Prijava

Vaša prijava

Što o promjeni na čelu Velike Gorice misli oporba: Većina očekuje da će Ačkar nastaviti utabanim stazama svog prethodnika Barišića

[]

Ostavka Dražena Barišića na dužnost gradonačelnika Velike Gorice kako bi došao u poziciju da nakon tri mjeseca izađe iz remetinečkog istražnog zatvora i istodobna inauguracija njegova dojučerašnjeg zamjenika Krešimira Ačkara, novi je obrat u ovoj poprilično iznenađujućoj godini za velikogoričku politiku i političare.

Ako se vratimo na početak 2020. sve je izgledalo gotovo zacementirano. Šanse da će netko na sljedećim lokalnim izborima zamijeniti HDZ na vlasti u Velikoj Gorici bile su minimalne. Potom se sve počelo ljuljati. Barišić se sukobio s Ačkarom, koji je vrlo brzo preuzeo primat u goričkom HDZ-u i stekao povjerenje stranačke centrale. I onda sredinom rujna prava politička bomba – Barišić završava u Remetincu pod teškim sumnjama da je sudjelovao u namještanju javnih natječaja i sređivanju poslova za ivanićgradsku tvrtku Elektrocentar Petek.

Trojica gradonačelnika u manje od stotinu dana 

Vršitelj dužnosti gradonačelnika, s Barišićevim blagoslovom, postaje drugi dogradonačelnik Ervin Kolarec. Tri mjeseca poslije u gradonačelničku fotelju sjeda Krešimir Ačkar, saborski zastupnik, solidno pozicioniran kao mladi lav HDZ-a.

Istodobno jača i velikogorička oporba. Čak se, po prvi puta nakon dugo vremena, dogovaraju i iniciraju stavljanje rasprave o aktualnoj političkoj situaciji u Gorici na sjednicu Gradskog vijeća. U Velikoj Gorici osniva se i gradska organizacija Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Most već predstavlja dr. Ivana Bekavca kao njihova kandidata za gradonačelnika kojeg podržava i HSP.

Zanimljiv razvoj situacije samo 150 dana pred lokalne izbore. Kako na promjenu na čelu Velike Gorice gledaju istaknuti velikogorički političari?

Damir Slojšek, Most: S Barišićem ostavke su trebala dati i dva njegova zamjenika

Ono što sam i tražio na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, tražim i sada, od toga ne odustajem. Dakle, ostavkom Dražena Barišića očekujem ostavke i njegova dva dogradonačelnika. Bili su mu dva najbliža suradnika. A sumnje na Barišićev račun za korupciju su jako teške.

Dakle, dogodile su se kozmetičke promjene na vlasti. Krešimir Ačkar nastavlja ustaljenu politiku goričkog HDZ-a. A svi znamo gdje nas je dovela ta vladajuća politika.

Damir Slojšek

Krešimir Ačkar sada je jedini saborski zastupnik iz Velike Gorice. Na državni proračun za 2021. godinu nije predložio niti jedan amandman za naš grad. Mogao je i trebao. Ima mnogo toga što se moglo iz državnog proračuna osigurati kao npr. novi autobusni kolodvor. Na kraju, vidjet ćemo što će se dogoditi u sljedećim mjesecima do izbora.

Lucijan Maslać, HSP Velika Gorica Mladen Amstrong Grof: Slijedi nastavak politike nečinjenja

Lucijan Maslać

Očekujemo nastavak politike nečinjenja, odnosno guranja problema pod tepih. Kako očekivati išta drugo od onih koji su svojom šutnjom odobravali način upravljanja dosadašnjeg gradonačelnika? Uostalom, možda je zadovoljena zakonska forma, ali ostaje činjenica da kolega Krešimir Ačkar nema izborni legitimitet da vodi grad.

Alan Šembera, nezavisni vijećnik: Novi gradonačelnik mora se distancirati od prethodnog 

Kao prvo očekujem javnu distancu novog gradonačelnika od prethodnog – prethodni je pao jer nije radio po zakonu i na korist grada i građana, i to novi gradonačelnik mora jasno i glasno reći.

Time će i potvrditi da njihove nesuglasice nisu bile na političkom nivou, već na principjelnom i konceptualnom. Isto tako i dalje tvrditi da je grad odlično vođen i u odličnoj poziciji obilo bi se njemu samom o glavu.

Alan Šembera

Od gradonačelnika Krešimira Ačkara očekujem da opravda dobivenu priliku i u sljedećih pet mjeseci barem krene rješavati, ali stručno i održivo, najveće probleme grada: javni prijevoz, Aglomeraciju, grijanje i energetiku, jezero Čiče, tržni centar, betoniziranje i potpuni raspad urbanizacije Velike Gorice. To su sve problemi koje je bivši gradonačelnik gurnuo pod tepih ili rješavao na “svoj” način.

Tu bih, kao predsjednik udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more, stavio naglasak na sanaciju jezera Čiče, budući da je zadnjih par mjeseci grad Velika Gorica bio taj koji je zakočio projekt, nije odvojio sredstva u proračunu za geodetski snimak jezera, i nije uključio Udrugu u izradu izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja jezera Čiče koje je nedavno pokrenuo.

Kratko je vrijeme do lokalnih izbora, Krešimir Ačkar dobio je priliku da pokaže koje su mu namjere, što zna i što može napraviti za našu Veliku Goricu i Turopolje. Ako ovo odradi kako treba, šanse na izborima bit će mu veće. Ako nastavi kao prethodnik, mislim da će si značajno smanjiti politički potencijal. Sve je na njemu. Kao prvo treba otvoriti komunikaciju sa svima onima u Velikoj Gorici i Turopolju koji mogu i žele situaciju popraviti. Upravo je  komunikacija s građanima i realnim svijetom bila ta, koja je za prethodnog gradonačelnika bila svedena na statističku grešku.

Domagoj Lovrić, Domovinski pokret: Ačkar će nastaviti lošu, uhodanu politiku HDZ-a

Prvenstveno je sramotno što Dražen Barišić podnosi ostavku tek sada jer se očito radilo o političkoj kalkulaciji, a ne potezu odgovorne osobe. Njegovi prvi potezi neposredno nakon uhićenja su bili spašavanje saborske većine premijeru Plenkoviću i ostavka na političkoj poziciji unutar HDZ-a, što govori da su stranački interesi prioritet. Barišić ovakvim potezima očito “trguje” za bolju vlastitu poziciju u nastavku kaznenog postupka.

gradonačelnika
Domagoj Lovrić

Po zakonu gradonačelnika mijenja prvi zamjenik, dakle Krešimir Ačkar, što nije iznenađenje. Od Ačkara možemo očekivati da nastavi u Gorici dobro uhodanu HDZ-ovu politiku stranačkih interesa, nepotizma, pogodovanje interesnim skupinama, sve to naravno – na račun građana.

Pitanje o promjeni na čelu Velike Gorice poslali smo i velikogoričkom SDP-u, ali odgovor nismo dobili

Objava Što o promjeni na čelu Velike Gorice misli oporba: Većina očekuje da će Ačkar nastaviti utabanim stazama svog prethodnika Barišića pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.