Prijava

Vaša prijava

Dio Goričana se žali na spori internet: Je li to povezano s uvođenjem optike? Doznajte tko se i kako može spojiti i dobiti ultrabrzi internet

[]

Velika Gorica je doslovce premrežena stotinama kilometara novih žica koje vise sa stupova i koje bi našem gradu trebale donijeti ultrabrzi internet. No, brojni Goričani se žale da je internet posljednjih tjedana, blago rečeno, spor.

Umjesto ultrabrzog dobili smo ultraspori internet

Tako naši školarci, umjesto brzog interneta, imaju podosta poteškoća u praćenju online nastave. Srećom, uskoro počinju zimski praznici. Ništa bolje ne prolaze niti oni Velikogoričani koji rade od kuće, a kojima za posao treba internetska veza.

Nitko nije očekivao ovako internetski usporen kraj ove godine, pogotovo kada se gradska vlast još krajem srpnja naveliko hvalila projektom uvođenja najmodernije optičke infrastrukture na našem području. Hrvatski telekom, pisalo se tada, ulaže 29 milijuna kuna u postavljanje optike, a oko 14.000 kućanstava dobit će ultrabrzi internet s brzinama većim od 100 Mbit/s, a u budućnosti i 1 Gbit/s.

Plan je bio da projekt završi do kraja ove godine. Godina je pri kraju, a možemo se samo nadati da je i projekt HT-a u završnoj fazi. Njihovi radnici, koji i dalje spajaju žice na stupovima, mogu se vidjeti po Gorici.

Zanimalo nas je kako se uopće može spojiti na optiku i mogu li to svi Goričani bez obzira s kojom telekomunikacijskom tvrtkom imaju ugovor.

Koliko će stajati uvođenje optike u domove?

“Građani se mogu javiti u bilo koji prodajni kanal HT-a (T-Centri, društvene mreže) te provjeriti mogućnost kada oni mogu dobiti priključak na optiku budući da su radovi u tijeku. Svi korisnici koji su zainteresirani, dakle ne samo HT korisnici, mogu dobiti priključak na optiku”, pisalo je u odgovoru kojeg smo dobili iz HT-a.

Dostupnost optičke mreže možete provjeriti na ovom linku. Spajanje je besplatno ako se pritom ugovara paket usluga HT-a s ugovornom obavezom (neka od kombinacija interneta, TV-a i telefona).

Goričani se zasad mogu nadati da će radovi biti na vrijeme gotovi i da će im brži internet biti dostupan (po nekoj povoljnoj cijeni), ali i da će se, ako ne iskoriste tu mogućnost, njihov postojeći internet vratiti na pristojne brzine.

Vidjet ćemo vrlo skoro. Već za dva tjedna smo u novoj godini kada bi, kako su nam obećali iz HT-a i gradske uprave, 14.000 kućanstava u Velikoj Gorici trebali imati dostupan ultrabrzi internet.

Objava Dio Goričana se žali na spori internet: Je li to povezano s uvođenjem optike? Doznajte tko se i kako može spojiti i dobiti ultrabrzi internet pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.