Prijava

Vaša prijava

Proračun Velike Gorice za 2021. godinu: Stiže nam još jedan predizborni proračun teži od pola milijarde kuna, pun lijepih želja koje će nestati s besparicom

[]

Proračun Velike Gorice za 2021. godinu, točnije prijedlog proračuna, može se pogledati na službenoj internetskoj stranici gradske uprave u dijelu najave 24. sjednice Gradskog vijeća. Već na prvi pogled jasno je da je to pravi primjer predizbornog proračuna u kojem, na prvi pogled, ima dovoljno novca za sve želje.

Pola milijarde ne znači da živimo u respektabilnom gradu

Proračun Velike Gorice ponovno bi trebao težiti više od pola milijarde kuna. To je kao neka psihološka granica koja posebno raduje našu gradsku vlast jer bi tih 500 milijuna kuna i više, valjda, trebalo značiti da je Velika Gorica stvarno velik i respektabilan grad.

Dakle, aktualna gradska uprava očekuje da će se gradski prihodi sljedeće godine ukupno kretati na 515 milijuna kuna (prihodi iz poslovanja plus prihodi od prodaje nefinancijske imovine) čemu treba pribrojiti još 36 milijuna kuna novog kreditnog zaduženja u sljedećoj godini. Samo na vraćanje rata na ime ranije podignutih kredita trebat će iz proračuna izdvojiti 29 milijuna kuna. Rashodi će, pak, doseći 551 milijun kuna.

Pogledamo li malo pomnije kakve prihode od poslovanja sljedeće godine očekuje gradska uprava (ukupno 509 milijuna kuna) jasno je da nam gotovo polovina grada živi od poreza. Tako se sljedeće godine očekuju 246 milijuna kuna koji će se u gradsku blagajnu sliti iz poreza. Na drugom mjestu su prihodi iz drugih proračuna i nešto malo od europskih fondova – ukupno 155 milijuna kuna, od čega samo 22 milijuna kuna iz europskih sredstava. Na trećem mjestu od svih velikogoričkih izvora prihoda su oni od pristojbi u ukupnom iznosu od 78,5 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na komunalnu naknadu (gotovo 50 milijuna kuna).

S druge strane su, naravno, rashodi. Tu prednjače rashodi za zaposlene u ukupnom iznosu od 202 milijuna kuna, potom materijalni troškovi od 138 milijuna kuna (najviše, 93 milijuna, su rashodi za usluge). Na trećem mjestu su rashodi za nabavu nefinancijske imovine od gotovo 98 milijuna kuna. U tom dijelu najviše je novca namijenjeno za građevinske objekte (57 milijuna kuna), te za dodatna ulaganja na građevinskim objektima od gotovo 29 milijuna kuna.

Skromno za naknade građanima

Na rashodovnoj strani valja još istaknuti gotovo 33 milijuna kuna subvencija, od čega najviše subvencija trgovačkim društvima u javnom sektoru – gotovo 30 milijuna kuna.

Za naknade građanima gradski oci su predvidjeli u 2021. godini mršavih 15 milijuna kuna.

Pogledamo li rashode prema djelatnostima najviše odlazi za predškolski odgoj, školstvo i sport – ukupno gotovo 230 milijuna kuna. Slijede komunalne djelatnosti i promet s gotovo 140 milijuna kuna, potom društvene djelatnosti s 58 milijuna kuna itd.

Zašto je ovaj prijedlog proračuna predizborna lista želja? To se vidi ako ga usporedimo s projekcijom napravljenom prije godinu dana, u prosincu 2019. godine. Tada se predviđalo da bi proračun 2021. trebao biti težak ”samo” 473 milijuna kuna, a na kraju će rashodi premašiti 550 milijuna.

Isto tako, usporedi li se proračun Velike Gorice za 2021. godinu s projekcijama sljedeće dvije godine vidljiv je znatni pad od 60 milijuna kuna u 2022. i dodatnih 20 milijuna kuna u 2023. godini.

Krije li rebalans 2020. još veću rupu u proračunu 2021.?

Kada se razgovara o proračunu uvijek je pitanje koliko je on realan. Ovaj velikogorički za sljedeću godinu to sigurno nije, samo je pitanje koliko je nerealan. I sam ulazak u budžetiranje je pomalo neozbiljan na što je upozorio gradski vijećnik Alan Šembera.

On je, naime, na svom Facebook profilu podijelio zabrinutost oko rebalansa proračuna 2020. godine (a to je temelj za proračun 2021.) koji će se također naći na sjednici Gradskog vijeća u prosincu. Prema predloženom rebalansu neće biti nikakvih korekcija u iznosima planiranih prihoda od poreza i prireza koji su ove godine punili (i još pune) velikogorički proračun.

To možda i ne bi čudilo da živimo u stabilnoj godini, a ne u ovoj koja je već dva puta presječena lockdownom. Upravo zbog toga svi su gradovi smanjili očekivanja u poreznom punjenju njihovih proračuna. Gorica to nije učinila. Ako je Šembera u pravu i ako je to trebalo napraviti imat ćemo još jednu rupu u ovogodišnjem proračunu koja vrlo vjerojatno povećava i rupu u planovima za proračun 2021. godine.

Objava Proračun Velike Gorice za 2021. godinu: Stiže nam još jedan predizborni proračun teži od pola milijarde kuna, pun lijepih želja koje će nestati s besparicom pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.