Prijava

Vaša prijava

Gorička hitna kupuje novi poslovni prostor: Županijska skupština danas im je dala suglasnost da podignu kredit na pet godina

[]

Županijska skupština Zagrebačke županije dala je danas suglasnost Zavodu za hitnu medicinu da se kreditno zaduži za 1,7 milijuna kuna kako bi se kupio novi poslovni prostor u Velikoj Gorici u koji će se preseliti ravnateljstvo Zavoda.

Kredit će se podignuti na 5 godina kod Zagrebačke banke uz fiksnu kamatu od 1,1 posto. Time se stvaraju uvjeti da se u samoj ispostavi Zavoda u Velikoj Gorici osiguraju bolji uvjeti za rad hitne medicinske pomoći, istaknuto je danas na sjednici Županijske skupštine.

Usvojen proračun za 2021. godinu

Županijska skupština usvojila je i proračun za 2021. godinu koji iznosi 1.267.039.937,00 kuna i veći je u odnosu na rebalans I. za 7,56 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2021. godinu iznosi 521.397.586,00 kuna i veći je za 12,43 posto u odnosu na Rebalans I. proračuna iz 2020. godine. Proračun je prihvaćen s 35 gasova „za“ i 6 glasova „protiv“, priopćili su iz županije.

Predstavljajući proračun, župan Stjepan Kožić rekao je da je proračun za 2021. godinu realan, izbalansiran, sadrži razvojnu komponentu, nastavlja kontinuitet započetih projekata. – Ovaj proračun ujedno nastavlja odgovorno i transparentno financiranje svih ciljanih skupina od poduzetnika, preko kulture i sporta, do udruga civilnog društva – istaknuo je župan Kožić.

županijska skupština
Župan Stjepan Kožić

Najveći iznos Izvornog proračuna odnosno više od 186 milijuna kn, namijenjeno je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem će se za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurati 93 milijuna kn. Za Upravni odjel za gospodarstvo i fondove EU planirano je nešto više od 100 milijuna kn. Najveći dio sredstva od oko 50 milijuna kn osiguran je za energetske obnove škola, poduzetnici i iduće godine mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 9 milijuna kn, a za Centar za kompetentnost je planirano 8 milijuna kn. Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje upravljat će s nešto više od 51 milijun kn, pri čemu će se najveći dio sredstva utrošiti na izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova.

Za svako novorođenče i dogodine 1000 kuna

Osigurana su sredstva za pokriće troškova trijaže u ispostavama Doma zdravlja, a kao i prethodnih godina za svaku novorođenu bebu isplaćivat će se po 1000 kn. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planira se više od 24 milijuna kn. Poljoprivrednici mogu računati na bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 6,5 milijuna kuna, 5 milijuna kuna dodjeljivat će se gradovima i općinama za razvoj infrastrukture na ruralnim područjima kao i milijun kn za vrtiće. Novost je projekt vezan uz ekološku poljoprivredu vrijedan 2,2 milijuna kn. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu planira se 38 milijuna kn. U Proračunu za iduću godinu osigurano je više sredstva za vatrogastvo tj. ukupno 4,3 milijuna kn, a sredstva za civilnu zaštitu bit će veća za 67 posto u odnosu na 2020. godinu. Za kulturu se planira gotovo 4 milijuna kn, a za sport 7,1 milijun kn.

Rebalans županijskog proračuna

Na sjednici je donesen i drugi rebalans proračuna za 2020. godinu koji iznosi 1.163.417.944,00 kn, što je manje za 1,24 posto u odnosu na prvi rebalans. Izvorni proračun temeljem novog rebalansa iznosi 438.857.553,00 kn što je smanjenje u odnosu na prvi rebalans za 5,37 posto. Rebalans II. je donesen radi potrebe preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata sukladno dosadašnjoj realizaciji, prijenosu neiskorištenih sredstava kredita, otvaranja novih projekata i aktivnosti te usklađivanja prihoda s rashodima.

Turistička pristojba za Veliku Goricu 12 kuna

Donesena je i odluka o visini turističke pristojbe za 2021. godinu u Zagrebačkoj županiji. Pristojbe se kreću od 10 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, ovisno o pojedinom gradu i općini (12 kn Samobor, Velika Gorica, Jastrebarsko, ostale JLS 10 kn), odnosno od 8 kuna u kampovima.

Visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu po krevetu iznosi 350 kuna, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) po 200 kuna i to za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Visina godišnjeg paušalnog iznosa za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu u kampu za svaku smještajnu jedinicu iznosi 500 kuna, a na OPG-u po 250 kuna.

Županijska skupština na sjednici je donijela i godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite, kao i plan unapređenje zaštite od požara. Podršku Skupštine za svoje planove rada za iduću godinu dobili su Koordinacija za ljudska prava, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Savjet mladih, navodi se u priopćenju.

Objava Gorička hitna kupuje novi poslovni prostor: Županijska skupština danas im je dala suglasnost da podignu kredit na pet godina pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.