Prijava

Vaša prijava

Plan građevinskih projekata za 2021.: Otkrivamo što se planira graditi sljedeće godine u Velikoj Gorici i gdje su nestali rotori i vanjski bazeni

[]

Što gradska vlast planira graditi i obnavljati u 2021. godini otkriva Nacrt programa građenja komunalne infrastrukture za sljedeću godinu koji je trenutačno u elektroničkom javnom savjetovanju. Do 2. prosinca građani mogu dati svoje primjedbe i prijedloge.

Ponavljanje je majka mudrosti?

Plan građevinskih radova na komunalnoj infrastrukturi je upola skromniji nego ove godine. Procijenjena vrijednost svih radova je samo 21,84 milijuna kuna. Prije godinu dana gradska je vlast planirala u ovoj tekućoj godini za komunalne projekte potrošiti gotovo 53 milijuna kuna. Pažljivim iščitavanjem i uspoređivanjem oba dokumenta otkriva se bolna istina da mnogi poslovi koji su planirani u 2020. nisu ni započeti, a kamo li završeni jer su navedeni i u planu za 2021.

2021.
Novo goričko gradsko groblje gradi se već čitavo destljeće i nitko ne zna kada će biti završeno / Foto: Gorica.info

Razloge vjerojatno treba tražiti u nedostatku novca. Pa se tako opet navode radovi na grobljima za koja se planira izdvojiti 6,17 milijuna kuna od toga samo za groblje u Kušancu 4,8 milijuna kuna a za parkiralište na tom groblju još dodatnih milijun kuna. Podsjetimo, groblje u Kušancu gradi se punih 10 godina i na njega je već utrošeno nekoliko desetaka milijuna kuna, a groblje i dalje nije završeno niti se nazire kraj radova.

Jedan od projekata koji se već godinama spominju i obećava da će biti završen su i pješačko-biciklističke staze oko Velike Gorice. U planu za 2020. bilo je planirano izraditi projektnu dokumentaciju za stazu od Velike Gorice od groblja u Kušancu i dalje od groblja do Male Bune. Taj posao je gradska uprava procijenila na 110.000 kuna, za stazu od Velike Gorice do jezera Čiče 7.000 kuna, a za stazu od raskrižja za Novo Čiče do Starog Čiča 90.000 kuna. U ovoj godini trebala je biti izgrađena staza od Petrovine Turopoljske do Gradića, a vrijednost radova je 390.000 kuna. Gradonačelnik Dražen Barišić je obećao izgraditi i pump track stazu za 860.000 kuna.

Sve ove staze opet su navedene i u Nacrtu plana za 2021. što znači da projektna dokumentacija u ovoj godini nije izrađena. Postavlja se pitanje radilo li se ovdje o lošem planiranju, nedostatku novca ili o megalomanskim neostvarivim planovima.

Kredit za pump track stazu

Najdalje su odmakli poslovi oko izgradnje pump track staze. Javni poziv za izradu projektne dokumentacije i izgradnju pump track staze objavljen je krajem svibnja, a u srpnju je odabran izvođač radova, to je slovenski Zavod Aliansa iz Ljubljane. Unatoč tome, ova staza je osvanula i u planu za 2021. Umjesto 860.000 kuna sada je za nju planirano izdvojiti 864.000 kuna, a posao će biti plaćen kreditom. Staza će se graditi pored Panadića.

2021.
I ovo je Velika Gorica, desetak minuta pješice do zgrade Poglavarstva / Foto: Gorica.info

Za sljedeću godinu planirana je izgradnja produžetka Ulice Matije Gupca u Velikoj Gorici. Procijenjena vrijednost radova je 3.088.300 kuna. Ova će vijest zasigurno obradovati ljude iz te ulice. Dogodine će se raditi i rekonstrukcija Ulice Petra Zrinskog što ćemo platiti nešto više od 3 milijuna kuna, a 2,12 milijuna kuna koštat će radovi u Ulici Podložnica. Radovi na prometnici u Poslovnoj zoni Vukovinsko polju nastavit će se i sljedeće godine i za njih ćemo izdvojiti 1,76 milijuna kuna.

