Prijava

Vaša prijava

Peticija mještana Kuča: Uredite nogostup u Ulici Franje Lučića, postavite nadstrešnicu na stanici i uspornike prometa kako bi zaštitili male školarce

[]

Peticija mještana Kuča još je jedan u nizu pokušaja građana kako bi utjecali na velikogoričku gradsku upravu da čuje njihov glas i riješi njihove probleme. Kučani traže rekonstrukciju dijela prometnica kako bi se povećala sigurnost pješaka, posebno školske djece.

U njihovom zahtjevu traži se, među ostalim, uređenje nogostupa Ulice Franje Lučića u Kučama, postavljanje nastrešnice na autobusnoj stanici prvenstveno kao zaštita učenicima dok čekaju bus i postavljanje uspornika prometa na zavoju kod kućnog broja 103 i 111.

peticija mještana kuča
Zamislite kako je hodati ovim ”nogostupom” u Kučama po mraku i kiši / Foto: Peticija mještana Kuča

Peticija mještana Kuča urudžbirana je 30. studenog u velikogoričkoj gradskoj upravi. Evo što u njoj, među ostalim, piše:

U fokusu peticije je sigurnost učenika i pješaka

Razlozi za ovu peticiju su sustavno ignoriranje opasnosti po pješake koji se kreću tom ulicom. U lošim vremenskim uvjetima (kiša, snijeg, magla), pješaci se moraju kretati ulicom koja je prilično prometna, a istovremeno i uska, pa su tako izloženi opasnosti od naleta vozila.

Još jedan detalj iz Ulice F. Lučića kroz koju prolazi autobus, ali hodaju i mali školarci / Foto: Peticija mještana Kuča

Postojeći uspornici nisu u skladu s dimenzijama koje ne uništavaju vozila (iako, na mjestu na kojem su postavljeni – „S“ zavoj, nisu ni potrebni), te postoji potreba da se isti rekonstruiraju na način da vrše svoju funkciju, ali i da ne uništavaju vozila koja ih prelaze. 

Postavljanje uspornika prometa u ulici Franje Lučića ispred kbr. 103. i kbr. 111. potrebni su jer je zavoj nepregledan, a obzirom i da je ulica uska, moguće su prometne nezgode u vidu sudara vozila ili izlijetanja istih s ulice (za što već postoje primjeri).

Na ovom mjestu školarci čekaju autobus

Osim te ulice, mještani tvrde da bi se uspornici prometa trebali postaviti i u Ulici Braće Radić (kod broja 7) i u Ulici Sv. Fabijana kod brojeva 5 i 50, jer su i te ullice izuzetno prometne. Također se traži postavljanje nastršnice na busnoj stanici u Ulici Sv. Fabijana.

Iz Grada stiže odbijenica za zahtjeve iz Kuča

Dakle, peticija mještana Kuča već je deset dana u gradskoj upravi, ali odgovora nema. Stoga smo ga mi potražili i dobili. Odgovor je stigao iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Velike Gorice. Evo odgovora:

Rekonstrukcija/uređenje Ulice Franje Lučića, koja podrazumijeva izradu projektno-tehničke dokumentacije, moguća je po uvođenju sanitarne kanalizacije u naselje. Ista nije u planu za naredno razdoblje.
Postava autobusne nadstrešnice nije moguća na predloženoj adresi zbog nedostatka prostornih uvjeta.
Postava novih usporivača prometa zahtjeva izradu prometnih elaborata uz suglasnost Policije, koji se u pravilu postavljaju u blizini škola ili vrtića.

Peticija mještana Kuča već je treća građanska inicijativa prema goričkoj gradskoj upravi u posljednjih šest mjeseci. Prva je bila ona stanovnika Podbrežnice, koji su uvjerili gradsku upravu da promijeni planove. Potom je slijedila ona stanara Tomaševićeve ulice, koji su dobili obećanje u proračunu 2021. da će im ulica biti rekonstruirana.

Mještani Kuča su, međutim, dobili odbijenicu. No, za očekivati je da neće tako lako odustati od svojih zahtjeva jer je sigurnost djece u pitanju.

Objava Peticija mještana Kuča: Uredite nogostup u Ulici Franje Lučića, postavite nadstrešnicu na stanici i uspornike prometa kako bi zaštitili male školarce pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.