Prijava

Vaša prijava

Zaboravljena prošlost: Na današnji dan prije 25 godina Velika Gorica je i službeno postala grad jer je konstituirano prvo Gradsko vijeće

[]

Velika Gorica je i službeno postala grad na današnji dan prije 25 godina. Da, bilo je to upravo na 29. studenoga 1995. godine kada je konstituirano prvo Gradsko vijeće Velike Gorice.

Nešto ranije, 20. rujna 1995. tadašnji predsjednik Sabora Nedjeljko Mihanović potpisao je Zakon o Zagrebačkoj županiji u čiji je sastav ušao i novoformirani grad Velika Gorica. Nakon toga su održani izbori i 29. studenoga 1995. konstituirano je prvo velikogoričko Gradsko vijeće.

Datum je to na kojeg je, očekivano, zaboravila aktualna gradska uprava. Ovog važnog datuma i obljetnice sjetio se Milan Krilić na svojem Facebook profilu objavljujući fotografiju prvog saziva goričkog Gradskog vijeća i tekst Blanke Stepanić, koji je objavljen u Velikogoričkom listu 1. prosinca 1995. godine pod naslovom Velika Gorica i službeno postala grad.

Na sjednici je bilo svih 26 gradskih vijećnika, a otvorio ju je predsjednik Skupštine Zagrebačke županiije Stjepan Brolich, od kojeg je dirigentsku palicu preuzeo najstariji vijećnik Mijo Klarić. Bilo je to Gradsko vijeće u kojem je većinu činila koalicija HSLS-a i Udruge političkih stranaka koju su činile HSS, HNS i HKDU. Oni su imali ukupno 16 vijećnika, ali su, kako se navodi u tekstu, ”obavili uspješne razgovore (čitaj kupili) s vijećnicima HSP-a i tako se obogatili s još dva glasa”.

Za predsjednika Gradskog vijeća je s 24 glasa za i dva suzdržana izabran Ivica Leder (HSLS), a prvi potpredsjednik je jednoglasno postao HSP-ov Ivan Knežević. Drugo mjesto ostalo je nepopunjeno i rezervirano za tada najjaču oporbenu stranku – HDZ.

Gradonačelnika su također birali vijećnici, pa je tako prvim velikogoričkim gradonačelnikom s 25 glasova za i jednim protiv (onim odvjetnika Antuna Šagovca koji je tada bio u Gradskom vijeću) postao Josip Bobesić iz HSS-a. Prvi dogradonačelnik je postao Stjepan Rendulić iz HSLS-a, a drugi Vlado Horina iz HSS-a.

Na kraju teksta piše: ”Kao posljednja točka prve sjednice jednoglasno je prihvaćeno da svi vijećnici mogu prisustvovati sklapanju brakova.”

Time je Velika Gorica i službeno postala grad. Na fotografiji koju je objavio Milan Krilić vidimo i neke još uvijek aktualne političare i neka poznata lica iz politike. Iz najgornjeg reda smije se tamni brk Ivana Šukera (skroz desno), tada šefa kluba HDZ-a u Gradskom vijeću, a kasnije goričkog gradonačelnika, saborskog zastupnika i ministra financija. Danas je Šuker u mirovini. U istom redu ali skroz lijevo je Neven Karas, danas predsjednik velikogoričkog Gradskog vijeća i jedan od onih kojima se daju najveće šanse za sjedanje u gradonačelničku fotelju nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. Pokraj njega je i Milan Krilić, koji nas je sve podsjetio na ovu obljetnicu, a bio je jedan od najznačajnijih članova HDZ-a u to vrijeme i kasnije je postao gorički gradonačelnik.

Od poznatih velikogoričkih političkih lica na fotografiji su Josip Bobesić, desno iznad njega Stjepan Kos, a tu je i Zvonko Kunić, tada član HDZ-a, poznati gorički gospodarstvenik Davorin Sučec… Oni koji su pratili goričku političku scenu u toj drugoj polovini devedesetih godina kazat će da je bilo živo, zanimljivo, da su rasprave bile puno pripremljenije i utemeljenije nego danas. Je li to baš u potpunosti točno ili se radi samo o sjeti za mladošću, teško je reći…

 

 

Objava Zaboravljena prošlost: Na današnji dan prije 25 godina Velika Gorica je i službeno postala grad jer je konstituirano prvo Gradsko vijeće pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.