Prijava

Vaša prijava

Čudo u Velikoj Gorici: Grad koji je postao sinonim za netransparentnost, napravio korak prema komunikaciji s građanima i pozvao ih da sudjeluju u izradi proračuna

[]

Čini se da se događa čudo u Velikoj Gorici. Naime, Velika Gorica jedan je od od onih gradova koji ne dijeli baš previše informacija sa svojim građanima. Pogledajmo samo službenu gradsku internetsku stranicu gorica.hr, koja, osim što je zastarjela i nepregledna nudi i dosta neažuriranih informacija.

Tamo je, recimo, rubrika Izvješće gradonačelnika i, kada na nju kliknete, možete se vratiti tri godine unatrag jer je ponuđeno izvješće Dražena Barišića za 2017. godinu. O kasnijim aktivnostima gradonačelnika posljednjih mjesec i pol također redovito čitamo – u crnim kronikama. I taj istražni postupak koji se vodi protiv gradonačelnika je, zapravo, slika višegodišnje gradske netransparentnosti, pa zbog toga sumnje da je prvi Velikogoričan sudjelovao u namještanju poslova i javnih natječaja tvrtki Kreše Peteka uopće ne čude.

Upravo zbog takve prakse na koju smo već naviknuli ugodno nas je iznenadio poziv građanima na službenoj stranici Velike Gorice da sudjeluju u izradi gradskog proračuna za sljedeću godinu. Čudo u Velikoj Gorici!

– U anketi, za čije će vam ispunjavanje biti potrebno svega nekoliko minuta, možete ocijeniti važnost proračunskih izdvajanja za određena područja, ocijeniti važnost pobrojanih projekata, a na kraju možete i sami navesti projekte i programe za koje mislite da su bitni za Veliku Goricu. Anketa se može popuniti do 8. studenoga 2020. – stoji u objavi u kojoj je i link koji vodi na anketu.

čudo u velikoj gorici

Nije ta anketa inovacija u uspostavljanju kontakta s građanima, ali je za Veliku Goricu, kao mjesto radnje najveće koruptivne afere koja je ove godine pogodila Hrvatsku, velik korak naprijed. Pravo čudo u Velikoj Gorici. Velikogoričani u anketi mogu ocijeniti važnost proračunskih izdvajanja za određena područja (npr. javni prijevoz, obnova cesta, vodooprskba…), a isto se može napraviti za projekte (Veleučilište, aglomeracija, energetska obnova…). Na kraju može se poslati i neki dodatni prijedlog gradskoj upravi za izradu proračuna 2021.

Treba pozvati građane da sudjeluju u toj anketi jer samo na taj način mogu sugerirati gradskoj upravi na što bi trebala trošiti NAŠ novac. Podsjetimo još jednom da Velika Gorica sve potrebe financira našim novcem koji do nje dolazi preko raznih poreza, prireza, davanja… Čak i kad neke projekte plaća kreditom, gradska uprava ga našim novcem otplaćuje. Stoga iskoristimo šansu i sugerirajmo vladajućima kako da troše naš novac.

Dakle, još jednom pohvala gradskoj upravi za inicijativu, ali, čisto da se ne bi umislili, brojni su gradovi u Hrvatskoj otišli puno dalje u komuniciranju s građanima oko bitnih stvari. A proračun to sigurno jest.

Uzmimo za primjer Pulu u kojoj se ovih tjedana održavaju javne tribine po gradskim četvrtima na temu proračuna 2021. Takav direktan kontakt, mogućnost razgovora i argumentiranja prijedloga je odlična forma za komunikaciju s građanima.

Takav način donošenja proračuna naziva se participativno budžetiranje. Hrvatski prvaci u tome su građani Pazina koji su na taj direktni način sudjelovali u izradi proračuna još davne 2014. godine. Na ovom linku možete pročitati sve o njihovoj metodi, organizaciji procesa i promišljanjima o njegovoj koristi.

Kako još bolje iskoristiti digitalne platforme za direktnu komunikaciju s građanima može se vidjeti i na primjeru Križevaca. U tom gradu se već godinama koristi platforma Sudjeluj.Križevci na kojoj se mogu poslati gradskoj upravi ideje, kritike i razmišljanja o proračunu. Upravo je u tijeku rasprava o proračunu za 2021. godinu. Na platformi se vode rasprave i javna savjetovanja i o drugim bitnim gradskim temama, a moguće je i glasanje.

To su samo neki od primjera koje trebaju pogledati oni koji će dobiti sljedeće lokalne izbore u Velikoj Gorici ako stvarno žele imati što otvoreniju komunikaciju s građanima po svim temama. A vidjet ćemo kako će ova aktualna gorička vlast iskoristiti odgovore koje dobije od građana u anketi. Ili će zaboraviti da je uopće mišljenje građana tražila? Hoće li aktualno čudo u Velikoj Gorici biti samo jednokratni marketinški trik gradskih vlasti ili će prerasti u jedan od prvih koraka gradske transparentnosti i otvorenosti prema javnosti?

Objava Čudo u Velikoj Gorici: Grad koji je postao sinonim za netransparentnost, napravio korak prema komunikaciji s građanima i pozvao ih da sudjeluju u izradi proračuna pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.