Prijava

Vaša prijava

Misterij razdjelnika topline: Nakon ugradnje računi za grijanje narasli, mogu li se ikako smanjiti

[]

Unatoč niskim temperaturama ovog ranog prosinca, jedna je tema za mnoge Goričane uvijek vruća – grijanje preko toplinskog sustava HEP-a. Ugradnjom razdjelnika prije nekoliko godina i novim tarifnim sustavom uvjeravalo se korisnike da će mjesečni računi za grijanje i toplu vodu biti niži. Večerašnja konferencija za medije Inicijative za bolju Goricu pokazala je javnosti ono što mnogi naši sugrađani itekako osjećaju na svojoj koži. Razdjelnici nisu pomogli, računi se nisu smanjili, nego su nekima viši i za 50 posto u odnosu na vrijeme prije ugradnje razdjelnika.

Razdjelnici nisu pomogli, računi i dalje previsoki 

To svojim primjerom potvrđuje i član Inicijative Zoran Lovrić, predočivši sve račune za grijanje òd listopada 2017. godine, kada su razdjelnici ugrađeni, a zgrada energetski obnovljena. U početku im je bilo rečeno da bi ušteda mogla biti i do 60 posto. No matematika je egzaktna znanost i brojke su neumoljive.

Kako i zašto se to događa te je li i tko kriv, pokušali su odgovoriti ostali večerašnji sugovornici: Hrvoje Senegović, Milan Milinković, energetski savjetnik te Tomislav Landeka, prvi čovjek velikogoričkog GSG-a.

Landeka ističe da je u našem gradu ukupno 2200 stanova s razdjelnicima topline. Paralelno se radi energetska obnova zgrada, za koju tvrdi da daje odlične rezultate. Prema njegovim tvrdnjama, HEP toplinarstvo jamči uštede na računima za grijanje energetski obnovljenih zgrada i do 70 posto. Budući da računi za grijanje to ne pokazuju, od HEP-a je zatražen izračun tih tvrdnji.

Međutim, do današnjeg dana odgovora nema. Kao što nema niti odgovora od predstavnika tvrtke Brunata, koja je ugrađivala razdjelnike i ima obvezu održavanja.

Milan Milinković, energetski savjetnik, ističe da je problem ugradnje razdjelnika, energetske obnove i racionalnog korištenja isprepleten, međusobno povezan i vrlo složen. Razdjelnici su samo jedan kotačić u mehanizmu energetske uštede. Osnovni problem je u neadekvatno podešenim toplinskim stanicama, što se u konačnici odražava na neadekvatno podešene razdjelnike topline i termoventile kod krajnjih korisnika.

Pilot projekt u Magdalenićevoj ulici

Problem je vrlo složen, stoga kao predstavnik struke, nudi rješenje. Pokrenut će pilot-projekt u Magdalenićevoj ulici na uzorku od 65 stanova. Projekt će obuhvatiti analizu i precizno podešavanje svih parametara koji utječu na krajnju potrošnju toplinske energije.

Cilj je pojačati učinak radijatora kako bi se stanovi zagrijali u što kraćem vremenu. Napominje da nije moguće utjecati na sve parametre, prvenstveno one cjenovne određene odlukama HEP toplinarstva i Zakonom o tržištu toplinske energije. Dodatan problem je činjenica što je cijena grijanja u Velikoj Gorici gotovo za 50 posto skuplja od cijene u Zagrebu.

Korak prema rješavanju ovog problema bit će i sastanak kojeg je inicirao gorički GSG, a na kojem bi s druge strane stola trebali biti predstavnici tvrtke Brunata i HEP toplinarstva. Sastanak je planiran za 17. ovog mjeseca. Sudionici večerašnje konferencije se nadaju da je to prvi korak u rješavanju ovog problema.

Inače, konferencija je uživo prenošena preko interneta. Neka od pitanja gledatelja su odgovorena večeras, a ostala će biti raspravljena na već spomenutom sastanku 17. prosinca.

 

Objava Misterij razdjelnika topline: Nakon ugradnje računi za grijanje narasli, mogu li se ikako smanjiti pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.