Prijava

Vaša prijava

Gorička politika: HDZ opet u izborima, oporba se ne može dogovoriti o zajedničkim akcijama, a Možemo! počinje pripreme za lokalne izbore

[]

Odnosi na velikogoričkoj političkoj sceni sve su kompleksniji. HDZ ima još nešto više od dva tjedna do nastavka unutarstranačkih izbora koji bi se, prema stranačkoj odluci, trebali dogoditi 22. studenog. Tada će se birati i predsjednik velikogoričke gradske organizacije HDZ-a, a kuloari tvrde da najviše šanse ima aktualni predsjednik Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika.

Uz predsjednika, HDZ-ovci će na neposrednim izborima birati i tri dopredsjednika velikogoričke gradske organizacije, te predsjednika i četiri dopredsjednika HDZ-a Zagrebačke županije. Jedan od kandidata za predsjednika goričke gradske organizacije trebao je biti i Krešo Hubak koji je u utorak iznenada preminuo u 60. godini života.

Budući predsjednik goričkog HDZ-a trebao bi biti i kandidat te stranke za gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine. Ipak, iz kuloara oko HDZ-a se može čuti da će se stranka možda odlučiti i za nekog drugog kandidata, koji čak ne bi trebao biti ni član HDZ-a. Pitanje je, doduše, krije li se iza te informacije samo puštanje probnih balona da se vidi reakcija Velikogoričana.

S druge strane oporba se ne može dogovoriti oko skupljanja potpisa potrebnih za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća s temom aktualne političke situacije nakon uhićenja Dražena Barišića. Gradonačelnik je jedan od glavnih osumnjičenih za navodno namještanje javnih natječaja i poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vlasništvu ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka koji je također još uvijek u Remetincu. Od 12 uhićenih u toj aferi, trenutačno se u istražnom zatvoru ukupno nalaze još samo četvorica.

Inicijativu za sazivanje sjednice žele preuzeti i SDP i Most, a bez međusobnog dogovora niti jedna od tih stranaka jednostavno ne može doći do 11 potpisa potrebnih za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća.

Na prošlim parlametnarnim izborima u Velikoj Gorici su solidne rezultate postigle nove političke snage – Domovinski pokret Miroslava Škore i platforma Možemo!. Najviše glasova u Gorici dobio je HDZ (9.798), potom koalicija SDP-a (5.404), zatim Domovinski pokret Miroslava Škore (3.089), Most (2.753) te Možemo! (2.037).Sve ostale liste dobile su po manje od tisuću glasova.

Zanimljivo je da se platforma Možemo! na tim izborima gotovo uopće nije previše bavila Velikom Goricom, a i bili su skromni u trošenju novaca za predizbornu promidžbu. Stoga je njihov rezultat još dojmljiviji, pa svi politički igrači u Velikoj Gorici iščekuju hoće li se Možemo! natjecati na lokalnim izborima. To posebno zanima one s lijeve strane političkog spektra, poput SDP-a i Glasa, kojima Možemo! može uzeti dobar dio glasača.

– Možemo! trenutno radi na osnivanju lokalnih grupa u nizu gradova te na pripremama za izlaske na lokalne izbore. Naš je pristup da se oslanjano na lokalne građanske incijative/pojedince koji se bore za javna dobra i/ili ljudska prava u svojim sredinama, te na njihov zahtjev, zajedno s njima, radimo na artikulaciji lokalne politike. Ukoliko nam se takvi pojedinci/inicijative jave iz Velike Gorice – svakako ćemo stupiti s njima u kontakt – odgovorio je na pitanje Gorice.info o planovima za lokalne izbore Gordan Bosanac, član Inicijativnog odbora platforme Možemo!

Iz tog odgovora je jasno da će Možemo! podržati one Velikogoričane s kojima bi mogli uskladiti zajedničke ciljeve na lokalnoj razini. Hoće li se takvi pojedinci ili grupe i pojaviti vidjet će se u sljedećim tjednima i mjesecima.

Ona desna strana političkog spektra u Velikoj Gorici, pak, čeka potez Domovinskog pokreta Miroslava Škore na našem području. Škoro je i na predsjedničkim i na srpanjskim parlamentarnim izborima dokazao da ima brojne pristalice u Velikoj Gorici.

Objava Gorička politika: HDZ opet u izborima, oporba se ne može dogovoriti o zajedničkim akcijama, a Možemo! počinje pripreme za lokalne izbore pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.