Prijava

Vaša prijava

INTERVJU Ervin Kolarec, v.d. gradonačelnika Velike Gorice: Prijevoz ZET-om je preskup, intenzivno tražimo rješenje za bolju uslugu

[]

Prošlo je 25 godina od kada je Velika Gorica postala grad, a danas, na blagdan Svete Lucije, naš grad slavi svoj dan. Zbog protuepidemijskih mjera i tzv. mekanog lockdowna nema proslava. Promijenila se Gorica u tih 25 godina i, bez obzira na sve primjedbe, napredovala je, izgradila se, dobila nove prometnice, škole, vrtiće…

Ipak, danas je Gorica u središtu trenutačno najveće korupcijske afere u državi. Gradonačelnik Dražen Barišić je u istražnom zatvoru pod sumnjama da je namještao poslove i javne natječaje ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku. Oporba tvrdi da su gradske financije pred propašću, da je rebalans ovogodišnjeg budžeta namješten, a gradski proračun za 2021. samo neostvarivi skup predizbornih želja vladajućeg HDZ-a.

Kako se u tom kolopletu politike, afere i financijske oskudice snalazi Ervin Kolarec, koji je gotovo već 12 godina dogradonačelnik uz Dražena Barišića? Barišić je upravo njemu, a ne drugom dogradonačleniku Krešimiru Ačkaru, dao povjerenje i prenio na njega gradonačelničke ovlasti. U povodu Dana grada razgovarali smo s Ervinom Kolarcem, vršiteljem dužnosti gradonačelnika Velike Gorice.

Neka institucije rade svoj posao…

Jeste li imali saznanja o navodno nezakonitim poslovima gradonačelnika Dražena Barišića, prvenstveno mislim na optužbe za namještanje poslova Elektrocentru Petek?

Istraga je u tijeku i s time se bave nadležne institucije.

Gotovo tri mjeseca ste na čelu Velike Gorice. Kakvo je stanje u gradskoj upravi i gradskim financijama? Oporba tvrdi da je grad u financijskim problemima i da samo funkcionira hladni pogon. Kako to komentirate?

Grad Velika Gorica, sve njegove ustanove i trgovačka društva normalno funkcioniraju u svim svojim aspektima djelovanja. Svi projekti za razvoj grada se nastavljaju svojom dinamikom. Nedavno je na Gradskom vijeću  izglasan proračun za 2021. godinu. Proračun je transparentan, nastoji se očuvati financijska stabilnost, nastavljamo s razvojnim programima, ali i pojačavamo one socijalne, građanima treće životne bit će isplaćene božićnice i uskrsnice. Zadržavamo razinu stipendiranja učenika i studenata, a za to je osigurano gotovo 3,3 milijuna kuna. Treba naglasiti da su u proračunu planirana i sredstva za financiranje svih gradskih zajednica jer Velika Gorica je grad s mnogo aktivnih udruga građana, od sportskih, vatrogasnih, kulturnih, humanitarnih, tradicijskih. Svi oni svojim aktivnostima doprinose bogatom društvenom životu grada, a u njihove aktivnosti uključuju sve veći broj djece i odraslih.

Loptanje s komunalnim projektima i prebacivanje za 2021.

Gradski proračun za ovu godinu je bio gotovo 535 milijuna kuna, rebalansom su mnogobrojni komunalni projekti prebačeni za sljedeću godinu zbog manjka u gradskoj blagajni. Mislite li da ćete dogodine uspjeti realizirati sve te projekte? To je poprilično ambiciozan plan.

Od nekih projekata smo uslijed epidemije odustali, ali kapitalni projekti za poboljšanje kvalitete života ostaju, prije svega mislim na ceste. Za uređenje i održavanje prometnica u proračunu smo osigurali rekordan iznos od 41,5 milijuna kuna. Od kapitalnih projekata bih izdvojio: dovršetak oproštaje građevine na groblju u Kušancu, dječje vrtiće u Selnici i Maloj Buni, kako bi građanima s ruralnih područja pružili kvalitetniju uslugu predškolskog obrazovanja za njihovu djecu. Ako okolnosti dozvole, plan je i financiranje Poduzetničkog inkubatora s 4.4 milijuna kuna.

velika gorica, ervin kolarec
Kolarec ne dijeli mišljenje da je Velika Gorica netransparentan grad / Foto: Gorica.info

Nedavno je naš portal pisao o izgradnji komunalne infrastrukture u 2020. godini. Puno je nerealiziranih projekata koji se godinama najavljuju, a nikako da počnu radovi ili radovi predugo traju. Zašto grad u planove stavlja projekte za koje je posve jasno da nema novca da bi ih isfinancirao?

