Prijava

Vaša prijava

Crna statistika utjecaja epidemije na goričkom području: Broj pogreba od početka studenog udvostručen u odnosu na isto razdoblje lani

[]

Jedna od brojki koja najdirektnije i najdrastičnije pokazuje koliko je epidemija koronavirusa opasna jest broj preminulih. Ta crna statistika broja preminulih posljednjih se dana, na razini Hrvatske, kreće oko sedamdesetak na dan, a moguće je da će se već sljedeći tjedan probiti psihološku granicu od stotinu dnevno.

Crna statistika rast će još desetak dana i onda bi trebala početi padati

Prema procjenama američkog Instituta za mjerenja i evaluacije u zdravstvu (IHME) broj umrlih od koronavirusa vrhunac će doseći kroz desetak dana i onda bi trebao početi padati. Oni su prije pet-šest dana predvidjeli temeljem svojih modela da će broj dnevno zaraženih u Hrvatskoj početi lagano padati. To se upravo i događa. Hoće li se tako i nastaviti ovisi prvenstveno o nama i našem (ne)pridržavanju epidemioloških mjera, posebno tijekom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Zanimalo nas je kakva je situacija sa zarazom na velikogoričkom području. Odgovore smo potražili u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

– Od početka pandemije na području Velike Gorice evidentiran je 2881 slučaj COVID-19 infekcije. Procijenjeni broj izliječenih je 1692. Napominjemo da je riječ o procijeni jer ozdravljenje ovisi o mnogo čimbenika i rezultat je odluke nadležnog obiteljskog ili bolničkog liječnika – odgovorio je Kruno Sokol, dr. med. specijalist epidemiolog i voditelj službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Što se, pak, tiče one najdrastičnije brojke o broju preminulih iz Zavoda su nam odgovorili da imaju prijavu za pet osoba umrlih od covida-19 na području Velike Gorice. Ta crna statistika, koliko god je svaki ljudski život neprocjenjiv i nije izgledala toliko loše.

Zastrašujući podaci stigli su iz VG Komunalca

– Broj umrlih osoba kojim raspolaže Zavod za javno zdravstvo ovisi o ažurnosti prijavljivanja smrtnih slučajeva od strane bolničkih liječnika budući se uglavnom radi o hospitaliziranim pacijentima – objasnio je K. Sokol.

Budući nam se ta brojka činila nerealno niskom pokušali smo doći do potpunije slike obilaznim putem – analizirajući broj pogreba na našem području. Na službenoj vladinoj stranici specijaliziranoj za tematiku zaraze koronavirusom vidljivo je da je krivulja broja zaraženih naglo počela rasti negdje početkom studenog.

Stoga smo odlučili usporediti broj pogreba na našem području od 1. studenog do 15. prosinca ove godine s borojem pogreba u istom razdoblju prošle godine. Brojke koje smo dobili iz VG Komunalca, poduzeća koje upravlja grobljima na našem području, nas je frapirala.

– U razdoblju od 1. studenog do 15. prosinca 2019. godine, na svim grobljima bilo je 65 ukopa. Ove godine u istom razdoblju 142 ukopa – stajalo je u odgovoru iz VG Komunalca.

Drugim riječima, broj pokopa na goričkom području više je nego udvostručen ili, još preciznije, ove godine ih je 118 posto više nego lani. Naravno da se iz te brojke ne može zaključivati da je na broj preminulih utjecala samo epidemija. No, sigurno je stanje direktno i indirektno vezano uz epidemiju utjecalo na ovako drastično povećan broj umrlih na našem području. To je crna statistika koja bi nam trebala otvoriti oči o tome koliko je koronavirus opasan.

Objava Crna statistika utjecaja epidemije na goričkom području: Broj pogreba od početka studenog udvostručen u odnosu na isto razdoblje lani pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.