Prijava

Vaša prijava

HDZ danas izlazi na unutarstranačke izbore: Vladajuća stranka u Velikoj Gorici – tko će slaviti, a tko plakati nakon brojanja glasova?

[]

Članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas će izaći na nastavak unutarstranačkih izbora. Nastavak je to izbornog procesa koji je počeo sredinom ožujka kada je za predsjednika stranke izabran Andrej Plenković, za njegovog zamjenika Tomo Medved, a izabrano je još četvero potpredsjednika, ali je izborni proces prekinut zbog prvog vala epidemije koronavirusa.

HDZ će nakon današnjih izbora dobiti predsjednike i potpredsjednice županijskih, gradskih i općinskih organizacija, te članove gradskih i općinskih odbora, kao i izaslanike za izborne skupštine županijskih organizacija i gradske organizacije grada Zagreba.

HDZ ima samo jednog kandidata za predsjednika GO Velike Gorice

I oko dvije i pol tisuće velikogoričkih članova HDZ-a imat će danas mogućnost glasovanja. Sam broj izašlih na biračka mjesta bit će jedan od bitnih pokazatelja atmosfere u HDZ-u Velike Gorice. A atmosfera već godinama nije dobra koliko god to stranačko vodstvo ne želi priznati. Tako je Krešimir Ačkar, siguran da će nakon izbora ostati na poziciji predsjednika gradske organizacije Velike Gorice jer nema protukandidata, nedavno u intervjuu Gorici.info negirao našu tvrdnju o lošoj atmosferi u stranci.

– Ne mogu se složiti s vašom ocjenom o nejedinstvu stranke. HDZ u Velikoj Gorici ima više od dvije i pol tisuće članova i sasvim je prirodno da u tako brojnom članstvu postoje različita mišljenja i stavovi, otvoreni dijalog o svim bitnim pitanjima.  To je snaga HDZ-a, a ne naša slabost. Jedinstvo stranke iskazuje se na izborima, a ono se pokazalo i na nedavnim parlamentarnim izborima, kao i na svim lokalnim izborima u proteklih 12 godina. Jedinstvo stranke pokazat će se i na idućim lokalnim izborima u svibnju 2021. – kazao je Ačkar.

No situacija nije dobra. Posebno nakon što je gradonačelnik Velike Gorice i donedavno prvi čovjek HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Barišić završio u istražnom zatvoru pod sumnjama da je namještao poslove i javne natječaje u gradu tvrtki ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka. Javna je tajna i da prije tog uhićenja Barišić gotovo uopće nije komunicirao s Ačkarom, koji mu je bio dogradonačelnik. Isto tako se znalo da se na parlamentarnim izborima u našoj izbornoj jedinici vodila žestoka borba za veći broj preferencijalnih glasova između Barišića i Ačkara. Uvjerljivo je pobijedio Ačkar.

Žestoka bitka za tri mjesta zamjenika predsjednika GO

Zna se i da je kohabitacija između dva dogradonačelnika (Ačkara i Kolarca), kako bi rekli na državnoj raznini, poprilično tvrda, te da Barišić nije slučajno dao ovlasti Kolarcu da ga mijenja dok je u istražnom zatvoru. Upravo zato će ovi unutarstranački izbori u Velikoj Gorici pokazati puno realniju sliku stanja u gradskoj vladajućoj stranci.

Kao što smo rekli samo je Ačkar kandidat za predsjednika gradske organizacije, ali će broj glasova koje dobije također biti indikativan i pokazat će koliku stvarno potporu uživa u stranci. Za tri zamjenika predsjednika natječu se devetorica članova stranke – Ivan Rak, Jurica Mihalj, Ervin Kolarec, Zdenko Ilečić, Rudolf Vujević, Josip Jerleković, Tomislav Gruja, Roman Krunić i Ivica Prnjak.

Među njima je posebno osjetljiva pozicija Ervina Kolarca, koji će također kroz broj glasova najbolje vidjeti kako stoji u stranci. Ako dobije puno glasova njegove će dionice u stranci bitno porasti. No, ako kojim slučajem ne prođe za dopredsjednika to bi za njegovu političku budućnost moglo biti vrlo nezgodno. A i ostali kandidati za dopredsjednike vidjet će imaju li potporu stranačkih kolega ili si samo utvaraju da tu potporu uživaju.

Tu je još i 44 kandidata za izbor članova Gradskog odbora HDZ-a Velike Gorice. Ako je listić kojeg smo preuzeli s Facebook stranice goričkog HDZ-a točan, od tih 44 kandidata samo su dvije kandidatkinje!? Mateja Kalisar i Lana Krunić. Nije to baš dobra slika za vladajuću stranku koja bi uvijek morala voditi računa o ravnopravnosti spolova i što boljoj zastupljenosti žena. Ovako je to samo 4,5 posto žena na listi kandidata.

HDZ će danas birati svoje kandidate od 8 do 19 sati. Nakon brojanja glasova znat će se i tko će uz Ačkara voditi trenutačno vladajuću goričku stranku na predstojećim lokalnim izborima.

 

 

Objava HDZ danas izlazi na unutarstranačke izbore: Vladajuća stranka u Velikoj Gorici – tko će slaviti, a tko plakati nakon brojanja glasova? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Motocilist smrtno stradao kod Selnice