Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica: Kako je samoprozvani ”Grad zrakoplovstva” pao u blato i postao ”Grad rupa, prekopanih ulica i neasfaltiranih nogostupa“

[]

Dio nogostupa u Ulici kardinala Alojzija Stepinca prava je metafora stanja u gradu. Nogostup je razrovan i prekopan, netko je samo poravnao zemlju i asfaltirao komadić dug nekoliko metara. To je Velika Gorica.

Velika Gorica
Nadnaravni prizor u Stepinčevoj ulici -asfaltna traka usred blata / Foto: Gorica.info

Snimili smo tu neobjašnjivu scenu za suhog dana, pa možda i ne djeluje tako strašno. U utorak je, međutim, padala kiša i taj se nogostup pretvorio u blato. Osim onog asfaltiranog dijela do kojeg se, doduše, ne može doći a da se prije ne ugazi u glib. Asfaltirani dio kao smokvin list trebao je prekriti desetke metara blatnog nogostupa kojeg nitko nije asfaltirao nakon završetka radova.

Velika Gorica je veliko gradilište. Praktično nema naselja u kojem se nešto ne radi. Fino je to, očito, smislila gradska vlast kako bi uvjerila Goričane da se u gradu puno radi. Valjda su očekivali da će onda sljedećeg svibnja bez problema pobijediti na izborima. A onda je Dražen Barišić, gradonačelnik i najviđeniji gorički HDZ-ovac pod teškim optužbama za namještanje gradskih poslova Kreši Peteku završio u istražnom zatvoru.

I nade u izbornu pobjedu su okopnile. Ali radovi idu dalje. Grade se zgrade, kopaju cijevi za aglomeraciju, prekapaju ulice kako bi se novi objekti spojili na razne cjevovode. I nitko ne kontrolira graditelje, nitko ih ne prisiljava da završe i pokrpaju razrovane ulice, ceste i nogostupe. I to je Velika Gorica. Gotovo svaki dan se neki gnjevni Goričan javi na društvenim mrežama jer je u nekoj rupi ili nekom neobilježenom prokopu nasred ceste probušio gumu ili oštetio auto…

Raskopana Dobrilina kod Eurospina / Foto: Gorica.info

U susjedstvu već spomenute Stepinčeve ulice je i Dobrilina. I ona je, tamo pokraj Eurospina, prekopana. I to prije dva mjeseca. I nikome ništa.

Ili, recimo, nogostup između pošte i Elektre u Kolarevoj. U njemu se kopalo još početkom rujna, pa smo pitali gradsku upravu što se radi, kada će biti gotovo i koliko to košta. Odgovor nismo dobili. I prekjučer smo ponovili pitanje budući je nogostup ostao neasfaltiran a njime, doslovce, svakoga dana prolaze stotine, vjerojatno i tisuće ljudi. I nikome ništa. Nema odgovora, nema asfalta… Valjda zato da im bude lakše sakriti se i, poput nojeva, zabiti glavu u zemlju. Ovako je puno lakše zabiti glavu, nego da je na tlu asfalt.

Velika Gorica
Raskopan nogostup između pošte i Elektre čeka asfaltiranje gotovo dva mjeseca / Foto: Gorica.info

Preko noći niknuo je prokop i u Kolodvorskoj kod Superkonzuma. I nitko ga danima nije zatrpao, a kamoli asfaltirao. Ništa bolje nije ni u Kovačićevoj ulici, u kojoj se, u blizini opožarene ruine bivše uprave Velkoma, gradi nova stambena zgrada. Pokraj nje prokopan asfalt cijelom šironom ceste, s oštrim rubovima tog “kanala“ i još u polumraku – idealna kombinacija za uništiti auto. Naravno, nema nikakvog znaka da je neka prepreka ili opasnost na cesti.

Velika Gorica
Rov u Kolodvorskoj danima je čekao da ga asfaltiraju / Foto: Čitatelj

Pogledajte oko sebe, postoji velika vjerojatnost da vidite neku rupu koja se, nakon ove kiše, pretvorila u blato. Gradske službe i ostale koje mi, građani Velike Gorice, plaćamo da bi se brinuli i da tih rupa nema, sve to ne dira previše. Čak i da zaboravimo na probušene automobilske gume, razmiišlja li itko od tih birokrata da se na tim rupama netko može ozlijediti? Ili slomiti nogu? Možda neko dijete koje će se vraćati po mraku iz škole?

Negdje 2016. godine igrala se velikogorička vlast s brendiranjem. Sve je završilo svečanim potpisivanjem povelje Velika Gorica – Grad zrakoplovstva. Tog amaterskog pokušaja brendiranja danas se više nitko ni ne sjeća. Velika Gorica nikada nije postala grad zrakoplovstva. Sada je, s koruptivnom aferom koja trese naš grad, i figurativno iz tih nebeskih visina pala u blato. Možda je zato ovih dana zaslužila da se potpiše nova povelja Velika Gorica – Grad rupa, prekopanih ulica i neasfaltiranih nogostupa.

Sjetimo se toga i za dvjestotinjak dana. I pripremimo olovke kako bi tim birokratama vratili dugove…

Objava Velika Gorica: Kako je samoprozvani ”Grad zrakoplovstva” pao u blato i postao ”Grad rupa, prekopanih ulica i neasfaltiranih nogostupa“ pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.