Cvjetno naselje dobit će park vrijedan 500.000 kuna, za opremu za dječje igralište izdvojit ćemo 150.000 kuna, a za uređenje parka ispred vodotornja 380.000 kuna. U tom parku bi trebao biti postavljen spomenik Vukovaru, mali vukovarski vodotoranj kojeg već radi akademski kipar Vid Vučak. Iako postavljanje spomenika kojim će se odati počast žrtvama i hrabrosti Vukovara nije sporan, iza svega se, kako smatra dio političke javnosti u Velikoj Gorici, krije želja Dražena Barišića da promijeni naziv tom trgu. Saga s promjenom Titovog imena zapravo traje čitav mandat sadašnje političke garniture u gradu, a ponovno je podgrijana ljetos kada je Barišić na svom Facebook profilu napisao da će trg ispod goričkog vodotornja nazvati po Vukovaru. Trebala je to biti jedna od političkih tema koja bi obilježila velikogoričku jesen, ali je Barišić, pod teškim sumnjama za namještanje javnih natječaja tvrtki Elektrocentar Petek, završio u Remetincu. Vidjet ćemo hoće li se promjena naziva trga opet intenzivirati s približavanjem lokalnih izbora u svibnju 2021.

Obnovit će se i javna rasvjeta u parku unutar zgrada između Kolareve, Magdalenićeve i Ulice Matice Hrvatske i to za nemalih 359.000 kuna.

2021.
Sljedeće godine, zbog štednje, neće biti radova na cestama kao ove godine / Foto: Gorica.info

U planu za sljedeću godinu nema ni riječi o rotorima za koje se ove godine trebala pripremiti projektna dokumentacija. Nema ni ulica koje su u izuzetno lošem stanju ili kako kažu naši sugrađani kada padne kiša treba vam čamac da dođete do kuće. Takva su npr. Horvatova ili Ulica Josipa Jelačića (od Kolodvorske do Kolareve) u Kurilovcu, a u ništa boljem stanju nije niti veći dio Ulice kralja Stjepana Tomaševića praktično u središtu Gorice.

Gdje su nestali obećani vanjski bazeni s toboganima

Prilikom izglasavanja proračuna za 2020. gradonačelnik Dražen Barišić je obećao i izgradnju vanjskih bazena u sljedeće dvije godine. Vanjski bazeni su se trebali graditi uz sadašnji zatvoreni bazen.

– Predviđa se izgradnja vanjskih bazena, veći bazen veličine 50 x 25 m kojim će se zadovoljiti potrebe za razne vodene sportove i održavanje sportskih takmičenja, te manji rekreativni bazeni nepravilnog oblika vodenih površina podijeljenih suženjem na dvije namjene ukupne površine cca 800 m2. Oko bazena planirane su površine za provođenje vremena na otvorenom, sunčališta, tribine, ugostiteljstvo i dr. U 2020. godini radovi će koštati 6,5 milijuna kuna, a još toliko se očekuje i za sljedeću proračunsku godinu kada bi vanjski bazeni bili u funkciji – rečeno je u prosincu 2019.

Međutim, vanjskih bazena nema ni u planu građenja za 2020. a ni u nacrtu plana za 2021. Očito će Goričani morati sačekati neka bolja vremena i drugog gradonačelnika da bi se mogli kupati u bazenu na otvorenom.

Sljedeća tri tjedna Goričani, ali i predstavnici gradskih četvrti, mjesnih odbora i oporba imaju priliku iznijeti svoje mišljenje i dati prijedloge i primjedbe na plan za 2021.

Radovi na komunalnoj infrastrukturi financiraju se iz komunalnog doprinosa, kredita, donacija, iz drugih proračuna, sredstvima Hrvatskih voda. Ukratko, velikom većinom našim novcem koji iz raznih izvora dođe do gradske blagajne. Upravo zato treba se sada uključiti u proces planiranja.

Objava Plan građevinskih projekata za 2021.: Otkrivamo što se planira graditi sljedeće godine u Velikoj Gorici i gdje su nestali rotori i vanjski bazeni pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.