Poseban naglasak u ovom proračunu bit će na našim prometnicama, njihovoj obnovi, održavanju i gradnji novih cesta. Svjesni smo da su prometnice veliki problem svih ovih godina, ali proračun se trebao balansirati i za druge projekte za razvoj grada. Ne smijemo zaboraviti projekt aglomeracije Velike Gorice. Na početku proljeća očekuje se rekonstrukcija cesta koje su bile razrovane radi postavljanja cijevi. Radi se stvarno o zavidnim kilometrima novih cesta na području grada. Uskoro kreće i uređenje dijela Ulice S. Tomaševića odnosno rekonstrukcija je predložena u Programu održavanja nerazvrstanih cesta u kapitalnom projektu uređenja prometne infrastrukture. Pod uređenjem se podrazumijeva izgradnja kolničke konstrukcije sa pješačkim stazama, parkiralištem, sustav oborinske odvodnje te izgradnja nove javne rasvjete. Za predmetnu rekonstrukciju je izrađen kompletan glavni projekt  za dio ulice u dužini od 220 metara od Ulice kralja Petra Svačića do dvorišta dječjeg vrtića. Projekt je u fazi ishođenja potvrda na glavni projekt, utvrđivanja građevinske čestice i zahtjeva za građevinsku dozvolu. Kad se ishodi građevinska dozvola pristupit će se rekonstrukciji ulice. Za određene projekte kao što su biciklističke staze samo kroz suradnju s Hrvatskim cestama možemo riješiti pitanje državnih cesta i biciklističkih staza koje idu uz njih.

ZET je poskupio dva i pol puta

Kako napreduju pregovori sa ZET-om? Subvencije iz gradskog proračuna za ZET rastu iz godine u godinu. Lani im je ispaćeno 11,4 milijuna kuna, a ove godine iznos se popeo na više od 20 milijuna kuna. Usluga je ostala i dalje ista, loša. Kako to komentirate? Zbog čega toliko poskupljenje?

– Javni prijevoz provodi se putem Ugovora između Grada Velike Gorice i ZET-a, njime su definirani svi elementi. Zadnjih mjeseci taj prijevoz je značajno porastao, to se vidi i u gradskom proračunu, mjesečni trošak od 850 tisuća kuna se povećao na 2 milijuna kuna. U suradnji s Prometnim fakultetom intenzivno tražimo rješenje kako bi građanima omogućili bolju uslugu javnog prijevoza.

Roditelje školaraca će sigurno obradovati vijest da će dogodine dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice, srednjoškolci 1000 kuna za nabavu knjiga, tu su i stipendije. Ima li u proračunu za 2021. novca kojim ćete pomoći malim gospodarstvenicima, da i njih obradujete?

– U proračunu za 2021. planirana su sredstva za poticanje poduzetništva, posebice za poduzetnike pogođene posebnim okolnostima uzrokovanih pandemijom COVID-19. Ukupno su planirana sredstva u iznosu od 2,2 milijuna kuna. Poduzetnici čije je poslovanje pogođeno posebnim okolnostima uzrokovanih pandemijom mogu dobiti bespovratne potpore Grada za troškove plaće radnicima, najam poslovnog prostora, režijske troškove, kupnju sirovine i repromaterijala, troškove proizvodnje u tijeku zbrinjavanja zaliha i za ostale troškove neophodne za nastavak poslovanja. Planiranim sredstvima želi se pomoći poduzetnicima čije je poslovanje najugroženije pandemijom.

Gradnja medicinskog centra je cilj…

Postojeći dom zdravlja odavno je postao premali za broj stanovnika koji žive u Velikoj Gorici. Nedostaju nam specijalisti, za svaki pregled je potrebno ići u Zagreb u bolnicu. Kada će dom zdravlja ponuditi nove usluge svojim građanima?

Za uređenje prostora Doma zdravlja je potrebna suradnja Grada Velike Gorice  s Ministarstvom zdravstva i Zagrebačkom županijom u čijoj je nadležnosti Dom zdravlja. Cilj nam je napraviti Medicinski centar s određenim zdravstvenim uslugama da naši sugrađani za određene preglede više ne trebaju odlaziti u zagrebačke bolnice.

Stječe se dojam da grad Velika Gorica nije dovoljno transparentan, teško je doći do informacija, građani se žale na zatvorenost gradske uprave. Kanite li nešto promijeniti i biti otvoreniji po uzoru na neke druge gradove?

Grad Velika Gorica na svojim službenim stranicama objavljuje sve što je obvezan po zakonu, te su iste informacije dostupne građanima Velike Gorice. Sva naša gradska poduzeća, javne ustanove i gradske uprave imaju svoje odgovorne i stručne ljude koji obavljaju kvalitetno svoj posao te se funkcioniranje grada odvija bez zapreke.

Objava INTERVJU Ervin Kolarec, v.d. gradonačelnika Velike Gorice: Prijevoz ZET-om je preskup, intenzivno tražimo rješenje za bolju uslugu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.