Prijava

Vaša prijava

Objavljena nova lista srama: Evo tko su najveći porezni dužnici u Velikoj Gorici, a jedan od njih je i pri samom vrhu hrvatske liste neplatiša obveza

[]

Lista srama, tako se kolokvijalno naziva popis dužnika za poreze, prireze i davanja koju svake godine na kraju listopada objavljuje Porezna uprava Minstarstva financija. Lista je podijeljena u tri dijela – građane, fizičke osobe i pravne osobe i moguće ju je pretraživati na internetskim stranicama Porezne uprave.

Lista srama se objavljuje budući se na građane, fizičke i pravne osobe koje se na njoj nalaze ne odnosi obaveza čuvanja porezne tajne. Konkretnije prema odredbi Općeg poreznog zakona ta se obaveza ne odnosi za sve fizičke osobe koje imaju veći porezni dug od 100.000 kuna, odnosno 300.000 za pravne osobe i više od 15.000 kuna za sve ostale porezne obveznike, odnosno građane.

Čvrsto na vrhu liste građana već se godinama nalazi Marijan Kunina, javnosti nepoznati 84-godišnji umirovljenik iz Zagreba čiji dug za poreze i ostala davanja iznosi vrtoglavih 86 milijuna kuna. 24sata tvrde da čovjek nikada nije imao registriranu tvrtku, ali da posjeduje (ili je posjedovao) dosta nekretnina poput poslovno-stambenog kompleksa u Zagrebu, vilu na moru, obiteljsku kuću u Vrapču… Nije, međutim, jasno kako je skupio toliko duga.

Na toj listi građana-dužnika četvrto mjesto u konkurenciji svih u Hrvatskoj čvrsto drži velikogorički tajkun Željko Žužić s ukupnim dugom od 42 milijuna kuna. Od toga 12 milijuna otpada na dug za porez i prirez na dohodak, a čak 30 milijuna kuna na ime neplaćenog poreza na promet nekretninama. Lista srama, međutim, Žužića navodi kao stanovnika Zagreba. No, Velika Gorica već čitavo desetljeće pokušava rješiti imovinsko-pravne probleme sa Žužićevim tvrtkama. Dio tih problema jest i gradski tržni centar, upravna zgrada Velkoma koja je devastirana u požaru prije godinu i pol, pa čak i nedovršena stambena zgrada u Kurilovečkoj 76 koja je postala idealna lokacija za množenje komaraca.

Od ostalih dužnika iz ove kategorije građana na listi srama je još petero Velikogoričana čiji dugovi iznose po milijun kuna ili više. Prvi od njih je Goran Merdanović, 60-godišnjak iz Okuja koji duguje 2,6 milijuna kuna. Naravno, na popisu dužnika mogu se pronaći imena svih naših sugrađana koji Poreznoj upravi duguju po više od 15.000 kuna. Popis ne nudi mogućnost pretraživanja po gradovima, nego samo po županijama pa na toj listi trebate tražiti, ako vas to zanima, one iz Gorice.

Što se, pak, tiče fizičkih osoba na vrhu hrvatske liste srama i dalje je Mirko Rapić iz Splita, ukupno dužan nešto više od 46 milijuna kuna. On već godinama tvrdi da nije on dužan državi, nego država njemu. Među prvih sto na toj državnoj listi našao se i jedan Velikogoričan, Ivica Božurić (56 godina star) koji je s dugom od 2,4 milijuna kuna zauzeo 42. mjesto. Sljedeći Velikogoričan, točnije Velikogoričanka jest 47-godišnja Mirjana Gršetić iz Šiljakovine sa 1,4 milijuna kuna duga.

Od tvrtki na vrhu hrvatskih poreznih dužnika je zagrebačka Damex gradnja d.o.o. sa vrtoglavih 217 milijuna kuna ukupnog duga. Od velikogoričkih tvrtki na 71. mjestu top liste nalazi se Jahić reciklaža d.o.o. sa 6,5 milijuna kuna duga, 84. je Flash trans d.o.o. s 5,4 milijuna, a 110. na listi srama poduzeća dužnika je velikogorički Idea-promet s 4,4 milijuna kuna.

Objava Objavljena nova lista srama: Evo tko su najveći porezni dužnici u Velikoj Gorici, a jedan od njih je i pri samom vrhu hrvatske liste neplatiša obveza pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.