Prijava

Vaša prijava

Izabrani američki predsjednik Joe Biden bio je prije pet godina, kao tadašnji potpredsjednik Baracka Obame, u Velikoj Gorici

[]

Joe Biden bio je prije pet godina u Velikoj Gorici. Izabrani američki predsjednik danas je neosporno najveća svjetska politička zvijezda, budući je na nedavnim izborima uspio pobijediti još uvijek aktualnog prvog čovjeka SAD-a Donalda Trumpa.

Joe Biden je prije pet godina bio na sastanku regionalne inicijative Brdo – Brijuni, koji je okupio čelnike zemalja jugoistočne Europe. Tada je Biden bio potpredsjednik Baracka Obame, a doletio je američkim državnim zrakoplovom Air Force Two sa suprugom Jill. Budimo iskreni, nije se Biden baš nahodao našim gradom, prošetao je tek desetak koraka po aerodromskoj pisti od aviona do blindiranog vozila koje ga je odvezlo na politički sastanak s čelnicima država naše regije. Ali je formalno bio u Gorici jer se aerodrom nalazi na teritoriju našeg grada.

Joe Biden
Joe Biden sa suprugom Jill / Screenshot HRT

Biden je u Goricu stigao ujutro, a iz našeg grada je i napustio Hrvatsku u kasnim poslijepodnevnim satima. Ne zna se je li iz aviona bacio koji pogled na naš grad, ali je činjenica da je Biden, nakon bivšeg predsjednika SAD-a Georgea Busha 2008. godine, bio najviši gost iz najjače države svijeta koji je u ovom tisućljeću došao u Zagreb. Obojica su do hrvatske metropole stigla, naravno, preko Velike Gorice. Ono što je još zajedničko dolascima Bidena i Busha bile su izuzetno jake mjere sigurnosti, zatvaranje prometnica kojima su se ta dva visoka gosta s aerodroma vozila do Zagreba i vraćala natrag do aviona, a uz prometnice sve je bilo puno naoružanih policajaca…

A što je bilo aktualno u Velikoj Gorici prije tih pet godina? Netom prije dolaska Bidena održani su parlamentarni izbori na kojima je pobijedila Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om. No, ta koalicija nije mogla sama skupiti potporu u Saboru za formiranje vlasti pa je sklopljen savez s tadašnjim velikim izbornim iznenađenjem Mostom. Za Velikogoričane su ti izbori bili zanimljivi jer su u Saboru imali tri predstavnika – Dražena Barišića (HDZ) koji je izabran u VI. izbornoj jedinici kao i Goran Beus Richembergh, tadašnji HNS-ovac. Treći zastupnik s goričkog područja bio je HDZ-ov Ivan Šuker, koji je izabran na listi za dijasporu. No, mandat goričke trojke trajao je tek nešto više od pola godine, koliko je trebalo da se raspadne brak HDZ-a i Mosta, te padne Vlada neovisnog Tihomira Oreškovića. Danas, pet godina kasnije, Velika Gorica ima u Saboru samo jednog predstavnika – HDZ-ovog Krešimira Ačkara. S njim je, doduše, u Sabor na prošlim izborima ušao i stranački kolega Dražen Barišić koji je u međuvremenu završio u istražnom zatvoru zbog sumnji u namještanje poslova tvrtki Elektrocentar Petek.

Vratimo se na dan kada je Joe Biden bio u Hrvatskoj. Baš tog dana otvoreno je i reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi. Bio je to projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna. Nešto ranije najavljen je i još jedan važan gorički projekt – gradnja Centra za posjetitelje vrijednog, kako je tada istaknuto, pet milijuna kuna. Međutim, od te najave do konačne izgradnje Centar za posjetitelje je, zbog neplaniranih radova, poskupio za dva milijuna kuna. Znate li tko je bio glavni izvođač radova i u reciklažnom dvorištu i u turističkom centru? Ivanićgradska tvrtka Elektrocentar Petek.

A dok se Joe Biden i njegova Jill spremaju za selidbu u Bijelu kuću u drugoj polovini siječnja, sigurno im nije ni na kraj pameti da u Velikoj Gorici trebaju početi intenzivniji radovi na još jednom reciklažnom dvorištu. Pet godina nakon Mraclinske Dubrave i Bidenovog slijetanja u Goricu, gradsko reciklažno dvorište sa Sajmišta seli na petstotinjak metara udaljenu parcelu u Kurilovcu. Jedan od izvođača radova na tom projektu je, pogađate, Elektrocentar Petek.

 

 

Objava Izabrani američki predsjednik Joe Biden bio je prije pet godina, kao tadašnji potpredsjednik Baracka Obame, u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.