslava Škore (3.089), Most (2.753) te Možemo! (2.037). To su bile sve liste koje su na tim izborima u Velikoj Gorici dobile više od tisuću glasova. Primjerice, Bandićeva stranka, koja je trenutačno najvažniji partner HDZ-u u goričkoj vladajućoj koaliciji, dobila je u našem gradu tek 531 glas.

Osim Domovinskog pokreta i Možemo!, sve ostale stranke imale su razvijene organizacije u Velikoj Gorici i solidnu stranačku infrastrukturu potrebnu za mobiliziranje članstva i simpatizera. Domovinski je pokret imao samo kao drugog na listi u VI. izbornoj jedinici, kojoj pripada i Gorica, uglednog liječnika prof.dr. Zvonimira Lovrića, koji inače živi u Velikoj Gorici. Možemo! se, pak, uopće nije previše bavio Velikom Goricom. A u tom kontekstu izborni rezultati i Škorine stranke i platforme Možemo! još su dojmljiviji. Spomenimo i da je Možemo! bio izuzetno skroman u trošenju novaca za predizbornu promidžbu.

Ne mogu se, naravno, preslikati rezultati s parlamentarnih izbora na one lokalne. No trend je vidljiv, ma koliko neki gorički politički akteri žele pred njime zatvoriti oči. I još je opasniji za postojeće političke odnose jer Domovinski pokret ide po glasove desnice i konzervativnijih birača, dok Možemo! cilja na socijaldemokrate i sve još više lijevo od njih. Prevedeno, Škorina lista, pojavi li se na lokalnim izborima, zagrabit će među one glasače koji su bili odani prvenstveno HDZ-u, ali i Mostu i HSP-u. Možemo! će u Velikoj Gorici tražiti potporu onih nezadovoljnih SDP-om, Glasom i sve ono što je išlo uz bivši HNS prije nego je stupio u koaliciju s HDZ-om, zbog čega je i praktično nestao s političke scene.

domovinski pokret možemo
Jesu li Ačkar i Kolarec ”taoci” afere s Barišićem ili će iskoristiti svoju šansu na sljedećim izborima? / Foto: Gorica.hr

Neće, naravno, ostale stranke skrštenih ruku čekati da im Škoro i Možemo! pokupe glasače. No, HDZ ima ključan problem personificiran u liku Dražena Barišića, koji bi se izlasku iz Remetinca mogao nadati tek ako podnese ostavku na gradonačelničko mjesto. Njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Krešo Ačkar, čuje se po goričkim političkim kuloarima, nisu baš previše zainteresirani da se kandidiraju za gradonačelničku fotelju na sljedećim izborima. To ne treba čuditi jer će bilo kojem HDZ-ovcu biti teško osvojiti te izbore nakon aktualnog skandala s Barišićem. Ipak, možda su kuloarske priče samo puštanje probnih balona, pa će se barem jedan od sadašnjih dogradonačelnika natjecati za gradonačelničko mjesto.

Kao najveća zvijezda i najjači kandidat za gradonačelničko mjesto spominje se aktualni predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas, kojeg bi rado na svojim listama vidjeli i HDZ-ovci i oporbenjaci. Karas je, podsjetimo, u Vijeće izabran na listi Bandićeve stranke.

Političke priče i tračevi su uvijek zanimljivi, ali ovo je još ipak dosta daleko od onoga što će se stvarno i dogoditi. Pregovori i razgovori su u tijeku, traže se kandidati, a sve se više preferiraju oni koji dosad i nisu imali veze s politikom. Nezavisni kandidati i oni koji su se dokazali u svojim profesijama mogli bi biti biračima zanimljiviji od onih koji su već godinama ili desetljećima u politici. Jer politika kod prosječnog građanina nije, budimo blagi, najmoralniji poziv. A upravo bi ta pozicija novih lica u velikogoričkoj politici možda mogla pomoći da Domovinski pokret i platforma Možemo! naprave neko iznenađenje i na lokalnim izborima u našem gradu.

Objava Sve zanimljivije u političkoj areni: Može li platforma Možemo! i Domovinski pokret Miroslava Škore poremetiti odnose u velikogoričkoj političkoj slagalici? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.